Deprem Sonrası “Pes” Dedirten Fırsatçılık

6 Şubat depreminden sonra kimi vatandaşlar tarafından kira fiyatlarına yapılan yüksek zam oranları esnafları kara kara düşündürüyor. Depremden sonra işleri her geçen gün düşen esnaflar bu defa ise işyeri sahipleri tarafından yapılan zam fırtınasına tutuldu.

GÜNCEL - 21-08-2023 14:49 181 kez okundu.

Deprem Sonrası “Pes” Dedirten Fırsatçılık

Adıyaman’da yaşayan esnafların deprem sonrası ayakta kalma savaşı verdiğini söyleyen Yeni Adıyaman Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, mülk sahipleri tarafından yapılan zam oranlarının hiçbir şekilde kabul edilebilinir bir tarafının olmadığını vurguladı.

“Kimi vatandaşlar fırsatçılık yapıyorlar”

Yeni Adıyaman Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, yaptığı açıklamada kira zamlarından dolayı esnafların mağdur olduğunu ifade ederek; “Depremden sonra Adıyaman’da işyerleri kiraları çok yükseldi. Depremden önce 5 bin TL kira ödeyen esnafımız şu anda 20 TL kira ödüyor. Evleri kira olan vatandaşlarımızda aynı şekilde bu konuda tepkililer. Adıyaman’da ağır hasarlı evler ve işyerleri yetkili kurumların talimatıyla yıktırılıyor. Adıyaman’da katıldığımız toplantılarda 50 binin üzerinde evin yıktırılacağı ifade ediliyor. Depremden önce Adıyaman’da belli bir çarşımız vardı. Şu anda Adıyaman’da esnaf için yapılan konteynır sayısı 385’tir. Bu işyerlerinde esnafımız halkımıza hizmet vermektedir. Adıyaman merkezde 14 bine yakın bir esnaf kitlesi var. Bu esnafların 2 bini küçük sanayi sitesinde hizmet veriyor. Adıyaman halkına hizmet veren şoför esnafımız, işyeri depremde zarar görmeyen esnafımız var. Şu anda 7 bine yakın esnafımız işyerini kaybettiği için kendisine verilecek olan konteynırları bekliyor. Depremden önce işyerinin sahibi ile kira kontratını yapan esnafımız yılda bir en fazla yüzde 15 oranında zam yapılacağını söylüyor. Mülk sahipleri de her ürüne yüzde 300 oranında zam yapıldığını ifade ediyor. Bir yıllık işyeri kira bedeli 60 bin TL olan bir esnaf kirasını ödemek istediğinde mülk sahibi, “Bu rakamı kabul etmiyorum. En az bana 200 bin TL vereceksin” diyor. Bu rakamı hiçbir esnaf ödeyemez. Kimi vatandaşlar fırsatçılık yapıyorlar. Sanki bu depremi onlarda yaşamamışlar, deprem olmamış gibi davranıyorlar. Vatandaşın bu konuda serzenişi yerindedir. Adıyaman ilimizde mülk sahiplerinin yapmış oldukları bu zam oranları kabul edilemez. Adıyaman’da yıkılacak olan devlet kurumlarının yerleri esnaf için çarşı merkezlerine dönüştürülmelidir. Biraralık Ortaokulu’nun bahçesi de esnaf için konteynır çarşıya dönüştürüle bilinir. Devlet kurumlarının yerine esnaf için çarşılar açılırsa bir canlılık olur. Adıyaman’da yaşanan deprem sonrasında Atatürk Bulvarı’nda yıkılan, enkazları kaldırılan evlerin ve işyerlerinin yerine yol boyunca esnaf için konteynırlar konulmalıdır. SGK İl Müdürlüğü’nün ve yıkılan Adıyaman Belediyesi’nin yeri de esnaf için konteynır çarşıya dönüştürülmelidir” dedi.

Haber: Yasin Emre Kaplan

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

28-04-2024 - GÜNCEL

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

28-04-2024 - GÜNCEL