YEREL
Giriş Tarihi : 04-10-2022 01:43   Güncelleme : 17-10-2022 17:01

Akal Der Başkanı Reşit Kaşıkara Çalışmalarına Hız Verdi

Adıyaman İl ve İlçeleri Kalkındırma Derneği (Akal-Der) Başkanı Reşit Kaşıkara ve dernek yöneticileri Gölbaşı ilçesi Akcabel Köyü’nde düzenlendikleri 2. Geleneksel İncir Festivali sonrasında Adıyaman Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Akal Der Başkanı Reşit Kaşıkara Çalışmalarına Hız Verdi

Ziyarette Başkan Reşit Kaşıkara ve dernek yöneticileri festivalde dereceye giren incirleri Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut’a ve öğretim üyelerine taktim etti. Festivalde dereceye giren üreticilerin incirlerinden tadan öğretim üyeleri aroma lezzet bakımdan çok farklı bir ürünü tattıklarını belirttiler.

“AKAL DER’i kurmamızdaki amacımız ilimizi ve ilçelerimizi tanıtmaktır”

Dernek yöneticileriyle birlikte yapmış oldukları tanıtım çalışmaları hakkında açıklamada bulunan Başkan Reşit Kaşıkara; “Adıyaman ilimizde yapılan biyofizik konferansına katılan hocalarımıza Gölbaşı incirimizi ikram ettik. Yapmış olduğumuz bu ikramla birlikte incirimizin uluslararası platformda tanıtımını yapmış olduk. Festivalimizde dereceye giren üreticilerimizin incirlerini ziyaret ettiğimiz kamu kurumlarına sunuyoruz. Buradaki amacımız Gölbaşı ilçemizde yetişen incirimizi tanıtmaktır. Bu manada bir derneğimizi kurduk. AKAL DER’i kurmamızdaki amacımız ilimizi ve ilçelerimizi tanıtmaktır. Dernek olarak çalışmalarımızı başlattık. Festivalimizin ilkini 2016 yılında yapmıştık. Daha sonraki yıllarda pandeminin yaşanmasından sonra festivalimizi yapamamıştık. Bu yıl yapmış olduğumuz festivalimizi ilçe genelinde yapmış olduk. Bundan sonraki yıllarda bu festivalimizi il genelinde yapacağız. Bu şekilde ilimiz genelinde yetişen incirimizi tanıtmış olacağız. Aynı zamanda ilçemizde yetişen incirler sulu ortamda yetişmektedir. Bu sebeple ilçemizde yetişen incirlerin lezzeti ve aroması farklıdır. Bu manada bu festivalimizin Türkiye genelinde duyulması için Suvarlı’dan Gerger’e kadar bütün belediye başkanlarımızı, parti gözetmeksizin bütün parti il ve ilçe başkanlarımızı festivalimize davet ettik. Basın mensuplarımızın desteği ile festivalimizin tanıtımı yapıldı. Bu şekilde incirimiz dünya geneline duyuruldu. Kaymakamımız Sayın İhsan Ayrancı ile yapmış olduğumuz görüşme sonrasında Akçabel incirimizin patentinin alınması için bir çalışma başlatıldı. Akçabel incirinden sonra da Trabzon hurması ile ilgili markalaşma adına bir çalışma başlatılacak. Kaymakamımız Sayın İhsan Ayrancı bu konuda bir çalışma başlattı. Gölbaşı ilçemizde uzun yıllar peygamber üzümleri festivalleri yapıldı. Bu festivale sahiplenme olmadığı için bu üzüm “Besni ilçemizin üzümü” diye geçiyor. Besni üzümünün aslında orijinali Gölbaşı peygamber üzümüdür. Gölbaşı ilçemiz kendi üzümü için patent almadığı için bu patent Besni ilçesine geçmiş oldu. Netice itibariyle bu memleketin hangi köşesinde ne ürün üretilirse üretilsin bizim ürünümüzdür. Derneğimizin logosunda her ilçenin kendisine has ürünlerine yer verdik. Var olan sistemde daha ileriye gitmek için yapılabilecek en önemli iş üretimdir. Bir ülkede üretim olursa hayvancılıkta, tarımda, sanayi de üretim yapılır” dedi.

“İlçemizde yaşayan konservatuar mezunu gençlerimiz ile birlikte konserimiz olacak”

Dernek olarak planlı bir şekilde ilçelerimizi ziyaret edeceklerini söyleyen Reşit Kaşıkara; “Bu hafta Gölbaşı Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret edeceğiz. Burada kurulan firmaları ziyaret edip, ilçemize yaptıkları yatırımlardan dolayı onlara teşekkür plaketi takdim edeceğiz. İnsanlarımıza iş olanağı sağlayan iş dünyamıza dernek yöneticilerimizle birlikte bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Daha güzel çalışmalara imza atacağız. Dernek olarak gençliğe yönelik olarak bir konser düzenlemeyi düşünüyoruz. İlçemizde yaşayan konservatuar mezunu gençlerimiz ile birlikte konserimiz olacak.  Gerekli tanıtımlar yapıldığı takdirde önemli işlere imza atılır. Bu konserimiz içinde Adıyaman Üniversitesi’nden gerekli desteği alarak üniversitemizin konser tırını talep etmeyi düşünüyoruz. Yapılan bir işin albenili olması gerekir. Konser etkinliği düzenlendiği zaman sahne görselliği de çok önemlidir. Sahne görselliği çok güzel olduğu zaman ilçemizde konservatuar mezunu gençlerimizde çok güzel konserlere imza atacaktır. Gençlerimizin elinden tuttuğumuz zaman çok önemli işlere imza atacaklardır. Dernek olarak her yaş grubundan insanlara hitap ettiğimiz için işinde tecrübeli insanlarımızla da fikir alışverişinde bulunacağız. Hayat tecrübesi olan büyüklerimizin fikirlerinden istifade ederek gençlerimizin önünü açacak projelere imza atacağız. Genç beyinlerle hareket edeceğiz. Geçen günlerde bir hayır severimizin kırtasiye yardımını bir köye okuluna götürdük. Orada çocukların özgüveni beni çok mutlu etti. Çocuklarımızın öz güvenli olması onların ileri yaşlarında başarı getirecektir. Herkes kendini ifade ederse başarılı işlere imza atılır” diye konuştu.

Haber: Fatma Karakuş

 

Ömer KarakuşÖmer Karakuş