KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 23-10-2022 16:22   Güncelleme : 08-11-2022 01:07

TGC Basın Müzesi’ne İBB’den Ziyaret

1988 yılından beri hizmet veren TGC Basın Müzesi’ne kurumların, iletişim fakültesi öğrencilerinin ve İstanbulluların ilgisi artarak sürüyor. Müze son olarak İBB Gençlik Spor Müdürlüğü Temsilcileriyle, öğrencileri konuk etti.

TGC Basın Müzesi’ne İBB’den Ziyaret

Türk basının hafızası olarak nitelendirilen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik Spor Müdürlüğü temsilcileri ve öğrenciler tarafından ziyaret edildi.

İBB’nin “Adım Adım Tarihi Yarımada” Projesi Mimarlık Tarihi Gezileri kategorisi kapsamında düzenlenen geziye çok sayıda öğrenci katıldı. Gruba Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ev sahipliği yaptı. Başkan Olcayto, Basın Müzesi’nin tarihçesi, içeriği ve etkinlikleri hakkında grubu bilgilendirdi: “TGC Basın Müzesi yoğun emekle kotarılmış değerli bir çalışmanın ürünüdür. Gazetecilerin, yazarların, tarihsel süreçte ayrılmaz bir parçası ve belleğidir. Türkiye’nin basın serüveninin izlenebildiği bu müzede aynı zamanda ülkeye değer katan birçok gazetecinin anıları da sizi karşılar. Ayrıca 1908’den bu yana çeşitli nedenlerle öldürülen gazetecilerin resim ve fotoğraflarının da yer aldığı galerimiz gençler için önemli bir arşiv niteliğindedir. Basın Müzesi hiçbir kurumdan yardım almadan kamuya yararlı bir dernek olan TGC tarafından büyük bir özveriyle ayakta tutularak geliştirilmeye çalışılmaktadır.”

“TGC Basın Müzesi'nin Faaliyetleri”

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988 yılında hizmete açıldı. Müzenin binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi.  Bina TGC tarafından 1984 -1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. 

Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor.

Ömer KarakuşÖmer Karakuş