DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hüseyin Turhal
Hüseyin Turhal
Giriş Tarihi : 27-01-2024 23:10

Depremin Geride Bıraktığı Acılar…

2023 yılı içerisinde çok acı günleri yaşadık. O günlerden bugüne yaşamış olduğumuz 6 Şubat depremlerinin felaketini asla unutmamız mümkün değil. Depremin ilk günlerinde acıyı iliklerimize kadar yaşadık. Çok sevdiğimiz insanları kaybettik. Çaresizliğin ne olduğunu o gün çok iyi anlamış olduk. Yakınlarımız enkazın altındayken onları kurtaramamanın acısını yaşadık. Soğuk havada bizler dışarıda tir tir titrerken enkazın altında olan yakınlarımızın nasıl bir durumda olduğunu düşündüğümüzde gözyaşlarımızı tutamadık. Fakat enkazlardan çıkarılan yakınlarımızın cansız bedenlerini görünce çaresizliğin ne olduğunu çok iyi anlamış olduk.

Her yerde çığlıkların olduğu Adıyaman’da feryat sesleri dinmiyordu. Belki de hayatımız boyunca böyle bir tabloyu unutamayacağız. Kıyametin bir provasının yaşandığı Adıyaman’da o günleri unutmak mümkün değil. Evimizin bulunduğu alanda nereye gitsem bir en kaz vardı. Her yerde insanlar yakınlarını kurtarmak için çaba sarf ediyorlardı. Fakat iş makineleri olmayınca nereye kadar enkazdan birini kurtarabilirsiniz ki? Birkaç gün sonra iş makinelerinin gelmesiyle birlikte enkazlardan artık cansız bedenler çıkmaya başladı. Yakınlarının cenazesini gören depremzedeler, çığlıklar atıyor, feryat ediyordu. Allah bir daha o günleri yaşatmasın.

O günleri kaleme alırken bile gözlerim doluyor. Depremin boyutlarının o kadar büyük olduğunu ilk günlerde tahmin edemeyen arama kurtarma ekipleri, karşılaştıkları manzara karşısında onlarda göz yaşlarına boğulmuştu. Hatta yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleri enkazlarda çalışırken çoğu zaman gözyaşlarını tutamıyordu. Enkaz olan bir binanın en üst kısmına çıkan insanlar insanlarımızı kurtarmak için var güçleriyle mücadele veriyordu. Bu insanların o molozları atmaları ve insanları kurtarma çabaları Adıyamanlıları çok etkilemişti. Bir defasında bir enkazın üstünde bulunan insanlara sorduğumda ülkemizin farklı illerinden Adıyaman’a gediklerini söylemişlerdi.

Düşünün ki, bu insanlar yakınını kurtarmaya çalışır gibi enkazdan molozları atıyorlar. İşte bu dayanışma ruhu bütün dünyaya örnektir. Bu sebeple Türkiye halkı depremde çok büyük bir dayanışma örneği göstermiştir. Adıyaman halkına ilk olarak Siverek halkı yetişti. İnsanlarımız depremde aç ve susuz kalırken, Siverek halkının tamamı Adıyaman’a gelerek evlerinde yaptıkları yemekleri, suları ve kıyafetleri getirdiler. Onlara ne kadar dua etsek azdır. Ayrıca Şanlıurfa, Diyarbakır başta olmak üzere bütün illerimizden Adıyaman’a yardımlar yapıldı. Allah bütün hayırseverlerimizden razı olsun. Bizler onlara hayatımız boyunca dua edeceğiz.

Aradan aylar geçerken enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Adıyaman ilimizde enkazların kaldırılmasından sonra birçok mahalle tanınamaz hale geldi. Bir mahallede evler olmayınca insana çok garip geliyor. Alıştığınız o mahallerde artık ne ev var ne insan. Umarız bir an önce yerinde dönüşümler başlar ve o eski günlere tekrardan döneriz. Adıyaman’da yapılan deprem konutlarının ne zaman teslim edileceği konusunda net bir açıklama yok. Fakat 2024 yılı içerisinde ilk etap konutlarının teslim edileceğini düşünüyorum. Diğer etaplar için süreç içerisinde depremzedelere konutlar verilecektir. Depremin yıl dönümüne yaklaştığımız bugünlerde vatandaşın beklentisi devam ediyor.

Adıyaman’da esnaflarımızda depremden olumsuz yönde etkilendikleri için kalıcı işyerinin yapılması konusunda bir talepleri var. Bu talebin yetkililer tarafından dikkate alınması gerekiyor. Adıyaman’da esnaflara verilen konteynırlarla esnafın bir bölümü işyerinde vatandaşa hizmet veriyor. Ancak kuralarda adı çıkmayan bazı esnaflarda artık şehir merkezinde kalıcı işyerlerinin yapılmasını talep ediyorlar. İnsanlarımız bu konuda haklılar. Adıyaman’ın çarşı merkezinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Depreme dayanıksız konutların yıkım işleri devam ederken yeni çarşının da oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda nasıl bir çalışma olacak? Onu da zamanla göreceğiz.

Köşe yazımın sonlarına gelirken, uzun bir zamandan sonra Adıyaman’da Haber Gazetemizde okuyucularımızla yeniden buluştuğumuz için gazetemiz yetkililerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra Adıyaman’da olan gelişmeleri geçmişte olduğu gibi yeniden köşemden kaleme almaya devam edeceğim. Okuyucularımızın sesi olacağımız gibi Adıyaman halkının dile getireceği konuları köşeme taşımaya devam edeceğim. 2023 yılı acılarla geçti. Depremin acısı halen iliklerimize kadar işlemiş durumda. Belki de bu depremler yıllarca konuşulacak. Bizim için acı bir hatıra olarak kalacak. Umarım eskisi gibi bir Adıyaman ilimiz yeniden inşa edilir. Bizlerde o günleri görmüş oluruz.

huseyin.tur3434@gmail.com

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA