Ülkemizin En Prestijli Ödülü Ömer Karakuş’a Verilecek TGC’den Ömer Karakuş’a İnternet Röportaj Övgü Ödülü

Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ömer Karakuş’un 24 Ağustos 2023 tarihinde Journo.com’da yayınlanan “İlk Defa Gözlerim Dolarak Fotoğraf Çektim” röportajı övgüye değer görüldü. Ülkemizin en prestijli ödülleri arasında yer alan “TGC 65.Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” kapsamında dereceye girerek röportaj övgü ödülünü hak kazanan Ömer Karakuş, alacağı ödülle Adıyaman’da bir ilke imza attı.

GÜNCEL - 19-04-2024 18:07 208 kez okundu.

Ülkemizin En Prestijli Ödülü Ömer Karakuş’a Verilecek TGC’den Ömer Karakuş’a İnternet Röportaj Övgü Ödülü

Türkiye’nin en yaygın meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1959 yılından bu yana gerçekleştirdiği Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri kapsamında “İnternet Röportaj Övgü” ödülüne layık görülen Ömer Karakuş, ödülünü 22 Nisan 2024 tarihinde alacak.

Basın Seçici Kurulu

Habertürk yazarı Ayşe Özek Karasu, birgun.net Yayın Koordinatörü Berkant Gültekin, DHA Genel Müdürü Celal Korkut, Sabah Gazetesi Spor Yazarı Gürcan Bilgiç, Yönetmen Gürsel Çelikkanat, TGC Genel Saymanı-Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Cumhuriyet Gazetesi Kültür Sanat Editörü Öznur Oğraş Çolak, Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş, Sol Gazetesi Sorumlu Müdürü Uğur Güç’ten oluştu. Seçici Kurul, 15 Mart 2024 Cuma günü saat 11.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde toplandı. Seçici Kurul Başkanlığına Celal Korkut, Yazmanlığa Öznur Oğraş Çolak seçildi.

İnternet Seçici Kurulu

TGC Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Dişbudak, muhalif.com.tr Yazarı Aslı Öymen, Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek, T24 Yazarı Murat Sabuncu, diken.com.tr Kurucusu Harun Simavi, ABC Gazetesi Genel Yayın Danışmanı Serkut Bozkurt, Cumhuriyet Kitapları Yayınevi İçerik Editörü Ümit Aslanbay’dan oluştu.

www.journo.com.tr’da “Depremin Simge Fotoğrafının Öyküsü: “İlk Defa Gözlerim Dolarak Fotoğraf Çektim” başlıklı röportajda AFP Foto Muhabiri Adem Altan, Ömer Karakuş’a dünyanın konuştuğu o fotoğrafın hikayesini anlatmıştı.

Depremin Simge Fotoğrafının Öyküsü: “İlk Defa Gözlerim Dolarak Fotoğraf Çektim”

11 ilde 50 binden fazla can alan 6 Şubat depremlerinin 200. gününde, simgeselleşen bir haber fotoğrafının trajik öyküsünü aktarıyoruz. AFP foto muhabiri Adem Altan, depremin ikinci günü Kahramanmaraş’taki Ebrar Sitesi’nin enkazında görmüştü Mesut Hançer’i…

Travma yaşayan babayı, enkaz altında cansız yatan 15 yaşındaki kızı Irmak Leyla’nın elini tutarken gösteren fotoğraf, Türkiye’nin yanı sıra dünya medyasında da geniş yer bulmuştu. Adem Altan bir gazeteci olarak o gün yaşadıklarını Journo’nun “Unutulmayan Fotoğraflar” yazı dizisinin ilk bölümünde anlattı.

Enkazda Mesut Hançer ile nasıl karşılaştınız?

Kahramanmaraş’ta depremin ikinci günü Ebrar Sitesi’nde yıkılmış binalar arasında dolaşırken Mesut Hançer’i gördüm. İnsanlar yıkılan binanın enkazında kendi imkânlarıyla yakınlarını ararken, sadece bir kişi enkazların arasında yere çökmüş oturuyordu. O kişi dikkatimi çekti. Biraz dikkatli bakınca oturduğu yerde bir eli tuttuğunu gördüm. Fotoğrafını çekmeye başladım.

Ben fotoğraf çekerken Mesut Hançer gözleriyle beni takip ediyordu. “Çek, çocuğumun fotoğrafını çek” diye seslendi. Tuttuğu eli bırakıp bana yatakta yatarken kolonun altında kalan çocuğunun başını okşayarak cansız bedenini gösterdi. Sonra bıraktığı eli tekrar tutmaya başladı. O elin çocuğunun eli olduğunu o zaman anladım.

O ânı fotoğraflarken neler hissettiniz?

Ben daha önce yaşanan depremlerde de görev yaptım. O depremlerde de üzülerek görev yaptım. Ancak ilk defa gözlerim dolarak fotoğraf çektim.

Habercilik açısından hiç unutulmayacak acı bir görüntü yakaladınız. Bu fotoğraf hayatınızda nasıl bir iz bıraktı?

Depremdeki acıyı anlatan çok güçlü bir fotoğraf çektiğimi düşünüyordum. Fotoğraf dünyada da, Türkiye’de de büyük ilgi gördü. Bu fotoğraf depremin sembolü oldu. İnsanlar yıllar geçse de depremi bu fotoğrafla hatırlayacaklar. Benim de ömrüm boyunca aklımdan hiç çıkmayacak bir kare olarak hafızamda hep kalacak.

“Felaketi, acıyı, çaresizliği anlatan bir fotoğraf”

Fotoğrafı çektikten sonra acılı baba ile konuştunuz mu?

Fotoğraf çektikten sonra adını sordum.  Titrek bir sesle “Mesut Hançer” dedi. Sonra çocuğunun ismini sordum.  “Kızım Irmak” dedi. Çok bitkindi ve zor konuşuyordu. Aramızda da mesafe vardı. O nedenle de fazla konuşamadım.

Çalıştığınız kurum olan AFP bu fotoğrafı, “Türk babanın acısı deprem trajedisinin sembolü oldu” başlığıyla servis etti. Fotoğrafınızın depremin sembol bir fotoğrafı olması hakkında neler söylemek istersiniz?

Fotoğrafı AFP servis yaptıktan sonra binlerce insan fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Günlerce bu fotoğrafa tüm dünyadan mesaj yağdı. Mesut Hançer ve ailesine tüm dünyadan insanlar yardım etmek istediklerini belirten mesajlar attılar. Bu fotoğraf yaşanan felaketi, acıyı, çaresizliği anlatan bir fotoğraftır. Bu fotoğraf acının, felaketin sembolü oldu.

Deprem bölgesinde yaşadıklarınız hakkında sizde etki bırakan başka bir olay var mı?

En büyük etkiyi bu fotoğraf bıraktı. Ömür boyu hafızalardan silinmeyecek bir kare oldu.

Acılı baba ve aile ile daha sonra görüştünüz mü?

Bu fotoğraftan sonra Mesut Hançer ve ailesine birçok kişi yardım etmek istedi. Yardımsever bir iş adamı Mesut Hançer ve ailesini Ankara’ya getirdi. Onlara ev aldı ve Mesut Hançer’e iş verdi. Ankara’daki bu evlerine gittim. Mesut Hançer ve ailesiyle görüştüm.

Genç gazetecilere tavsiye: “Depremzedenin acısına ortak olun”

Deprem bölgesinde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Depremde ben ve birçok meslektaşım zorluk çekti. Ancak bizim çektiğimiz zorluklar, depremi yaşayanların yanında bir hiçtir. Yakınlarını, evlerini kaybeden depremzedeler bir de yaşam mücadelesi vermekteler.

Afet bölgelerinde görev yapacak genç gazetecilere neler tavsiye edersiniz?

Gazeteci her şartta görevini yapar. Depremzedeler acısını yaşarken, gazeteci de görev yaparken depremzedenin acısına ortak olmalı. Bu bilinçle görev yapmalı. Rahatsız etmeden işini yapmalı. “Görev yapacağız” diye kurtarma çalışmalarına katılan, bir can daha kurtarmak için çalışan görevlilerin işini engellemeden çalışmalıdır.

Röportaj 24 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanmıştır /Fotoğraf: Adem Altan / AFP

Haber: Celil Kocataş

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

28-04-2024 - GÜNCEL

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

28-04-2024 - GÜNCEL