YEREL
Giriş Tarihi : 01-01-2025 23:59

Çocukların Deleme Geleneği Yok Oldu Bir Geleneği Yaşatmaya Çalışan Esnaf

Adıyaman’da bir dönem çocukların ve gençlerin oynadıkları deleme (topaç) esnaflar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Genellikle bahar ayının başlamasıyla sokaklarda çocuklar ve gençler tarafından oynanan deleme oyunu, Adıyaman’ın geleneksel oyunlarının başında geliyor.

Çocukların Deleme Geleneği Yok Oldu Bir Geleneği Yaşatmaya Çalışan Esnaf

Baba mesleğini yaşatmaya çalışan Orhan Özer usta delemenin yapılışı ve insanlardaki mazisini şu sözlerle özetliyor; “O zaman hepimiz küçüktük, 5-6 arkadaş bir araya gelirdik, iple çevirirdik. Bu şekilde oynardık. Daire yapardık, delemeyi oraya katardık, vururduk. Kiminki kırılırsa, o şekilde kaybederdi yani. Deleme bizden önce vardı. Yaşım 46, benden önce bu delemeler vardı. Eskiden torna yoktu, makine yoktu, elle yaparlardı. Makine ve tornanın elle olanı vardı. Şimdi ise her şey makine ile yani elektrikle 2 dakikada yapılıyor.  Ben çocuktum, yaşım 46 halen bu delemeler var, iple çeviriyoruz. 7 yaşımdan bu yana elimi attım, halen deleme çeviriyorum. Ben ilkokul bire giderken dükkana gelirdim. Bu ağaç çam ağacıdır. Eskiden nar ağacından yaparlardı. Nar ağaçları daha güzeldi. Şimdi ise bu ağaçlar çam ağaçlarıdır. Bu ağaçlardan yapıyoruz. Bu meslek baba mesleğidir.”

Abuzer Özer isimli deleme ustası ise delemelerin mazisini şu sözlerle anlatı; “Eskiden çocuklar deleme oynardı. Şimdi ise internete gidiyorlar. Deleme daha güzeldi. Çocuklar deleme oynardı, şimdi ise oynamıyorlar. Şimdi ise internete gidiyorlar, böyle olmaz ki. En iyi ve meşhur oyun buydu. Eskiden günde 100 ila 300 arasında deleme satardık. Şimdi ise 10 tane bile satamıyoruz.”

Öte yandan teknolojinin hızla gelişmesine rağmen kimi vatandaşlar deleme çevirmeyi de ihmal etmiyor.

Haber: Ömer Karakuş

 

Ömer KarakuşÖmer Karakuş