GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-11-2024 19:44   Güncelleme : 24-11-2024 00:04

Adıyaman’da Deprem Riski…

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana için kritik bir deprem uyarısında bulundu. Adıyaman fayındaki stres birikiminin büyük bir deprem riski taşıdığını belirten Sözbilir, 7 büyüklüğüne varan bir depremin bu fayda tetiklenebileceğini, fayın sürekli izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Adıyaman’da Deprem Riski…

 Adıyaman, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin en çok yıkıma sebep olduğu illerden biri. Henüz 6 Şubat depremlerinin yarası sarılmamışken şehir yeni bir deprem riskiyle karşı karşıya. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana için kritik bir deprem uyarısında bulundu.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Osman Özdemir, bilim insanlarının uyarılarının ardından halkın panik yaşadığını belirterek, sadece korkmakla sorunun çözülemeyeceğini, mutlak suretle önlem alınması gerektiğini söyledi.

20 yılı aşkın bir süredir Kahramanmaraş depreminin olacağını dile getirdiklerini belirten Özdemir, “Halkımız korku içinde. Şimdi bir de akademisyenlerin yeni deprem uyarıları geldi. Bir büyük deprem daha yaşanırsa, sonuçları düşünmek bile istemiyoruz.
Biz Adıyaman’da deprem sonrası yeni yapılarda plan, proje ve zemin etüdü konusunda çok titiz davranıyoruz. Ancak bugüne kadar yapılan yeni binaların bile çoğu depremde yıkıldı. On binlerce ev yıkılırken binlerce canımızı kaybettik” dedi. Özdemir, eski ve ömrünü tamamlamış yapıların risk altında olduğuna dikkat çekti.
Adıyaman’da deprem riski: “Devlet desteği hayati”
Osman Özdemir, yeni yapılarda titiz bir ruhsat süreci uyguladıklarını söyleyerek, “Geçmiş depremlerde yeni binaların bile çoğu yıkıldı. Binlerce insanımızı kaybettik. Hâlâ evine dönmeyen, konteynerlerde yaşam mücadelesi veren halkımız için büyük bir deprem olasılığı bile bizi ürpertiyor. Özellikle orta hasarlı deprem yaşamış, yorgun olan binalar akademisyenlerin söylediği gibi şiddetli bir depreme dayanabilir mi, biz de bilmiyoruz” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın acil önlem alması gerektiğini belirten Özdemir, devlet desteğinin hayati olduğunu vurguladı:
“Biz Jeoloji Mühendisleri Odası Adıyaman yönetimi olarak kentin yaralarını sarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Belediye ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Zemin iyileştirme sürecinin titizlikle yapılmasını sağlıyoruz. Yeni yapıların geçmişteki hatalar yapılmadan inşa edilmesi için Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri Odası olarak ciddi emekler veriyoruz. Rabbim inşallah böyle afetleri tekrar yaşatmasın ama olası bir felaket karşısında tedbir almak zorundayız.”

Ömer KarakuşÖmer Karakuş