YEREL
Giriş Tarihi : 22-01-2023 00:55   Güncelleme : 02-02-2023 00:57

“Bir Şiirdir Alevilik” Kitabı Okuyucularıyla Buluştu

Gazetemiz yazarlarından Hüseyin Turhal’ın son kitabı “Bir Şiirdir Alevilik” Diamond Yayıncılık’tan çıktı. Adıyaman’da yaşayan Hüseyin Turhal, şiire ve öykü türü eserlere olan merakı ile bilindiği gibi aynı zamanda Adıyaman’da Haber Gazetemizde yazmış olduğu cesur yazılarıyla da okuyucularımızın beğenisini kazanıyor.

“Bir Şiirdir Alevilik” Kitabı Okuyucularıyla Buluştu

Yakın bir tarihte İstanbul’dan Adıyaman’a gelerek ilimize yerleşen yazar Hüseyin Turhal son çalışması ile okuyucularının karşısında çıktı. Tamamı kendi şiirlerinden oluşan kitap raflarda yerini aldı. Hüseyin Turhal’ın Adıyaman’da bir ilke imza atarak yapmış olduğu çalışmanın ön hazırlıkları uzun yıllar aldı.

Son kitabı “Bir Şiirdir Alevilik” hakkında gazetemize açıklamada bulunan yazarımız Hüseyin Turhal; “Sevgili canlar Alevilik bir şiirdir. Şiir Alevlerin dilidir. Şiir olmazsa Alevilik de olmaz. Çünkü Aleviliğin sesi, soluğu, dili, acısı, sevinci, gözyaşı şiirdir. Aleviler yüzyıllardır acısını, sevincini, sesini, derdini şiirlerle duyurmuşlardır. Alevilerin ozanları Şah Hatayı, Pir Sultan Abdal, Virani, Dertli, Yunus Emre’dir. Bu hak aşıklarının hepsi şiirle derdini anlatmışlardır. Şiir Alevi felsefesinde kutsaldır. Alevilik edebiyatından şiiri çekersen Alevilik adeta çöker. “Bir Şiirdir Alevilik” adlı eserimde Alevilerin inancını, felsefesini, acısını, sevincini, duygularını, derdini, gözyaşlarını şiirsel bir dille dile getirdim. Ayrıca kitabımda Aleviliğin ne olduğunu anlattım. Kitabımı okuduğunuzda Alevilik üzerine Alevilik felsefesiyle harmanlamış tasavvufi, batini, zahiri, hurufi şiirlerimi göreceksiniz. Bu eserimdeki amacım Aleviliğin ne olduğunu şiir diliyle canlarımıza anlatmaktır. Bir söz vardır; “İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır.” Bu söz çok doğru bir sözdür. Aleviliğin İslam’ın özü, ser çeşmesi olduğunu görüyoruz. Aleviliğin canı gönülden sevgiyle Allah’a, Hz. Muhammed’e, Hz. Ali’ye ve onun ehlibeytine, Kur’an’a bağlı olduğunu apaçık tarihinden ve yaşayan Alevilik felsefesinden, inancından görmekteyiz. Sevgili canlar, “Bir Şiirdir Alevilik” adlı eserimde Aleviliğin ne olduğunu şiirlerimle yolculuk yaparak Aleviliğin özünü yakalamanızı canı gönülden dilerim. Alevilik ne bir mezheptir ne bir tarikattır. Ne de ayrı bir dindir. Alevilik bir inanç felsefesidir, İslam’ın özüdür. Rahmetli Necmettin Erbakan’ın dediği gibi; “Aleviler de Sünni’dir. Sünniler de Alevidir.” İslam bahçesinden nadide bir çiçek olan Aleviliğin özünü bu şiir kitabımda yakalamanız dileğimle” dedi.

Hüseyin Turhal kimdir?

1982 yılında Adıyaman’ın Yaylakonak (Balyan) Beldesi’nin Karaçalı Mahallesine bağlı olan İncirlik Dere mezrasında doğdu. İlkokulu Karaağaç köyünde, ortaokulu Menderes İlköğretim Okulunda bir yıl okuduktan sonra Yaylakonak İlköğretim Okulunda eğitimini tamamladı. Adıyaman Rekabet Kurumu Lisesi’nden 2003 yılında mezun oldu. 2006 yılında ilk şiir kitabım olan “Aşkın Dili” adlı kitabımı yayınlandı. 2008 yılında ikinci şiir kitabı olan “Bir Damla Beyaz Yağmur” adlı eserini yayınladı. 2017 yılında “Kâğıttan Şiir Antolojisi 1” adlı kitapta şiirleri yayınlandı. Karabük Gazetesi’nde uzun yıllar şiirleri, İstanbul’da yayın yapan Önce Vatan Gazetesi’nde ise makaleleri yayınlandı. Şu anda Adıyaman’da Haber Gazetesi’nde, www.adiyamandahaber.com haber portalında, Adıyaman Doğru Haber Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etmektedir. Köşe yazarlığı dışında tuval üzerine yağlı boya tablo resim çizmektedir. Astroloji, metafizik konularında da çalışmaları olduğu gibi ilmi havas uzmanıdır. Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Fakültesi bölümlerini okumaktadır.

Haber: Fatma Karakuş

Ömer KarakuşÖmer Karakuş