Ekmeklik buğday için ton başına 9,250 TL ve makarnalık buğday için 10,000 TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7,250 TL olarak belirledi. Açıklanan rakamlardan sonra devlet yetkililerine seslenen Adıyamanlı çiftçi Ramazan Gürbüz, çiftçilerin böylesine bir durumda masraflarını karşılayamayacağını vurguladı.
Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan’da hububat alım fiyatlarına tepki göstererek; “Tarımda bir yıl içerisinde girdi maliyetlerinin yüzde yüz, bazı kalemlerde yüzde üç yüzlere varan artışlara rağmen açıklanan hububat fiyatları ile çiftçinin emeği hiçe sayılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’mızın derhal çiftçimizin alın terinin karşılığını vermeleri elzemdir” dedi.
“Çiftçiler olarak biz ne yapalım?”
Adıyaman’da çiftçilik yapan Ramazan Gürbüz açıklanan ekim taban fiyatlarına tepki göstererek, belirlenen rakamların masraflarını çıkaramayacağını ifade ederek, “Ben bir çiftçi olarak Türkiye’deki bütün ziraat odalarına sesleniyorum. 20 dönümden aldığım arpa bir depodur. Bu bir depoyu da devlet bana 7250 TL fiyat biçmiş. Benim hakkımı ziraat odası aramıyorsa, milletvekili aramıyorsa benim hakkımı kim arayacak. Çiftçiler olarak biz ne yapalım? Çiftçi arkadaşlarım, dostlarım hepiniz yetkililere seslenin. Bu yükün altında kalmayın, bu yük ağır bir yüktür. Bu bugün bize yarın başkasına olacaktır. Bu duruma tepki gösterelim. Beni dinleyenler, görenler, duyan herkese sesleniyorum. Özellikle ziraat odalarına sesleniyorum. Ziraat odası başkanları hakkımızı savunsunlar. Savunmuyorsanız istifa edin” dedi.
“Ancak gelinen noktada milletin efendisi değil, milletin kölesi haline getirilmiştir”
Çiftçilerin ekmiş oldukları hububatlara biçerlerin girmesiyle birlikte açıklanan taban fiyata tepki gösteren Adıyaman Ziraat Odası Başkanı M. Salih Şahan, “İnsanın yaşaması için üç unsurdan biri gıdadır. Gıdayı üretmek için gece gündüz alın teri dökerek çalışan çiftçilerimize Gazi Mustafa Atatürk, “Köylü Milletin Efendisi” demiştir. Ancak gelinen noktada milletin efendisi değil, milletin kölesi haline getirilmiştir. Tarımda bir yıl içerisinde girdi maliyetlerinin yüzde yüz, bazı kalemlerde yüzde üç yüzlere varan artışlara rağmen açıklanan hububat fiyatları ile çiftçinin emeği hiçe sayılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’mızın derhal çiftçimizin alın terinin karşılığını vermeleri elzemdir” diyerek hükümete seslendi.
Haber: Ömer Karakuş