https://www.adiyamandahaber.com/files/uploads/user/657d8399c42ec896e8798479d4e0d504-b7d2e36b27d49dc7d48e.jpg
Hüseyin Turhal

Deprem Hayatımızın Gerçeği

08-02-2024 13:12 347 kez okundu.

Depremin üzerinden aylar geçti. Birkaç hafta sonra depremin yıl dönümünü yaşayacağız. “O günden bugüne ne değişti” derseniz akla acı ve hüzün gelir. Adıyaman ilimiz depremden önce yaşanabilir şehirlerin başında gelirdi. Trafik yoğunluğu metropol şehirlere göre çok azdı. Hatta Adıyaman iline görev için gelen birçok memur görev süresi bitince gitmek istemezdi. Böylesine güzelim bir şehir şimdilerde tanınmaz bir vaziyette. Depremle birlikte Adıyaman ilimizin her köşesinde yıkımlar devam ediyor. İş makineleri ağır hasarlı binaları yıkıyor. Bu manzara insanları derinden üzüyor.

Çünkü bu evlerde her bir insanın bir anısı vardı. İnsanın doğup büyüdüğü o evin yıkıldığını görmesi insanı derinden etkiler. Adıyaman ilimizde yıkımların yapıldığı bazı yerleşim yerlerimde evleri iş makineleri ile yıktırılan bazı ailelerin ağladıklarına şahit oldum. Ben bile o insanların o duygularını görünce göz yaşlarımı tutamadım. Büyük bir emek ile evlerini alan insanlar bir anda bütün anılarının yok olduklarını gördüler. Ama her şeyden önemlisi insanlar bugün aileleriyle birlikteler ise bu her şeye bedeldir. Ev, araba depremde gider ama hayat geri gelmez.

Bu dünyanın yalan olduğunu 6 Şubat günü almamış olduk. O gece zengin olan birçok kişinin servetleri sıfırlandı. Depremden sonraki bir günde bir iş adamıyla sohbet ederken, “Ben çok zengindim, evlerim ve arabalarım vardı. Bugün ise sadece bir çadırım var. Bu mülkün sahibinin bizler değil, Allah olduğunu anlamış olduk” şeklindeki sözleri beni çok duygulandırmıştı. O tarihlerde insanlarımız çok zor günler geçirdiler. Aradan geçen zamanla insanlarımız bu hayata adapte oldular. Hayatların konteynırlarda devam etmesi ile birlikte insanlarımız nefer aldılar.

6 Şubat depremlerinden bugüne enkaz haline dönüşen Adıyaman ilimizin ne zaman tam anlamıyla toparlanacağını bizde bilmiyoruz. Fakat bu sürecin yılları alacağı bir gerçek. Çünkü Adıyaman’da ağır hasarlı apartmanların yıkım işlemleri halen devam ediyor. Ve yıkılmayan bina sayısı da oldukça fazla. Bu sürecin tamamlamasıyla birlikte yerinde dönüşümlere başlanacaktır. Devletimizin yapmış olduğu TOKİ evlerinin yapım aşaması da devam ediyor. İnsanların bu evlere yerleşmesiyle birlikte hayat normale dönecektir. Çevre illerimizde de bu çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Depremden sonraki süreç hakkında bir değerlendirme yaptıktan sonra gel gelelim bugüne. Depremden sonra Adıyaman’da çok fazla sorun vatandaşı bunaltmış durumda. Bu sorunlardan birkaçını köşemden paylaşayım. Örneğin Adıyaman ilimizde depremin sert bir şekilde tahribat yaptığı bazı mahallerde yollar köstebek yuvasına dönmüş durumda. Depremin üzerinden neredeyse bir yıl geçecek bazı mahallerde yollar kullanılamaz vaziyette. Bu duruma Adıyaman Belediyesi’nin el atması gerekiyor. Bir diğer sorun halen bazı mahallelerde ve caddelerde elektrik direklerindeki aydınlatmalar çalışmıyor.

Bu bahsettiğim yerleşim yerlerinde insanlarımız araçlarını kullanırken yollardaki tahribatları görmedikleri için adeta köstebek yuvasında yolculuk yapıyorlar. Bu konuyu bana defalarca ileten vatandaşlarımız oldu. İnşallah yetkililer bu konularda bir çözüm bulabilirler. Aksi taktirde bu kış mevsiminde araç kullanan sürücüler bu konuda sitem etmeye devam edecekler. Depremin üzerinden aylar geçmiş halen bu sorunları konuşmamız bile anlamsız. Bir yol bozuluyorsa hemen ardından yapılır. Bunu takip eden bir ekip olmalı. Bir diğer sorun ise Adıyaman’da Atatürk Bulvarı’nda bulunan üst geçitler sorunu.

Bu üst geçitler yapıldığı günden bu yana önemli bir sorun. Nasıl mı dersiniz? Şöyle anlatayım. Bir üst geçit düşünün ki ne yürüyen merdiveni var, ne de asansörü. Bu üst geçitleri yaşlılar, engelliler, çocuklu aileler kullanamıyor. Çünkü merdiveni oldukça dik ve basamakları fazla. Halbuki ülkemizin birçok şehrinde üst geçitler hem asansörlü hem de yürüyen merdivenlidir. Adıyaman’da ise tam tersi bir durum söz konusu. 6 Şubat depremlerinden sonra Adıyaman’da birçok vatandaşımız ampute oldu. Bu insanlarımızın Atatürk Bulvarı’nda bulunan üst geçitleri kullanması mümkün değil.

Ayrıca Adıyaman’da engellilere yönelik lokallerin ve eğitim komplekslerinin bir an önce hizmete açılması gerekir. Adıyaman ilimizde 6 Şubat depremlerinden sonra engellilerin sayısında artış yaşandığı için bu insanlarımızın gidecekleri eğitim kompleksleri ve lokallerin ilimizde olması gerekir. Burada görev Adıyaman Belediyesi’ne düşmektedir. Yeni seçilecek olan belediye başkanının bu projeleri hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca ilimizde engellilerin gidip dinlenebilecekleri nezih mekanlara ihtiyaç var.

huseyin.tur3434@gmail.com

 

 

Neler Söylendi?