İrademizi Terbiye Etmek İçin

Sait Ali Ekinci

07-01-2023 02:08

İrade, dürtülerin baskısı altında kalmaktadır. Sosyal medya dürtüler üzerinden bizi kontrol etmekte, hatta baskı altında tutmaktadır. Özellikle boş zamanlar öldürülmektedir. Bunun üstesinden gelmek için de şunlara dikkat etmeliyiz. Bir amacımızın ve uğraşımızın olması gerekir. Bir hedefimiz, bir gayemiz olmalıdır.

Mes’ul olduğumuz işle meşgul olmalıyız. Bizi bekleyen işler ve görevler vardır. Tefekkür etmeliyiz. Ben kimimim, nerden geldim, nereye gidiyorum, yaptığım işler, amacıma uygun mu? Dün yaptığım işler doğru muydu? Bugün neler yapmalıyım? Bahaneler bizi amaçlarımızdan uzaklaştırmaktadır.

Sosyal medyada kaybettiğimiz zaman bizi hedeflerimizden uzaklaştırmaktadır. Duygularımızı tanıyor muyuz? Duyguların tohumlarını tanıyıp çözüme kavuşturmalıyız. Hangi duygu beni bu yanlışa sevk etti? Bunu çözüp gereğini yapmalıyız. Kararlı olmalıyız. Kararsızlık bizi yoldan çıkarır. Kararlı olanlar, daha emin adımlarla yolda yürürler.

Amacımızı yazmalıyız. Yazdıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Süreklilik.. İradeye karşı en büyük güç tembellik, üşengeçlik. Çalışmaya devam etmeliyiz. Yapmak istediğimizi her gün yapmalıyız. İradeye karşı koyan etkenlere karşı listemiz hazır olmalıdır. Hedefe, amaca yönelik listeler yapmalıyız. İşe başlamadan önce 2-3 dakika tefekkür edip işe odaklanmalıyız.

Odaklanma, bizi gereksiz zaman kayıplarından kurtarmaya yardımcı olmaktadır. İşlerimizi, minimalize etmeliyiz. Çok şeyle uğraşınca hedef kayboluyor. Dış dünyadaki işleri azaltıp sadeleştirmeye gitmeliyiz. Verimlilik ve üretkenlik önemlidir. Yaptıklarınızı üretmeye dönük yaparsanız daha faydalı olursunuz. Gerekli işleri listeye dökelim. Gereksiz olanlar çıkaralım.

Üretmeye odaklanarak çalışmalıyız. Çalışmak ve çalışmak. Doğru amaca yönelik, doğru işi doğru zamanda yapmalıyız. Çalışkanlar daha mutlu ve hayata bağlıdır. Spontane değil, düzenli ve tertipli çalışmalıyız. Bir konuyu bitirip başka konuya geçmeliyiz. Aynı anda birçok konuya bakmamalıyız. Enerjimizi doğru yerlere kanalize etmeliyiz. Enerjimizi israf etmemeliyiz.

Tembelliğe karşı hazırlıklı olmalıyız. Hedefimize aykırı olabilecek kişi ve konulara karşı dikkatli ve temkinli olmalıyız. İmge ve simgelerden yararlanmalıyız. Olumlu ve olumsuz davranışlarımızı imgelerle somutlaştırmalıyız. Sürekli yanlış yaptığımız bir şeyi sevmediğimiz bir hayvana veya düşmana benzetebiliriz. Alışkanlıklar ve rutinlerimiz nelerdir?

Hemen harekete geçmeliyiz. Harekette bereket vardır. Kaçınmak: irademizi zayıflatan her şeyden kaçınmalıyız. Bizi meşgul edebilecek iş, yol, kanal ve her şeyden kaçınmalıyız. Zaman yönetimini düzgün ve dengeli yapmalıyız. İşlerimizi “gerekli ve gereksiz” diye ayırmalıyız. Gereksiz işlerimizi ve gereksizlere ayırdığımız zamanı azaltmalıyız. Gerekli olan ve amacımıza hizmet eden işlerimize daha fazla zaman ayırmalıyız.

Borçsuz öğrenmeyi sağlamalıyız. Kitaplardan öğrendiklerimiz kitabın satırlarında kalmamalıdır. Ayrıca not alıp bir ürüne dönüştürmeliyiz. Bu şekildeki bir çalışma, öğrendiklerimizi daha kalıcı hale getirdiği gibi başkalarına da yararlı olacaktır. Bu makalemi hazırlamama borçlu olduğum Jules Payot’un “İrade Terbiyesi” adlı kitabını okumanızı, Ali Kemal Saruhan’ın “İrade Terbiyesi” adlı kitaptan “tavsiyeler” adlı vidosunu izlemenizi tavsiye ederim. Ve sürekli alemlerin rabbine dua etmeli, O’nun yardımını dilemeliyiz.

saitali_02@hotmail.com

 

DİĞER YAZILARI Ülkemizde Din Eğitimi 01-01-1970 03:00 Hocama Sorularım 01-01-1970 03:00 Sahte Din Ve Sahte Bilim Nasıl Olur? 01-01-1970 03:00