Depremzede Esnafın Talepleri İlgili Kurumlara İletiliyor

Asrın felaketi olarak bilinen depremin üzerinden aylar geçerken, depremden en çok yara alan esnafın talepleri hakkında gazetemize açıklamada bulunan Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay, yeni açıklanan imar planıyla birlikte çarşı merkezinde işyerlerinin yapılmasının esnafın en öncelikli talebi olduğunu hatırlattı.

GÜNCEL - 12-11-2023 00:46 100 kez okundu.

Depremzede Esnafın Talepleri İlgili Kurumlara İletiliyor

Adıyaman’da birçok esnafın işyeri yıkıldığı için il dışına gittiğini söyleyen Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay, yeni imar planıyla birlikte çarşı merkezinin yeniden inşa edilerek yeni bir görümündeki çarşının hizmete açılması gerektiğini söyledi.

Gazetemize yaptığı açıklamada depremden bu yana yapılan çalışmalara değinen AESOB Başkanı Ziya Duranay, “6 Şubat depremlerinden bu yana geçici yerler tespit edilip 9 noktada çarşılar yapıldı. Bu çarşıları gönüllü olarak valilikler ve belediyeler yaptı. Koordinatör valimizin ve belediyemizin kontrolünde bu çalışmalar yapıldı. Daha sonrasında talepler alındı, meslek grupları belirlendi. Öncelikli hizmet sektöründe mağdur olan, işyeri yıkılan, dükkanı hasar gören esnaflarımız arasında noter huzurunda kura çektikten sonra esnaflarımız bu çarşılara yerleştiler. Bu çarşılara esnafımız tarafından çok fazla müracaat vardı. Ortalama 500 esnafımız bu işyerlerine müracaat ederken, ancak 40 ila 50 esnafımıza bu işyerlerini verdik. En çok Balıkesir çarşısında işyeri var. Burada 84 işyeri için esnaflarımızı kuraya tabi tuttuk. Yaşam konteynırlarının içerisinde işyeri yapılmaya başlandı. AFAD tarafından konteynırlar bu alanlara indiriliyor. Bu alanlara lüzumlu olan meslekleri yerleştiriyorlar. Bakkal, manav, berber gibi meslek guruplarını o alana planlayıp aşama aşama yaşam koşullarının içerisine işyeri için konteynırlar indiriliyor. Tekrar ilana çıkıp esnaflarımızın müracaatlarını alıp kura çekimini gerçekleştiriyoruz. Bu esnaflarımız konteynırlara yerleşirken onların aboneleri, alt yapıları konusunda bazı sorunlar yaşandı. Önümüzde bir kış mevsimi var. Esnafımızın sorunlarını ilgili kurumlarla görüşerek gidermeye çalışıyoruz. Esnaflarımızın sorunlarının çözümü için kurumlarımızla işbirliği içerisindeyiz” dedi.

Adıyaman’da geçici işyerinden ziyade kalıcı işyerlerinin hizmete açılması gerektiğini ifade eden Ziya Duranay, “Bundan sonraki aşamada nereye kadar geçici işyerleri olabilir? Artık Adıyaman’ın yeni bir imar planı açıklandı. Çarşı merkezinde yeni imar planı açıklanırken, güzel bir şekilde işyerlerinin kalıcı olarak yapılması gerekir. Dışarıda kalan esnafımızın da işyerlerine kavuşup, mesleklerini icra etmesi gerekmektedir. Yoksa geçici işyerleri ile ne kadar yazı, kışı görebiliriz. Kalıcı konutların bir kısmı bitme aşamasına geldi. O konutlarda biterse bir nebzede dışarıda kalan, yaşam konteynırı talep eden vatandaşlarımız yerlerine gelecektir.  İl dışında olup ta eline yaşam konteynırı geçmeyen vatandaşlarımız var. Okulların açılmasıyla birlikte insanlarımız ilimize dönmeye başladılar. Adıyaman’ın eski haline kavuşması zaman alacak. Bir yandan bu enkazların kaldırılması, bir yandan oluşan tozların son bulması, yaşam için işyerlerinin yapılması konusunda valilik, belediye, kurumlar, AFAD, merkezi hükümetimiz çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca merkezi hükümetimiz tarafından deprem bölgelerine yatırımlar sürdürülüyor. Bu yatırımlar yapılırken, depremden dolayı hasar gören bir il olarak bu durumu fırsata çevirip, dışarıda kalan esnaf ve sanatkarımıza bir kalıcı yerler yapmak, Adıyaman’ın eski mahallerini yeni bir imar planıyla sokakları genişletmek gerekir. Bu şekilde çarşımıza yeni bir görünüm kazandırılacaktır” şeklinde konuştu.

Haber: Ömer Karakuş

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

28-04-2024 - GÜNCEL

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

28-04-2024 - GÜNCEL