TGC 46. Sedat Simavi Ödülleri Sahiplerini Buldu

TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına düzenlenen ödüller sahiplerini buldu. Dokuz dalda 19 kişinin ödül aldığı törende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto “Gazeteciliğin arkasındayız” dedi.

GÜNCEL - 22-01-2023 00:47 440 kez okundu.

TGC 46. Sedat Simavi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2022 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanları Burhan Felek Konferans Salonu’nda ‪düzenlenen törende ödüllerini aldı. Törenin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Tören Atatürk, silah ve çalışma arkadaşlarıyla, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazetecilerle, ölen TGC üyeleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

“Kalemimizi satmıyoruz”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto açılış konuşmasında şunları söyledi; “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucu başkanı Sedat Simavi’yi ödüllerle anmak için toplandık. Sedat Simavi bizim için çok önemli bir simgeydi. İyi bir karikatür sanatçısı ve iyi bir gazeteciydi. Bunları yaparken de hem sarayı eleştirmekten hem de Mustafa Kemal'in devrimine yardımcı olmaktan alıkoymadı kendini. Ustamızın çizdiği yolda devam etmeye çalışıyoruz. Var gücümüzle bir takım tersliklere karşı koyuyoruz, eğilmiyoruz, bükülmüyoruz. Kendisinin dediği gibi kalemimizi satmıyoruz. Türkiye’de hala basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kalkmıyor. Türkiye’de hala OHAL zamanında konulan daha doğrusu uygulanan temel hak ve özgürlüklerin askıda olması devam ediyor. Türkiye’de hala yasaklar, sansür, oto sansür kol geziyor. Sansür Yasası Meclis’ten geçti ve hemen gazetecilere kullanılmaya başlandı. Gazeteciliği, sanatı, tiyatroyu, sinemayı sansür eden bir anlayıştan söz ediyoruz. Sıkı yönetim komutanları gibi her toplantıyı saklıyor, her tiyatro oyununu yasaklıyorlar. Gazeteciler, aydınlar hapiste. Gazeteciler haber yapıyor, tehdit ediliyorlar. Timur Soykan 6 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel istismarı haberleştirdi. Tehditler aldı. Biz meslektaşımızın arkasındayız. Gazeteciliğin arkasındayız. Ödül alan tüm meslektaşlarımı, yazarları, spor ve bilim insanlarını kutluyorum.”

“Dokuz dalda 19 ödül verildi”

Genel Sekreter Sibel Güneş 11 Aralık 1953’te yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına konulan ödüllerin 46 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek “Ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 389 kişi eser ve 5 takım aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 19 ödül verildi. Ödüllere olan ilginin artması özgür gazetecilik yapacağımız günlere dair umudumuzu canlı tutuyor” dedi.

“Gazetecilik ödülü Murat Ağırel’in oldu”

Murat Ağırel Yeniçağ Gazetesi’nde 1-2-3-4-5-6-7 ve 8 Mayıs 2022 tarihlerinde yayımlanan “Uyuşturucu Kıskacında Türkiye” haberi nedeniyle ödüle değer görüldü. Murat Ağırel’in ödülünü Gazetecilik Seçici Kurulu ve TGC Onur Kurulu Başkanı Altan Öymen verdi. 

“Gazetecilikte övgü Eylem Nazlıer’in”

Seçici Kurul Evrensel Gazetesi’nde 16 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan “Yaşadıklarımı Dikkate Alsalardı Beyza Hayatta Olabilirdi! Beyza’nın Katili, Başka Bir Çocuğu Daha İstismar Etmiş” başlıklı haberi ile Türkiye’nin kanayan yarası, kadın cinayetleri ve çocuk istismarına yol açan ihmaller zincirini ortaya koyması nedeniyle Eylem Nazlıer’i övgüye değer buldu. Eylem Nazlıer ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı ve TGC Onur Kurulu Üyesi Adnan Özyalçıner’den aldı.

“Radyoda övgü Didem Karakelle Sayın’ın oldu”

Seçici Kurul yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer radyo programı olmadığına karar verdi. Seçici Kurul, Didem Karakelle Sayın’ın TRT Radyo1’de 2 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Dünya Mirası: Troya Antik Kenti” adlı programını araştırmaya dayalı bilgilendirici ve itinalı bir içerikle hazırlanması, anlatım özellikleri ve tempolu dili nedeniyle övgüye değer gördü.

Didem Karakelle Sayın’a ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagöz verdi. Didem Karakelle Sayın ödülünü alırken şunları söyledi: “Bu ödülü aldığım için gurur duyuyorum. Bu ödül çok önemli ve değerli bir ödül. Kurumum TRT İstanbul Radyosu’na, tüm emeği geçen ekip arkadaşlarıma ve Seçici Kurula teşekkür ediyorum.”

“Televizyon haber ödülü FOX TV’nin”

Seçici Kurul FOX TV’de 23 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Kaş Yaparken Göz Çıkardılar” adlı ortak haber programında bir sağlık skandalını ortaya çıkarmaları nedeniyle Yeşim Karacaoğlu ve Mehmet Akif Balıkçıoğlu’nu ödüle değer gördü. Yeşim Karacaoğlu ve Mehmet Akif Balıkçıoğlu’na TGC Başkan Yardımcısı ve Radyo TV Seçici Kurul Başkanı Doğan Şentürk verdi.

Mehmet Akif Balıkçıoğlu ödülünü alırken şöyle konuştu: “Biraz bu haberi ve sürecini anlatmak istiyorum. Etlik Şehir Hastanesi açıldıktan sonra Ankara'da çeşitli hastaneler bu hastaneye taşındı. Tabii hastaneye randevu ile gelenler geldiler ama istedikleri gibi olmadı doktorları bulamadılar, ulaşamadılar. Ameliyat masasından insanları kaldırıp evlerine göndermek hem o insanları çok öfkelendirdi hem de bizleri de çok şaşırttı. Biz de bunları haberleştirdik. FOX ekranlarına taşıdık. Umarım yetkililerin dikkatini çekebilmişizdir.”

“85 yaşındaki hasta yaprak gibi titriyordu”

Yeşim Karacaoğlu ödülünü alırken şunları söyledi: “Ankara'nın yüksek tansiyonlu siyasetinden bir günlüğüne ara vererek burada olmak oldukça keyifli. Ama ne yazık ki, hastanelerimizin kapanmayacağına dair garantili cümleler kurulan bir dönemde hastanelerin içlerinin boşaltılmasına bizler de tanıklık ettik. Yaptığımız bu röportajda 85 yaşındaki Celal Yeşilyurt’un yaprak gibi titrediğini gördük. Bunları unutmak mümkün değil. Bu değerli ödül için ediyor ve ödülü babama ithaf ediyorum.”

“Televizyon haberde övgü Habertürk’e verildi”

Seçici Kurul 24 Ağustos 2022 tarihinde Habertürk TV’de yayınlanan “İzmir’de Az Hasarlı Kiralık” adlı haberle insan yaşamını hafife alan ve değersizleştiren büyük bir felaketten rant sağlayan sosyolojik bir skandalı izleyiciye duyurmaları nedeniyle muhabir Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ve Kameraman Mustafa Kemal Kiruk’u övgüye değer gördü. Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ve Kameraman Mustafa Kemal Kiruk ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ten aldı.

“TV belgesel ödülü Şükran Pakkan’ın”

GAİN Dijital TV’de 19 Şubat 2022 tarihinde yayınlanan “Çek Çek” adlı belgeselde büyük kentlerdeki kağıt toplayıcılarının yaşam koşullarını ve umutlarını ele alması nedeniyle Şükran Pakkan ödüle değer bulundu. Şükran Pakkan ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Gazeteciler Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu’dan aldı. 

“Karikatür ödülü Bülent Çelik’in”

Seçici Kurul Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kurullarının adayı olan Bülent Çelik’i karikatür sanatına verdiği emekten dolayı ödüle değer buldu. Bülent Çelik’e ödülünü Karikatür Seçici Kurul Başkanı Emre Ulaş verdi.

“Edebiyat ödülü Selçuk Altun’un oldu”

“Kitap İçin 5” adlı eseriyle edebiyat dalında ödüle değer görülen Selçuk Altun’a ödülünü Edebiyat Seçici Kurulu Başkanı Doğan Hızlan sundu. Selçuk Altun ödülü aldıktan sonra bir konuşma yaptı:

“Sosyal bilimler ödülü Prof.Dr. Cem Behar’ın”

Sosyal Bilimler Ödülü Seçici Kurulu “Kadim İle Cedid Arasında – III. Selim Döneminde Bir Mevlevi Şeyhi: Abdülbaki Nasır Dedenin Musiki Yazmaları” adlı eseri nedeniyle Prof. Dr. Cem Behar’ı ödüle değer gördü. Cem Behar’a ödülünü Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Sema Erder verdi.

“Fen bilimleri ödülü Prof. Dr. Emrah Özensoy’un”

Fen Bilimleri dalında “Yakın-Alan Nano-Infrared Spektroskopisi İle Katalitik Kükürt Zehirlenmesinin Moleküler Patikalarının Nanometre Ölçeğinde Belirlenmesi” makalesiyle Prof. Dr. Emrah Özensoy ödüle değer görüldü. Özensoy’un ödülünü Fen Bilimleri Seçici Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Yılmaz ile Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Önder Pekcan verdi.

“Fen bilimlerinde övgü Prof.Dr. Seda keskin avcı ve ekibinin”

Seçici Kurul “Yapısal Yönlendirmeli Hesaplamalı Tarama Metodunu Kullanarak CO2 Yakalama ve H2 Saflaştırma İçin Kovalent Organik Yapılı Malzemelerin Keşfinin Hızlandırılması” adlı ortak makale nedeniyle Prof. Dr. Seda Keskin Avcı-Gökhan Önder Aksu- Doç. Dr. Öğr. Üyesi İlknur Eruçar Fındıkçı ve Dr. Zeynep Pınar Haşlak’ı övgüye değer gördü.  Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, Gökhan Önder Aksu, Doç. Dr. Öğr. Üyesi İlknur Eruçar Fındıkçı ve Dr. Zeynep Pınar Haşlak ödülünü CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan aldı.

“Sağlık bilimleri ödülü Dr. Arif Engin Çetin’in oldu”

Sağlık Bilimleri Ödülü Seçici Kurulu, “Başta Kanser Olmak Üzere Çok Sayıda Hastalığın Tedavisinde Kullanılabilecek İlaçların Taranmasına Kolaylık Sağlanması Beklenen Hücre Büyümesini Ölçmek İçin Kırılma İndisi Algılama Platformu” çalışması nedeniyle Dr. Arif Engin Çetin’i ödüle değer gördü. Arif Engin Çetin’e ödülünü Sağlık Bilimleri Seçici Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gül verdi.

“Sağlık bilimlerinde övgü Prof.Dr. Fatma Alibaz Öner’e verildi”

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Fatma Alibaz Öner’in “Femoral Ven Duvar Kalınlığı Ölçümü: Behçet Hastalığı İçin Yeni Bir Tanısal Test”Eserini Behçet Hastalığı Tanısında Yeni Bir Test Olarak Kullanılabilecek “Femoral Ven Duvar Kalınlığı Ölçümü” tanısını övgüye değer gördü. Prof. Dr. Fatma Alibaz Öner mazereti nedeniyle törene katılamadı.

“Spor ödülü Kadın Boks Milli Takımı’na verildi”

Seçici Kurul 2022 yılında gerçekleşen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda tarihte ilk defa 5 dalda altın, 2 dalda bronz madalya kazanan, ekip olarak şampiyon olan ve tarihte bir ilke imza atan Kadın Boks Milli Takımı’nı devam eden ve devam edecek görünen performansı nedeniyle ödüle değer gördü. Kadın Boks Milli Takımı’nın ödülünü Spor Seçici Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Özgenç’e verdi.

Eyüp Özgenç’in konuşmasının ardından Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Busenaz Sürmeneli, Şennur Demir, Sema Çalışkan ve Elif Güner’e ödül belgeleri sunuldu. 

Dijital Basın’ın medya takip sponsorluğu, Momentum İletişim ve Paydaş İlişkileri Yönetimi Şirketi’nin toplantı ve Suvla’nın ikram sponsorluğuyla yapılan tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Depremde Neden Bazı Binalar Ayakta Bazıları Yıkılıyor

Depremde Neden Bazı Binalar Ayakta Bazıları Yıkılıyor

15-03-2024 - GÜNCEL

Naci Görür’ün ATSO’daki Konferansına Yoğun İlgi

Naci Görür’ün ATSO’daki Konferansına Yoğun İlgi

21-02-2024 - GÜNCEL