KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 21-11-2022 23:22   Güncelleme : 22-12-2022 23:07

TGC Basın Müzesi’ne Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Ziyaret

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde 24 Ekim 2022 tarihinde açılan Etem Çalışkan’ın Arşivinden Anılar Sergisini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri bölüm başkanı Âmine Refika Zedeli ve Mustafa Eren ile birlikte 1 Kasım 2022 Salı günü ziyaret ettiler.

TGC Basın Müzesi’ne Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Ziyaret

Ziyaretçilere ev sahipliği yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto Basın Müzesi’nin tarihçesi ve işlevi hakkında bilgi verdi. “Sergim Cumhuriyet’in 100. Yılı adına bir kutlama adımıdır” diye belirten hattat, ressam ve gazeteci Etem Çalışkan öğrencilere yazı sanatı konusunda deneyimlerini aktardı.

 

TGC Basın Müdürü Saadet Altay da müzede yer alan dokümanlar konusunda öğrencileri aydınlattı.

 

Etem Çalışkanın Arşivinden Anılar Sergisi 11 Kasım 2022 tarihine kadar açık kalacak.

 

TGC BASIN MÜZESİ'NİN FAALİYETLERİ

 

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988 yılında hizmete açıldı. Müzenin binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi.  Bina TGC tarafından 1984 -1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76  gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor. 

 

Ömer KarakuşÖmer Karakuş