SİYASET
Giriş Tarihi : 04-10-2022 01:32   Güncelleme : 17-10-2022 16:57

Süleyman Arif Emre’nin İsmi Yaşatılsın Talebi

Adıyamanlı iş insanı Mehmet Vural, 21 Temmuz 2019 tarihinde vefat eden devlet adamı ve siyasetçi Süleyman Arif Emre’nin adının yaşatılması için siyasilere ve yerel yöneticilere çağrıda bulundu. Hayatını siyasete ve halka hizmet etmeye adayan Süleyman Arif Emre’nin isminin bir okula, caddeye veya parka verilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Vural, bu konuda bir çalışma başlattı.

Süleyman Arif Emre’nin İsmi Yaşatılsın Talebi

Adıyaman’ın Besni ilçesinde yakın akrabaları bulunan Süleyman Arif Emre’yi vefatından kısa bir süre önce ziyaret eden Mehmet Vural, ülkemize ve Adıyaman ilimize önemli hizmetleri bulunan Süleyman Arif Emre’nin genç nesiller tarafından bilinmesi adına adının yaşatılması gerektiğini hatırlattı.

Süleyman Arif Emre’nin adının yaşatılması adına her yıl sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İstanbul’da konferanslar verdiklerini belirten Mehmet Vural, gazetemize verdiği özel röportajda önemli mesajlar verdi. Ve işte röportajın detayları.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1969 yılında Adıyaman’da doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Adıyaman’da yaptım. Malatya Polis Meslek Yüksekokulu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü ve yine Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültelerinden mezun oldum. Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde Siyaset Bilimi ve Liderlik Bölümünü başarıyla bitirerek sertifika almaya hak kazandım. “Yönetim, organizasyon ve halkla ilişkiler ile psikolojik hareket” konularında eğitimler aldım. Spor kuruluşlarında uzun yıllar görev yaptım. 2000-2007 yılları arasında Güreş Federasyonu Organizasyon Komite Başkanlığı görevini yürüttüm. 1986-1992 yılları arsında Adıyaman’da serbest muhasebeci olarak iş hayatına atıldım. 1992 yılında emniyet teşkilatında görev aldım. Baba tarafından Rişvan aşiretine bağlı Terkoğlu ve Bereketoğlu, anne tarafından Müdürzade Arif Efendi ailelerine mensubum. Aynı zamanda anne tarafından rahmetli devlet büyüğümüz Süleyman Arif Emre ile akrabayız.

Süleyman Arif Emre’yi okuyucularımıza anlatır mısınız?

Süleyman Arif Emre Adıyaman’ımızın bir değeridir. 1950’li yıllarda avukatlık mesleği ile siyasi hayatına başlamıştır. Kendisi Adıyaman ilimizin ilk avukatıdır. Uzun yıllar Sıratut Mahallesinde yaşamıştır. Kendisi Adıyamanlı olmaktan her zaman gurur duymuştur. Her zaman Adıyaman milletvekili olduğunu söylemiştir. Ayrıca kendisi anne tarafından akrabamız olur. Vefatından önceki son 6 yılda sürekli kendisini ziyaret ederdim. Kendisini her ziyaretimde sohbetlerini not ettim. Adıyaman’ımızın iki dönem bakanıdır. Kıbrıs Barış Harekatı esnasında kabinede devlet bakanıdır. Aynı zamanda meclis başkanlığı görevini de yürütmüştür. Süleyman Arif Emre ile görüşmelerimizde, sohbetlerimizde kendisinden feyz alırdım.

Süleyman Arif Emre’nin bilinmeyen yönleri nelerdir?

Süleyman Arif Emre siyasetçi kimliği ile tanınmasına rağmen aynı zamanda kendisi iyi bir şair, yazar, hukukçu ve fikir insanıdır. Kendi yazdığı üç kitabı var. “Siyasette 35 Yıl” diye bilinen kitabı birçok nesil tarafından okunmuştur. Türk siyaset tarihinin son 50 yılını noktasından virgülüne kadar kayıt altına almış, değerli bir eseri bizlere kazandırmıştır. Kitabında son 50 yıldaki gelişmeleri, Kıbrıs Barış Harekatı’nın bilinmeyen yönlerini kaleme almıştır. 1960’lı yıllarda Adıyaman milletvekili olarak meclise girmiştir. Böylesine önemli bir değerin isminin Adıyaman ilimizde yaşatılması gerekir. Osman Yüksel Serdengeçti, Hasan Aksay gibi memleket sevdalıları yol arkadaşlarıyla siyaset yapan bu değerimiz Adıyaman’ın ve Besni ilçesinin bir değeridir. Siyasette var olan Süleyman Arif Emre, yüz sağ muhafazakar milletvekili arkadaşının ortak kararıyla tarihi bir karara imza atmıştır. Bu yüz milletvekili daha sonrasında merhum Necmettin Erbakan ile parti kurma kararı almıştır. Ve böylelikle milli görüş camiası siyasette var olmuştur. Partinin tüzüğünü, amblemini Süleyman Arif Emre hazırlamıştır. Avukatlık yıllarının ilk yıllarında Adıyaman’da yaşamıştır. O güne dair konuları sohbet ettiğimizle anlatırdı. Sümerbank’ın, Atatürk Bulvarı’mızın, Et Balık Kurumu’nun, Süt Fabrikası’nın, Çimento Fabrikası’nın açılışında emeği olan bir devlet adamıdır. Bu değerlerimizin isimlerini günümüzde yaşatamıyoruz. Ömrünü ülkemize adamış olan böylesine değerlerimizin isimleri mutlaka yaşatılmalıdır. Bu değerlerimize sahip çıkmazsak, geçmişimizi de bilmezsek geleceğe köprü kuramayız. Bizim amacımız bu tür değerlerimizi yaşatmak ve genç nesillerimize tanıtmaktır. Süleyman Arif Emre’nin ismini yaşatmayı kendime bir görev olarak görüyorum. Üstat Necip Fazıl Kısakürek ile birlikte Osman Yüksel Serdengeçti ve Süleyman Arif Emre önemli bir mücadelenin kahramanlarıdır. Bugün Osman Yüksel Serdengeçti’yi ne kimse biliyor, ne de anıyor. Birçok genç bu ismi bilmiyor.  Bu gibi değerlerimiz o günün koşullarında çıkardıkları dergilerle insanlara ulaşabilmiştir. Çıkardıkları dergiler elden ele gezmiştir. Tek amaçları ülkemiz gençlerinin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmalarına katkı sunmaktı.

Günümüzde bu gibi değerler için bir çalışma yapılıyor mu?

Günümüz insanları bu değerlerimize sahip çıkmıyorlar. Ülkemizde kimi isimler yaşatılırken, Osman Yüksel Serdengeçti ve Süleyman Arif Emre gibi isimlerinde yaşatılması gerekiyor. Süleyman Arif Emre’nin adını yaşatmak adına her yıl ölüm yıl dönümünde Adıyaman’ın billboardlarına ilanlar veriyoruz. Mevlidi şerif okutarak genç nesillerin onu tanıması adına programlar yapıyoruz. Ölüm yıl dönümünde İstanbul’da bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konferanslar, ulusal kanallarda anma programları düzenliyoruz. Hayati İnanç hocamız ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Süleyman Arif Emre’nin oğlu Ali Rıza Emre ile birlikte tvnet TV’de 2 saat boyunca bir program düzenlendi.

Süleyman Arif Emre’nin isminin yaşatılması için ne yapılmalıdır?

Böylesine büyük bir devlet adamının isminin yaşatılması gerekir.  Bir kültür merkezine, caddeye, okula ismi verilmelidir. Besni Belediye Başkanı Eyyüp Mehmet Emre, aynı zamanda Süleyman Arif Emre’nin yeğeni olur. Başkan Eyyüp Mehmet Emre, Besni ilçesinde açılan yeni bir bulvara “Süleyman Arif Emre Bulvarı” ismini vermiştir. Bu karar belediye meclisinden geçti. Besni ilçemizdeki millet parkının isminin “Süleyman Arif Emre Parkı” olmasını belediye meclisine teklif edecekler. Adıyaman ilimizde ise bir okula, bir kültür merkezine, bir caddeye, bir parka isminin verilerek yaşatılmasını talep ediyorum. İlerleyen tarihlerde İstanbul’da Süleyman Arif Emre’nin adıyla bir sempozyum yapacağız. Akademisyenlerin, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla bu etkinliğimizi düzenleyeceğiz. Kendisi ile yaptığımız sohbetlerde bana; “Recep Tayyip Erdoğan bu ülke için bir şanstır, kazançtır. Kıymeti bilinmelidir” demişti. Süleyman Arif Emre’nin adının yaşatılması adına mücadelemi vereceğim.  Hayatı boyunca Necmettin Erbakan hocamızın yanında olmuş ve avukatlığını yapmıştır. Süleyman Arif Emre’nin ölüm yıl dönümünde İmam Hatip Lisesindeki öğrencilere, orta ve lise okul öğrencilerine bin 200 adet Süleyman Arif Emre’nin kaleme aldığı kitabı dağıttım. Süleyman Arif Emre aynı zamanda bir divan şairidir. Ve çok güzel divan şiirleri vardır. Aynı zamanda kahramanlık şiirleri de yazmıştır. Onun birçok şiiri ve naatları Mehmet Emin Ay ve Mustafa Demirci tarafından bestelenerek okunmuştur. Hatta bir sanatçının bir albümündeki bütün eserleri Süleyman Arif Emre’ye aittir. Süleyman Arif Emre sadece Adıyaman’ımızın değeri değildir. Türkiye’nin bir değeridir. Ülkemiz bugünlere gelmişse Süleyman Arif Emre gibi büyüklerimizin verdiği mücadeleler ve çileler sonucunda gelmiştir. Bütün darbe sürecinde dik duruş sergilemiştir. Kendisi bu uğurda cezaevine atılmıştır. Milli Görüş camiasının bütün davalarının avukatlığını yapmıştır. Kendisi bir Adıyaman sevdalısıydı. Ve Adıyaman’la ilgili şükranlarını bildiriyordu. “Beni Adıyaman seçti, bağrına bastı” diye her zaman söylerdi. Kendisi Sıratut Mahallesi’nin sakinidir. Adıyaman’da uzun yıllar avukatlık yapmıştır. Süleyman Arif Emre, üstat Necip Fazıl Kısakürek’i Adıyaman’a davet etmiştir. 1960’lı yıllarda üstat Necip Fazıl Kısakürek, Süleyman Arif Emre’nin evine geliyor. Aynı zamanda Sıratut Mahallesindeki evinde kalıyor. O tarihte üstat Necip Fazıl Kısakürek Adıyaman’da konferans vermiştir.

Röportaj: Ömer Karakuş

 

Ömer KarakuşÖmer Karakuş