Deprem Hayatımızın Bir Gerçeği

Harun Yumrutepe

08-02-2024 13:42

6 Şubat depremlerinden sonra Adıyaman belirli bir süre, “Acıyaman” olarak adlandırıldı. Allah’a şükürler olsun ki; “Acıyaman” tabirinden kurtulduk. Bu tabir yerinde bir tabir değildi. Depremin üzerinden 11 ay gibi bir süre geçti. Halen deprem sonrasında artçılar devam ediyor. Artçılar kelimesinden bahsetmek istediğim konu Adıyaman’ın deprem sonrasında halen toparlanmamış olmasıdır. Bu tabloya baktığımız zaman Adıyaman ilimizin 5 ila 10 yıl arasında toparlanması zor görünüyor. Bunun sebebi Adıyaman’dan farklı illere insanların taşınması, kurumlar arasındaki iletişimsizlik gibi konularla birlikte kurum yetkililerinin halen kendilerini “depremzede” olarak görmesidir. Geçen günlerde Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak Malatya iline gittiğimizde çalışmaların ilimize kıyasla daha fazla ilerlediğine şahit oldum. Çarşı merkezinde bütün enkazlar kaldırılmış, TOKİ konutlarının yapımı ise hızlı bir şekilde ilerliyordu. Adıyaman ilimizde ise çalışmalar ağır bir şekilde ilerliyor.

Kurum müdürlerinin, amirlerin depremi yaşadıkları bir gerçek. Fakat sizler artık depremzede sıfatında değilsiniz. Sizler çözüm noktasında olduğunuz için deprem mağdurlarına, depremzedelere yardım etmek için varsınız. Özel yazışmalarla, halkın istekleri gibi konularda görevli devlet yetkililerisiniz. Devlet kurumlarında yer alan yetkililer halkın sorunlarını çözme konusunda daha çok mesai harcamaları gerekmektedir. Bu halkın deprem sonrasında toparlanması gerekiyor. Adıyaman’da en az 100 yataklı fizik tedavi hastanesinin bir an önce hizmete açılması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi depremde birçok vatandaşımız uzuvlarını kaybetti. Bu sebeple Adıyaman ilimizin acil olarak fizik tedavi hastanesine ihtiyacı var.

6 Şubat depremlerinde uzuvlarını kaybeden Adıyamanlılar, memleketlerine dönmeye başladılar. Cadde ve sokaklarda uzuvlarını kaybeden insanlarımızı görüyoruz. İlerleyen zamanlarda uzuvlarını kaybeden Adıyamanlılar tedavileri il dışında tamamlandıktan sonra Adıyaman’a gelecekler. Gözde TV’deki programımda her zaman bu konuyu dile getiriyorum. Her nedense Adıyaman her zaman depremi yaşayan diğer iller gibi gündeme gelmiyor. Çelikhan ilçesinde halen deprem konutlarının yapılacağı yer belli değil. Çelikhan’ın Malatya’nın Doğanşehir ilçesi ile arası 20 kilometre olmasına rağmen Doğanşehir’de deprem konutları teslim edilmeye başlandı. 20 kilometrelik bir mesafeyi düşündükten sonra Çelikhan’ın halen deprem konutlarının yerinin belli olmayışı önemli bir sorun olarak yerinde duruyor.

Bu konu kurumlar arası bir sorun mu? Yoksa siyasilerden mi kaynaklı? Veya yereldeki yöneticiler bu konunun üzerinde durmuyorlar mı? Vatandaş bir an önce bu soruların cevaplandırılarak deprem konutlarına başlanmasını istiyor. Bu konu Çelikhan ilçesinde vatandaşın çözüm bekleyen en öncelikli sorunudur. Çelikhan ilçesinde deprem konutları teslim edilmeye başlansın ki; ilçe halkı kendi işini düşünsün. İnsanlar barınma sorununa çözüm bulunmadan iş konusuna yönelmezler. Bu sebeple bir an önce yetkililer Çelikhan ilçesinde insanların deprem konutları sorununu çözmelidir. Zaten Çelikhan ilçesinde insanların tek geçim kaynağı tütün olduğu için insanlar kendi işlerini yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Bizler gazeteciler olarak üzerimize düşen her görevi yerine getiriyoruz.

Bütün basın mensupları Adıyaman’ın sorunlarını mecralarına taşıyarak halk ile yetkililer arasında bir köprü vazifesi görevini yerine getiriyor. Sorunların çözümü noktasında köşe yazarları fikirlerini köşelerinden beyan ediyorlar.  Basınımız Adıyaman’da halkımızın sesini her yerde duyurmaya çalışıyor. Adıyaman’da basının olmadığını bir anda düşün, işte o zaman vatandaş sesini nerede duyurabilir ki? Bu nedenle basın halkın sesidir, gözüdür, kulağıdır. Bir gazeteci olarak halkımızın sorunlarını köşeme taşımaya devam edeceğim. Aynı zamanda her hafta Cuma günü saat 20:30’da Gözde TV’de Sözün Özü programında konuklarımla birlikte her konuyu gündeme taşıyacağız.

harunyumrutepe@gmail.com

 

DİĞER YAZILARI Adıyaman’da İstihdam Nasıl Sağlanacak? 01-01-1970 03:00