DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hüseyin Turhal
Hüseyin Turhal
Giriş Tarihi : 05-11-2022 01:42

Bakalım Vatandaşın Sesini Duyacaklar Mı?

Adıyaman’da yaşayan bir birey olarak yaşadığım bir sıkıntıyı okuyucularımla paylaşmak istedim. Uzun yıllar İstanbul gibi metropol bir şehirde yaşadım. Bu şehirde yaşarken en çok sevdiğim uygulama toplu taşıma araçlarının anlık olarak hizmet vermesiydi. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız kesinlikle her yere bir ulaşım aracı ile ulaşabilirsiniz.

Adıyaman ilinde ise Adıyaman Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarıyla kimi mahallelere hizmet veriliyor. İşin aslına bakarsanız bu hizmetin ilimize 20 yıl öncesinden verilmesi gerekirdi. Fakat bizler bu ilde yaşayan insanlar olarak bu hizmeti yakın bir tarihte almış olduk. Bundan 5 yıl öncesinden başlayan bu hizmet konusunda bazı tavsiyelerim olacak.

TPAO Bölge Müdürlüğü’nün yanından ayrılan çevre yolunda oturan bir birey olarak çoğu zaman belediyenin toplu taşıma araçlarına binmek için 45 dakika beklediğimi çok iyi hatırlıyorum. Yaşadığım yerleşim yerinden Adıyaman Üniversitesi’ne gitmek için başka bir toplu taşıma aracı olmadığı için haliyle beklemek zorunda kalıyorum.

Aynı şekilde Adıyaman Üniversitesi’nden dönüşte de 45 dakika belediyenin toplu taşıma araçlarını beklediğim oluyor. Bu konuda benim gibi birçok üniversite öğrencisi de mağdur olmakta. Bu konuda yetkililerin bir çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum. Hava şartlarının daha da kötü olduğu bir dönemde 45 dakika gibi bir süre beklemek belki de bir çileye dönüşecektir.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar uzun yıllar İstanbul’da yaşayan biri olarak oradaki hizmeti arar oldum. İstanbul’da toplu taşıma araçları anlık olarak gelir. Ve dolan araçtan birkaç dakika sonra yeni bir araç daha gelir. Hayat orada yoğun bir şekilde ilerlediği için araçların durması veya ilimizdeki gibi 45 dakikada bir aracın gelmesi gibi bir şey asla söz konusu olmaz.

Eğer Adıyaman Belediyesi’nin toplu taşıma araçları yetersiz geliyorsa yenisi alınır veya ihale yoluyla bu sayı arttırılır. Çevre yolu üzerinde yaşayan bütün insanlar bu konuda tepkililer. Aynı şekilde hafta sonlarını hiç anlatmaya gerek yok. Hafta sonlarında hem bulvarda hem de çevre yolunda araç beklemek için bir hayli zaman beklemek gerekir. Bu konuda yapılacak bir iyileştirme ile vatandaşlara daha iyi bir hizmet verile bilinir.

Adıyaman nüfus oranı olarak yoğun bir şehir, aynı zamanda nüfus yoğunluğu her geçen gün artan bir şehirdir. Bu şehirde belediye otobüs sayısını arttırmak vatandaşın daha rahat bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca Adıyaman’da ne zaman toplu taşıma araçlarına binmiş olsam tıka basa dolu olduğunu görüyorum. Bu durum gösteriyor ki; bu araçların sayısı ilimiz için yetersizdir. Bu nedenle ilimizdeki toplu taşıma araçlarının sayısı ivedi bir şekilde arttırılmalıdır.

Akaryakıta gelen zamlardan sonra insanlar artık toplu taşıma araçlarını tercih ediyorlar. Bunun sebebi toplu taşıma araçlarına binerek yolculuk yapmak daha ekonomiktir. Metropol şehirlerde de toplu taşıma araçları vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılır. Adıyaman ilimizde de insanlarımız toplu taşıma araçlarını yoğun bir şekilde kullanıyorlar.

Temennimiz Adıyaman’ın her ücra yerine toplu taşıma araçlarının girmesidir. Çevre illerimize baktığımızda her yerleşim yerine toplu taşıma araçları girmektedir. Adıyaman’da ise belediye tarafından Atatürk Bulvarı’nda ve çevre yollarında bu hizmet veriliyor. Köşe yazımın başlarında bahsettiğim gibi toplu taşıma araçları insanların yoğun olarak kullandıkları araçladır. Bu nedenle Adıyaman’da toplu taşıma araçlarındaki sayının arttırılması ve halka ulaşmasındaki dakika aralığı azami süreye düşürülmelidir.

Bir diğer konuda ülkemizde gidip görmüş olduğum illerde toplu taşıma araçlarını kullanan öğrenciler için verilen paso kartları konusudur. Bu paso kartları o illerde sadece bir ücret üzerinden ücretlendirilir. Mesela İstanbul’da öğrenci abonman ücreti ayda bir ödenmek üzere 109 liradır. Yani 109 TL’yi ödeyen bir öğrenci o kartı bir ay boyunca istediği kadar kullanabiliyor. Adıyaman ilimizde ise öğrenci kartını alan bir öğrenci kartına cüzi bir indirimle parası ile biliniyor. Bu durumda parası biten bir öğrencinin toplu taşıma araçlarına binme şansı yoktur.

Burada bir yanlışın olduğunu düşünüyorum. Adıyaman Belediyesi’nin aynı İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi veya farklı belediyeler gibi öğrenciler için ayda bir ücret tarifesi üzerinden ödeme belirlemesi gerekir. Bu işlemleri Adıyaman’da özel bir şirket yürütüyor. Bu şirket yetkililerine diğer illerdeki uygulamaların ilimizde de uygulanması konusunda çalışma yapılması söylenebilinir. Bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini hatırlatmak isterim.

huseyin.tur3434@gmail.com

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA