DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mehmet Leblebici
Mehmet Leblebici
Giriş Tarihi : 27-12-2022 22:17

Hısn-i Mansur Kalesi Kaderine Terk Edildi

Adıyaman ilimizin belki de en güzel mekanları arasında yer alan Hısn-i Mansur Kalesi’nin şu an ki hali vatandaşlarımızı oldukça rahatsız ediyor. Adeta kaderine terk edilmiş olan bu kalenin içler acısı durumu vatandaşların tepkisine neden oluyor. İlimizin en gözde merkezinde yer alan bu kalede yapılan uygunsuz davranışlar konusu da başlı başına bir sorun. Bu konuda Adıyaman Belediyesi’nin hiçbir şekilde önlem almamasına anlam getiremiyorum.

İlimizin en gözde merkezi arasında yer alan bu kalenin bir şekilde halkın hizmetine açılması gerekiyor. Ne bekçisi ne de güvenlik kamerası olan bu kalenin bu şekilde kaderine terk edilmesine bir anlam getirmek elde değil. Halbuki bu gibi otantik mekanlar lokantalara ve çay bahçe işletmelerine kiraya verile bilinir. Yanı başımızda bulunan Şanlıurfa ilinde tarihi Şanlıurfa kalesine çıkarken birçok işletmenin burada hizmet verdiğini görüyoruz.

Adıyaman ilimizde de şehrimizin tek kalesi olan Hısn-i Mansur kalesinde böyle bir hizmet neden verilmesin. Bu gibi hizmetleri yapmak için projeci olmak gerekir. Diyarbakır iline gittiğimiz zamanda aynı şekilde tarihi hanların ve konakların lokanta ve çay içmek için özel bir şekilde donatılan yerler olduğunu görüyoruz. Adıyaman ilimizde ise insanların gidip oturabilecekleri yerler oldukça sınırlı. Bu konuda çevre illerimize göre geride kaldığımızı kabul etmemiz gerekiyor.

Çarşı merkezine giden bir insan Adıyaman kalesine çıkarak çay içmek istese böyle bir şansı yok. Çünkü kaleye çıktığınızda büfelerin kapalı olduğunu görüyorsunuz. Bir de kalenin çevresinde hep gençlerin uygunsuz davranışlarıyla karşılaşıyorsunuz. Bir defa kalenin her bir yanı güvenlik kameraları ile çevrili olmuş olsa kesinlikle uygunsuz davranışlar olmaz. Ve kalenin çevresinde güvenlikçiler devriye atmış olsa o mekan ailelerin tercih ettiği mekanlar arasında yer alır.

Sanat sokağı konusuna gelince bu sokakta yer alan bazı dükkanların kapıları kırılmış vaziyette. Kim bilir bu dükkanlarda geceleri kimler yatıyordur. Zaman zaman madde bağımlılarının da orda olduğunu iddia eden mahalle sakinleri, bu sokağın başıboş bir şekilde bırakılmasından da şikayetçiler. Bir defa her şeyden önce bu sokağın güvenli hale dönüştürülmesi gerekir. Bu konuda görev Adıyaman Belediyesi’ne düşmektedir.

Sokağın aydınlatma sistemleri güçlendirilerek her köşesine güvenlik kameraları yerleştirilmelidir. İşte o zaman sokağın güvenirliği artmış olur. Zaten bu sokağın içerisinde girdiğinizde kalenin duvarlarına boyalarla zarar verildiğine şahit oluyorsunuz. Her adımda bir duvara yazılar yazılmış. Defalarca bu yazıların üzeri kapatılsa bile aynı şekilde vurdum duymaz kişiler yine bu duvarları kirletmekten vazgeçmiyorlar.

Devletin bu gibi gençleri güvenlik kameralarından takip edip tespit etmesi gerekir. Çünkü devletin malına zarar vermek kadar kötü bir davranış yoktur. Devletimizin yapmış olduğu bir hizmet biz vatandaşların vergileriyle yapılmaktadır. Fakat ilimizde devletin malına zarar vererek kalenin duvarlarına çirkin yazılar yazan bu kişiler ne hikmetse yakalanmıyorlar. Olması gereken durum ise bu gibi kişilere en ağır şekilde para cezası veya farklı cezaların uygulanmasıdır.

Bu konunun sonlarına gelirken bakalım köşem yayınlandıktan sonra Adıyaman kalesi çevresinde güvenlik önlemleri alınacak mı? Burada güvenlikçiler olacak mı? Bunları göreceğiz. Benim amacım sadece gerçekleri yazmak. Köşe yazımı okuyan Adıyaman Belediyesi’nin yetkilileri “Köşe yazını yazarken çok abartmışsın” dediklerinde onlarla birlikte kalenin bulunduğu alanı gezebiliriz. Bir defa sanat sokağı içerisinde yer alan sembolik bir çeşmeye bile zarar vererek kırmışlar.

Bu alanın yapılacağı günü beklerken, her defasında oradan geçtiğimde buranın da onarılmamasına şahit oldum. Ülkemizin hangi iline giderseniz gidin mutlaka sanat sokaklarının çok modern bir görünümde olduğunu görürsünüz. Adıyaman ilimizde ise kimse kusura bakmasın ama sanat sokağımız sanki derme çatma bir sokak görünümünde. Bu konuda farklı illerinde sanat sokakları örnek alınamaz mıydı? Demek ki; kimse farklı bir ildeki örnek projeyi kendi iline örnek almayı düşünmüyor.

İlimize yıllar evvel bir Keleş Konağı kazandırıldı. Bu konakta halka kapalı. Allah aşkına ilimizde vatandaşın gidip oturacağı kaç tane tarihi veya otantik görünümlü yer var. Keleş Konağı gibi önemli bir tarihi dokuya sahip olan bir mekanın halkın hizmetine açılması gerekir. Lakin sosyal medyada gördüğümüz kadarıyla bu tarihi mekan sadece özel toplantıların yapıldığı bir mekan olarak hizmet veriyor. Bu konuda bir iyileştirmenin olması gerektiğini düşünüyorum.

Tamam o mekan devlet yetkililerinin ağırlanmasında mutlaka kullanılmalı. Fakat gündüz vakitlerinde de vatandaşlarımıza açık hale getirilmelidir. Diyarbakır iline gittiğimiz zaman her hanın ve tarihi evin vatandaşın hizmetine açıldığını görürüz. Ahmet Arif’in evinin bulunduğu mekan bile insanlar çaylarını ve içeceklerini içecekleri yerler olarak halkın hizmetine açılmış. Adıyaman ilimizde ise böylesine tarihi bir tane mekan bile yok.

leblebici0202@gmail.com

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA