El sanatları kurslarına katılan kursiyerler aldıkları eğitimlerle birlikte zamanlarının büyük bir bölümünü kursta geçirirken bir yandan da evlerinin ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
Adıyaman Belediyesi’ne bağlı olan Bahçecik TOKİ yerleşkesindeki ADIMEK El Sanatları sınıfında eğitimlerini alan 15 bayan kursiyer geçmişten bugüne gelen el ürünlerinin motiflerini yaşatıyor.
FATMA AKINCI; “BURAYA GELEREK AİLELERİNE DE KATKILARI OLUYOR, BİZ DE SEVİNİYORUZ”
Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı usta öğretici olan Fatma Akıncı el sanatları kursunda kursiyerlerine vermiş olduğu eğitim hakkında şu bilgileri aktardı; “Belediyenin katkılarıyla burada açılan kursta usta öğreticilik yapıyorum. Eğitimim 2 buçuk ay sürüyor. Sınıfımda gelen bayanlar genelde ev hanımları. Buraya geldiklerinde hiçbir şey bilmedikleri gibi iğne bile kullanmayı dahi bilmeyen öğrencilerim vardı. Şu anda ise sipariş üzerine havlu yapıp satış yapıyorlar. Kendi evlerine, ailelerine destek oluyorlar. Buradaki bayanların hepsiyle çok güzel işler yapıyoruz. Evdeki bayanların depremden sonra bayağı psikolojileri bozulmuştu. Burada çok güzel bir arkadaşlık ortamları var. Kursiyerlerim, “Hadi gidelim, saatimiz dolmadan” diye sevine sevine buraya geliyorlar. Öğrencilerin okula gittiği gibi hepsi düzenli olarak kursumuza geliyorlar. Buraya gelerek ailelerine de katkıları oluyor, biz de seviniyoruz.”
FATMA AKINCI; “KURSA KATILAN BAYANLARIMIZ ARASINDA KENDİ ÇOCUKLARINA ÇEYİZLİK VE DIŞARIYA SATIŞ YAPANLAR VAR”
Kursiyerlerinin kursta aldıkları eğitimden sonra evlerine katkıda bulunduğunu hatırlatan kurs hocası Fatma Akıncı sözlerine şöyle devam etti; “Kursumda 15 öğrencim var, kursum 2 buçuk ay sürecek. Kursa katılan bayanlarımız arasında kendi çocuklarına çeyizlik ve dışarıya satış yapanlar var. Buraya havluları, seccade setlerini, nakışlarımızı, dantellerimizi getiriyoruz. Onlardan bir değerlendirme yapıyoruz. Atık ikinci el ürünlerinde de değerlendirme yaparak çok güzel ürünler çıkarıyoruz. Nenelerimizden kalan dantelleri bir kursiyerimiz kızına çeyizlik yaptı. Bu şekilde çalışmalarımızda değerlendirme yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaları ikinci, sıfır atık gibi düşünebiliriz.”
ATİYE BOZANER; “BURASI MADDİ YÖNDEN BİZE KATKI SAĞLARKEN MANEVİ YÖNDEN DE İYİ GELDİ”
Adıyaman Belediyesi’nin destekleriyle açılan el sanatları kursuna katıldığı için çok mutlu olduğunu söyleyen Atiye Bozaner adlı kursiyer ise şöyle dedi; “Bu kursa bir buçuk ay önce gelmiştik. Bu kursun bize faydası oldu, maddiyat konusunda bize çok iyi geliyor, satışlarımız yapıldı. Buraya ilk geldiğimde hiç şey bilmediğim gibi iğneyi bile elime almayı bilmiyordum. Şu anda ise 10-12 tane havlu yaptım, dışarıya, arkadaşlarıma yapmış olduğum havluları verdiğim oldu. Burası maddi yönden bize katkı sağlarken manevi yönden de iyi geldi. Benim oğlum 4 yaşında, evde telefon ve televizyon çok çok bir saat açık olur. Çocuğumla 1 saat parka gideriz. Ama burada kreşimiz var. O konuda da bizim için çok iyi oluyor, çocuk boyamasını yapıyor. Çocuğum arkadaş ortamını görmüş oluyor, manevi yönden de buranın bize katkısı oluyor. Biz buraya giriyoruz, biraz daha pozitifleşiyoruz. Eve gidince biraz daha iyiyiz, yani güzel oluyor. Hayatımızı biraz daha düzene kattık.”
Haber: Ömer Karakuş
