Hayata Dönüş Kredisi Desteğine Yoğun Başvuru

11 ilde yaşanan deprem sonrasında işyerleri zarar gören esnaf yeniden ayakta kalabilmek için esnaf ve kefalet kredi kooperatiflerine başvuru yapıyor. Adıyaman’da birçok esnaf işyerini ve evini kaybettiği için çekeceği kredilerle nefes almaya çalışıyor.

GÜNCEL - 05-08-2023 15:40 400 kez okundu.

Hayata Dönüş Kredisi Desteğine Yoğun Başvuru

Adıyaman’da bulunan birçok esnafın kredilere başvurduğunu söyleyen Yeni Adıyaman Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, Temmuz ayı itibariyle 1500’e yakın esnafın resmi işlemlerini yaparak kooperatiflerine başvurduğunu söyledi.

“Yılbaşından önce 700’e yakın esnafımızın kredi başvurusu vardı”

İlimizde yaşanan deprem sonrasında esnafın zor günler geçirdiğini belirten Başkan Mustafa Salman, esnafın taleplerine vurgu yaparak; “Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilimizi olumsuz yönde etkiledi. Bu depremde Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illeri depremden en çok etkilenen iller oldu. Allah bir daha böylesine afetleri yaşatmasın, kimsenin başına vermesin. Bütün deprem şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bu depremden sonra Adıyaman’ın mahallelerini ve sokaklarını gezdiğimizde tanıyamıyoruz. Netice itibariyle Adıyaman’da hayat devam ediyor. Depremle birlikte şehir merkezimizde bankaların, işyerlerinin yıkılması kredi konusunu olumsuz yönde etkiledi. Depremden hemen sonra devletimiz kredi sistemini açtı. Ancak Adıyaman’da yaşanan depremden dolayı bankaların şubeleri olmayınca bu kredileri esnafımız kullanamadı. Yakın bir tarihte bankalar ilimizde faaliyete geçti. Yılbaşından önce 700’e yakın esnafımızın kredi başvurusu vardı. Depremden sonra bankaların faaliyet vermesinden sonra krediler için talepler arttı. Esnafımıza vermiş olduğumuz kredinin son limiti 500 bin TL’ydi. Deprem bölgesindeki illerde bulunan esnaf için ek olarak 250 bin TL avantaj kredisi sunuldu. Bu 250 bin TL’yi esnaf aldığı zaman bir yıl sonra ödemeye başlayacak. Faiz oranlarının yükselmesinden dolayı bu oran 1.25’e çıktı. Geçmiş dönemlerde 0.75 oranıyla kredi çekenler ayrı tutuldu” dedi.

“Şu anda birlik ve beraberlik içerisinde esnafımıza destek çıkma zamanıdır”

Salman açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Vatandaşın evi yıkılmış, arabası enkaz altında kalmış, kefilleri vefat etmiş. Depremden sonra kimse kimseye kefilde olmak istemiyor. Bu durum vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor. Önümüzdeki süreci şimdiden tahmin etmek mümkün değil. Şu anda kurumumuza kredi başvurusu yapan esnafımızın sayısı 1500’e ulaşmıştır. Kredilere yoğun bir talep olduğu için esnafımızın dosyalarını almadığımız zaman olumsuz bir durum söz konusu oluyor. Esnafımız dosyasının alınmasını talep ederek ne zaman para gelirse o zaman işleme alınmasını istiyor. Şu anda birlik ve beraberlik içerisinde esnafımıza destek çıkma zamanıdır. Esnafımızın başvuruları sonrasında para gelmediği için çok zor durumda kalıyoruz. Halkbank aracılığıyla iki günde bir 200 ila 1 milyon TL arasında para geliyor. Zaten esnafın talep ettiği en düşük rakam 500 bin TL’dir. Bizim en büyük sıkıntımız paranın olmamasıdır. 500 milyon TL gibi bir paranın olması gerekir ki; bu yükü kaldırayım. Merkezde üç kooperatif var. Bu kooperatiflerin içerisinde en yoğun olarak bizim kooperatifimiz çalışmaktadır. Esnafımızın kredi başvurusunun ne zaman sonuçlanacağı konusunda söz veremiyoruz. Geçen günlerde katılmış olduğum bölge toplantısında Ağustos ayı içerisinde esnafımızın başvurusu göz önüne alınarak para gönderimi yapılacağı açıkladı. Bizlerde bu süreci bekliyoruz.”

Haber: Ömer Karakuş

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

Şehit Polisler İçin Tören Düzenledi

28-04-2024 - GÜNCEL

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İnternet Röportaj Övgü Ömer Karakuş’un Oldu

28-04-2024 - GÜNCEL