GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-04-2024 13:26   Güncelleme : 04-05-2024 15:54

İsias Oteli Davasında Ara Karar Çıktı

6 Şubat depremleriyle birlikte bütün dünyanın yakından takip ettiği İsias davasında mahkeme ara kararı vererek bir sonraki duruşmayı 12 Haziran 2024 tarihine saat 10:00’a erteledi. Çocuklarını kaybeden ailelerle birlikte KKTC’nin devlet erkanının, Kıbrıs Barolar Birliği’nin ve Kıbrıslı gazetecilerin yakından takip ettiği dava sonrasında çıkan ara karar basına aktarıldı.

İsias Oteli Davasında Ara Karar Çıktı

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ara karara göre tutuklu sanıkların tutukluluk halleri devam edeceği gibi tutuksuz yargılanan sanıkların ise adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmalarına devam edilecek. Ayrıca mahkeme yeni bilir kişi raporunun farklı bir üniversiteden alınmasına karar verdi.

Mahkemenin verdiği bir diğer ara karara göre tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız’ın tutukluluk halleri devam edecek, yeni bilirkişi raporu için de teknik bir üniversite tercih edilecek. Ayrıca mahkeme tutuksuz yargılanan ve davalardan vareste tutulan sanıklar Halil Bağcı, Efe Bozkurt, Seda Bozkurt Zeren, Şule Bozkurt Özbek, Ulviye Bozkurt, Hasan Aslan, Mehmet Göncüoğlu’nun adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmalarının devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca Efe Bozkurt ve Halil Bağcı’nın tutuklanmaları talebini reddederken, tutuklu sanıklardan Erdem Yıldız’ın da bir sonraki duruşmada hazır olmasını istedi.

“Dolaysıyla konun bir kişiye havale edilmesi bugünün en önemli gelişmesidir”

İsias davasını yakından takip ederek duruşmalara katılan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, mahkemenin verdiği ara kararı değerlendirerek; “Mahkeme ara kararını okuyup davayı devam etmek üzerine 12 Haziran tarihine erteledi. Ara kararlar genel itibariyle bugünkü öngörülerimize uygun bir şekilde çıktı. Öncelikle tutanaklardan Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bozkurt ailesinin duruşmaya online olarak bağlanmasına karar verildi. Buna karşın Erdem Yıldız’ın gelecek celsede mahkemede olmasına karar verildi. Diğer usulü ara kararlar verildi. Katılmayan ailelerin talepleri değerlendirilerek kabul edildi. Başta KKTC olmak üzere dernek ve diğer baroların ve tüzel kişilerin katılma talebi resmedildi. Diğer kararlara paralel bir şekilde bu karar verildi. Her şeyden önemlisi bugünkü duruşmanın ana eksenini oluşturan Gazi Üniversitesi’nden gelen bilirkişi raporu ile ilgili tartışmaların dikkate alınarak mahkeme dosyanın dikkate alınarak tekrardan bir üniversiteye yeni bir bilir kişiye gönderilip düzenlenmesine karar verdi. Birtakım müzakerelerin, yazışmaların yapılmasına ilişkin kararların verilmesinden sonra mahkeme davayı 12 Haziran 2024 tarihine saat 10:00’a erteledi. Karardan sonra şu konuda konuşuldu. 12 Haziran tarihi itibariyle bu bilir kişi raporunun hazır olması olasılığı zayıf, bu beklenmiyor. Bu tarihin arkası bayram ve tatil olması nedeniyle mahkeme oraya en azından diğer işlemlerin devamı için bir duruşma yapmak üzere 12 Haziran tarihini belirledi. Bilirkişi raporu hayati önem taşıyan niteliktedir. Dolaysıyla konun bir kişiye havale edilmesi bugünün en önemli gelişmesidir” dedi.

“Bu davada emsal kararı çıkaracağız. Mücadelemiz bitmedi”

İsias davasında çıkan ara karar hakkında açıklamada bulunan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, “Biz söyledik, geçenlerde yine söyledik. Biz buradayız, kararlar açıklandı. Biz aileler olarak mücadelemize devam edeceğiz. Sanık avukatlarının elinde hiçbir şey yok. Gerçekler ortada, bizim aldığımız raporlarla bütün gerçekler göz önünde zaten. Ellerinde hiçbir şey kalmadı, son çabalarını yapıyorlar, kazanamayacaklar. Çocuklarımızı, sevdiklerimizi öldürdüler, bunun cezasını çekecekler. İstedikleri kadar karot, etriye konuşsunlar, raporlarla gerçekler ortadadır. Orada bir cinayet işlendi. Bunun cezasını çekecekler. Halk olarak, Kıbrıs olarak, bütün destekçilerimiz olarak bu mücadeleye devam edeceğiz. Bu davada emsal kararı çıkaracağız. Mücadelemiz bitmedi. Sanık avukatlar mücadelemizin bittiğini sayıyorlarsa yanılıyorlar. Bizi yıpratamazlar, bizi yıldıramazlar, biz yine burada olacağız. Yine davamızın peşinde olacağız” diye konuştu.

Davadan çıkan ara karar sonrasında KKTC’den Adıyaman Adliye Sarayı’na gelen ailelerin depremde kaybettikleri çocukları için döktükleri göz yaşları yürekleri dağladı.

Haber: Ömer Karakuş

 

 

Ömer KarakuşÖmer Karakuş