Alman Demokrasisine Kritik Uyarı

Almanya’da 2027 seçimleri yaklaşırken siyasi atmosfer yeniden tartışılıyor. Türk-Alman Dostluk Federasyonu Genel Başkanı Cihan Sendan, yükselen aşırı sağ ve göçmen karşıtı söylemlere dikkat çekerek, “Bir daha asla” sözünün yalnızca geçmişi hatırlatan bir slogan olmaması gerektiğini vurguladı.

DÜNYA - 09-09-2026 13:38

 

Sendan, demokratik değerlerin korunması için toplumun, siyasetin ve medyanın büyük sorumluluk taşıdığını belirtti.

“GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ”

Cihan Sendan, 2027 yılında başlayacak yeni seçim sürecinin Almanya açısından önemli bir dönemeç olduğunu ifade etti.

Sendan, geçmişin ayrıştırıcı söylemlerinden ders çıkarılması gerektiğini belirterek, göçmenleri hedef alan önyargıların yeniden güç kazanmasının toplum açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

“AFD’NİN YÜKSELİŞİ CİDDİ BİR UYARI”

Sendan, Saksonya-Anhalt’taki seçim sonuçlarının yalnızca bölgesel bir gelişme olarak görülmemesi gerektiğini savundu.

AfD’nin güçlü seçim sonucunun Almanya genelindeki siyasi ve toplumsal değişimin önemli bir göstergesi olduğunu belirten Sendan, yerleşik siyasete duyulan tepkinin giderek göçmen karşıtı söylemlere yöneldiğine dikkat çekti.

Sendan, aşırı sağın “biz ve onlar” ayrımını büyüttüğünü ve toplumsal korkuları siyasi desteğe dönüştürdüğünü ifade etti.

“GÖÇMENLER SORUNLARIN GÜNAH KEÇİSİ YAPILMAMALI”

Cihan Sendan, AfD çevresinde kullanılan “Remigration” söyleminin de ciddi biçimde sorgulanması gerektiğini söyledi.

Göçmen kökenli insanların, hatta Alman vatandaşı olan kişilerin dahi toplumdan dışlanmasını veya kitlesel olarak gönderilmesini savunan anlayışların insan onuru ve eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığını vurguladı.

Sendan, ekonomik ve sosyal sorunların faturasının göçmenlere çıkarılmasının toplumsal barışı zedelediğini belirtti.

“DEMOKRASİ KENDİ KENDİNİ YOK EDEBİLİR Mİ?”

Sendan’ın açıklamasındaki en dikkat çekici bölüm ise demokrasi vurgusu oldu.

“Bir demokrasi, kendi özgür seçim mekanizmasını kullanarak kendisini yok edebilir mi?” sorusunu yönelten Sendan, bu sorunun cevabının kesinlikle “Hayır” olması gerektiğini ifade etti.

Alman Anayasası’nın insan onurunu, hukuk devletini ve çoğulculuğu güvence altına aldığını belirten Sendan, demokratik değerlerin siyasi pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi.

SORUMLULUK SADECE SEÇMENİN DEĞİL

Sendan’a göre mevcut tablonun sorumluluğu yalnızca seçmene yüklenemez.

Siyasetçilerin toplumsal sorunlara ikna edici çözümler üretmesi gerektiğini belirten Sendan, medyanın da kullandığı dile dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Toplumun duyarsızlaşmasının aşırı sağın güçlenmesine zemin hazırlayabileceği uyarısında bulunan Sendan, bireysel kayıtsızlığın da demokratik toplumlar açısından ciddi bir risk olduğunu söyledi.

“BİR DAHA ASLA” HER GÜN SAVUNULMALI

2027 seçimlerine doğru ilerlerken toplumsal hafızanın önemine dikkat çeken Cihan Sendan, Almanya’nın geçmişte yaşanan acı tecrübeleri unutmaması gerektiğini vurguladı.

Sendan, göçmen düşmanlığı ve ötekileştirme üzerine kurulan popülizmin sorunlara kalıcı çözüm getirmeyeceğini belirtti.

“Bir daha asla” sözünün yalnızca geçmişe ait bir ifade olmadığını ifade eden Sendan, bunun bugün de savunulması gereken canlı bir demokratik sorumluluk olduğunu söyledi.

Sendan’ın mesajı net:

Ayrıştırmaya karşı birlik. Nefret diline karşı insan onuru. Kutuplaşmaya karşı demokrasi.

Almanya’nın geleceğinin korkular ve önyargılar üzerinden değil; hukuk, eşitlik, insan onuru ve toplumsal dayanışma temelinde şekillenmesi gerektiğini vurgulayan Sendan, demokratik değerlerin korunması için herkesin sorumluluk alması çağrısında bulundu.

Kaynak/Haber:Tevfik ŞENDÖL/MÜNİH

Günün Diğer Haberleri