DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hüseyin Turhal
Hüseyin Turhal
Giriş Tarihi : 14-01-2023 22:59

Adıyaman-Çelikhan-Malatya Yolu Yılan Hikayesine Döndü

2023 yılına sayılı günler kala köşe yazımda “Hangi konuyu ele alayım?” diye düşünürken “Bir türlü yapılmayan Adıyaman-Çelikhan-Malatya yolunu yazayım” dedim. Aslında bu yolun bugüne kadar yapılmaması da oldukça garip bir durum. Ülkemizin her yerinde yollar yapıyor. Fakat ne hikmetse bu yol bir türlü yapılmadı. Siyasilerin açıklamalarına baktığınız zaman bu yolun yıllar evvel yapılması gerekirdi.

Lakin 2023 yılına sayılı günler kalmış halen günümüz koşullarına uygun olmayan bir yoldan bahsediyoruz. Keşke bu yol diğer illerdeki gibi duble yol olmuş olsaydı da biz köşe yazarları da bu yoldan övgülerle bahsetmiş olsaydı. Ancak nafile, Adıyaman’dan Malatya iline giden bir vatandaşımız bir daha bu yolu kullanmak istemiyor. Bunun çeşitli sebepleri var. Bu sebeplerin en başında yolun virajlı ve sağlıksız olması gelmektedir.

 İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde bu yolda zaman zaman heyelanlar yaşanırken, kimi zamanda yolun dar olması nedeniyle kazalar yaşanıyor. 1980’li yıllarda yapılan bu yolun üzerine sayfalarca yazılar yazılsa yeridir. Yıllar evvelde bu yolda feci bir kaza yaşanmıştı. Hatta o kaza olayı ülke gündemine düşmüştü. Eğitimcileri içinde taşıyan minibüs yolda bariyerler olmadığı için yuvarlanmıştı. O kazada bir eğitimci hayatını kaybetmiş, minibüstekiler yaralanmıştı.

Böylesine acı olayların bir daha yaşanmaması için bu yolun bugüne kadar duble bir yol olarak hizmete açılması gerekirdi. Siyasilere soracak olursanız bu yol yapılacak. Ama ne zaman yapılacak? Onu bilen yok. İnşallah bir gün Adıyaman-Çelikhan-Malatya arasındaki yolun günümüz koşullarına uygun hale geldiğini görürüz.

2023 yılında bu yolun yapılarak yolun kısaldığını gördüğümüz vakit yapılan o hizmeti de köşemde okuyucularımla paylaşacağım. Adıyaman ilinden il dışına gittiğim vakit yapılan duble yolları görünce şaşkınlığımı gizleyemiyorum. Çoğu zaman “Bu yollar neden ilimizde yok?” dediğim de oluyor. Günümüzde hangi ile giderseniz gidin mutlaka o ilde yapılan yolları görürsünüz

Adıyaman ilimiz ile Malatya ilimizi bağlayan yolun rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal döneminden kaldığını görünce zaman zaman düşünesim geliyor. Aradan yıllar geçmiş, zaman ilerlemiş, o dönemde bu yolun yapıldığını gören bir kişi torun sahibi olmuş, fakat o yol yine eski yol. Yine de kazaların yaşanmaması ve insanların daha iyi bir şekilde seyahat edebilmesi için yetkililere köşe yazımdan seslenmek istiyorum.

İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde insanların bu yolda yolculuk yapmaları daha da zor hale dönüşecektir. Bunun sebebi yolun virajlı olması ve zaman zaman araç sürücülerinin burun buruna gelmesidir. İki ili birbirine bağlayan bu yolun bir an önce günümüz koşullarına uygun hale gelmesi gerekir. Çünkü artık bu gibi yollar ülkemizde yok gibi. Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine sesleniyorum. 2023 yılına girerken mutlaka bu yolu yapın.

Bu konuda bütün Adıyaman halkı aynı fikirdedir. Birçok sürücü bu yolu kullanmak yerine Gölbaşı ilçemiz üzerinden Malatya iline gitmeyi tercih ediyor. Bu şekilde yol uzuyor ama en azından insanlarımız daha sağlıklı bir şekilde yolculuklarını yapmış oluyorlar. Umarım bir gün Adıyaman ilimizin çevre illerine bağlanan bütün yollarının duble yol olduğunu görmüş oluruz. Ve çevre illere giderken virajlardan dönerek değil de duble yolları kullanmış oluruz.

Sizce bu köşe yazımdaki bahsettiğim konudaki eleştirilerimde haksız mıyım? Uzun yıllar İstanbul’da yaşamış olan bir köşe yazarı olarak bu yolu görünce şaşırmam elde değil. Araçla birçok ilde gittim. Fakat halen böyle bir yolun yapılmadığına şahit olmadım. 30 yıl önce ilimize gelen bir kişi tekrardan bu yolu kullanmak istese değişen bir şeyin olmadığını görecektir. Bu sebeple bu yolun bugüne kadar duble yol olarak yapılmış olması gerekmez miydi?

huseyin.tur3434@gmail.com

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA