Depremin Simge Fotoğrafının Hikayesi Dünyanın Yüreğini Yakan O Kareyi Çeken Gazeteci O Anı Anlattı

6 Şubat tarihinde saat 04.17’de 11 ilin yaşandığı deprem sonrası birçok acı hikaye yürekleri burkmuştu. Depremle birlikte yaşanan o acı olaylar bütün dünyayı yasa boğarken, yakınlarının kurulmasını bekleyen insanlarda enkazların başında beklemişti.

GÜNCEL - 27-01-2024 23:23 268 kez okundu.

Depremin Simge Fotoğrafının Hikayesi Dünyanın Yüreğini Yakan O Kareyi Çeken Gazeteci O Anı Anlattı

Depremde yaşanan acı hikayeler tarif edilemez boyuttayken, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde enkaz altında yaşamını yitiren kızının elini tutan babanın fotoğrafını çeken AFP foto muhabiri Adem Altan’ın çekmiş olduğu fotoğraf depremin simgesi haline dönüştü.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremde enkaz altında yaşamını yitiren kızı Irmak Leyla’nın elini tutan depremzede baba Mesut Hançer’in o görüntüsü tüm dünyanın yüreğini dağlamıştı. O anı fotoğraf makinesi ile çeken AFP foto muhabiri Adem Altan, insanların merak ettiği soruları cevapladı. Ve işte gazeteci Adem Altan’ın deprem sonrasında o anı çekerken yaşamış olduğu düşünceler.

Depremde hayatını kaybeden 15 yaşındaki kızı Irmak’ın elini enkaz başında bırakmayan Mesut Hançer’in o görüntüsüyle nasıl karşılaştınız?

Kahramanmaraş’ta depremin ikinci günü Ebrar sitesinde yıkılmış binalar arasında dolaşırken Mesut Hançer’i gördüm. İnsanlar yıkılan binanın enkazında kendi imkanlarıyla yakınlarını ararken, sadece bir kişi enkazların arasında yere çökmüş oturuyordu. O kişi dikkatimi çekti. Biraz dikkatli bakınca oturduğu yerde bir eli tuttuğunu gördüm. Fotoğrafını çekmeye başladım. Ben fotoğraf çekerken gözleriyle de beni takip ediyordu. “Çek çocuğumun fotoğrafını çek” diye seslendi. Tuttuğu eli bırakıp bana yatakta yatarken kolonun altında kalan çocuğunun başını okşayarak cansız bedenini gösterdi. Sonra bıraktığı eli tekrar tutmaya başladı. O elin çocuğunun eli olduğunu o zaman anladım.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, bir babanın enkaz altında hayatını kaybetmiş kızının elini tuttuğu fotoğraf karesini çekerek hafızalarda silinmeyecek bir fotoğraf çektiğiniz. O anı çekerken neler hissettiniz?

Ben daha önce yaşanan depremlerde de görev yaptım. O depremlerde de üzülerek görev yaptım. Ancak ilk defa gözlerim dolarak fotoğraf çektim.

Habercilik açısından hiç unutulmayacak bir acı görüntüyü görüntülediniz. Meslek hayatınızda çektiğiniz bu fotoğrafın hayatınızda bıraktığı iz ne oldu?

Depremdeki acıyı anlatan çok güçlü bir fotoğraf çektiğimi düşünüyordum. Fotoğraf dünyada da Türkiye’de de büyük ilgi gördü. Bu fotoğraf depremin sembolü oldu. İnsanlar yıllar geçse de depremi bu fotoğrafla hatırlayacaklar. Benimde ömrüm boyunca aklımdan hiç çıkmayacak bir kare olarak hafızamda hep kalacak.

Fotoğrafı çektikten sonra acılı baba ile konuştunuz mu?

Fotoğraf çektikten sonra adını sordum.  Titrek bir sesle “Mesut Hançer” dedi. Sonra çocuğunun ismini sordum.  “Kızım Irmak” dedi. Çok bitkindi ve zor konuşuyordu. Aramızda da mesafe vardı. O nedenle de fazla konuşamadım.

Çalışmış olduğunuz AFP kurumu çekmiş olduğunuz fotoğrafı, “Türk Babanın Acısı Deprem

Trajedisinin Sembolü Oldu” başlığıyla servis etti. Fotoğrafınızın depremin sembol bir fotoğrafı olması hakkında neler söylemek isteriniz?

Fotoğraf dünyada da Türkiye’de de büyük yankı buldu. Fotoğrafı AFP servis yaptıktan sonra binlerce insan fotoğrafı sosyal medya da paylaştı. Günlerce bu fotoğrafa tüm dünyadan mesaj yağdı. Mesut Hançer ve ailesine tüm dünyadan insanlar yardım etmek istediklerini belirten mesajlar attılar.    Bu fotoğraf yaşanan felaketi, acıyı, çaresizliği, anlatan bir fotoğraftır. Bu fotoğraf acının, felaketin sembolü oldu.

Deprem bölgesinde yaşadıklarınız hakkında sizde etki bırakan başka bir acı bir olay var mı?

En büyük etkiyi bu fotoğraf bıraktı. Ömür boyu hafızalardan silinmeyecek bir kare oldu.

Çekmiş olduğunuz fotoğraf sonrasında acılı baba ve aile ile görüşmeleriniz oldu mu?

Bu fotoğraftan sonra Mesut Hançer ve ailesine birçok kişi yardım etmek istedi. Yardımsever bir iş adamı Mesut Hançer ve ailesini Ankara’ya getirdi. Onlara ev aldı ve Mesut Hançer’e iş verdi. Ankara’daki bu evlerine gittim. Mesut Hançer ve ailesiyle görüştüm.

Deprem bölgesinde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Depremde ben ve birçok meslektaşım zorluk çekti. Ancak bizim çektiğimiz zorluklar, depremi yaşayanların yanında bir hiçtir. Yakınlarını evlerini kaybeden depremzedeler bir de yaşam mücadelesi vermekteler.

Afet bölgelerinde görev yapacak genç gazetecilere neler tavsiye edersiniz?

Gazeteci her şartta görevini yapar. Depremzedeler acısını yaşarken gazetecide görev yaparken depremzedenin acısına ortak olmalı. Bu bilinçle görev yapmalı. Rahatsız etmeden işini yapmalı. “Görev yapacağız” diye kurtarma çalışmalarına katılan, bir can daha kurtarmak için çalışan görevlilerin işini engellemeden çalışmalıdır.

Röportaj: Ömer Karakuş

Fotoğraf: AFP Foto Muhabiri Adem Altan

Kaynak: www.journo.com.tr

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

28-04-2024 - GÜNCEL

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

28-04-2024 - GÜNCEL