GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-01-2022 00:06

TGC: “Muharrem Sarıkaya’yı Kınıyoruz”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya’nın İHA kameramanı Ahmet Demir’e tokat atmasını kınayan bir açıklama yayınladı.

TGC: “Muharrem Sarıkaya’yı Kınıyoruz”

 

Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Gazetecilerin mesleki dayanışmaya en fazla ihtiyaç duyduğu günlerden geçiyoruz.  İktidarın, fiziksel saldırıların, hedef gösterilmenin, tutuklanma tehdidinin ve ekonomik krizin ağır baskısı altında gazeteciler mesleklerini yapmaya çalışıyor. Böyle bir ortamda kamuoyuna Habertürk Ankara Temsilcisi gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yaptığı röportaj sırasında teknik sorunu çözmeye çalışan İhlas Haber Ajansı kameramanı Ahmet Demir’e hakaret ettiği ve tokat attığı yansımıştır. Muharrem Sarıkaya, meslektaşına insan onuruna aykırı bir şekilde hakaret edip, şiddet uygulamıştır. Gazetecilik ekip işidir ve hiçbir gazeteci, meslektaşına hakaret edemez, şiddet uygulayamaz. Şiddet hem suçtur, hem de meslek etik ilkelerine aykırıdır. Tutumu yalnız meslektaşımız Ahmet Demir’e değil, mesleki dayanışmaya da zarar vermiş ve moral bozmuştur. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1537 sicil numaralı üyesi Muharrem Sarıkaya Tüzük ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre kusurlu davranmıştır. Bildirgeye göre ‘Gazetecinin doğru davranış kuralları, hak ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan tutum ve davranış içinde’ olmuştur.  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ise röportaj sırasında meydana gelen bu şiddet olayına sessiz kalması düşündürücüdür. Muharrem Sarıkaya’yı meslektaşına psikolojik ve fiziksel olarak zarar veren bu çirkin ve kabul edilemez tutumu nedeniyle kınıyoruz. Kendisine meslek etik ilkelerine uygun davranması gerektiğini hatırlatıyor, İhlas Haber Ajansı kameramanı Ahmet Demir’e ve İhlas Haber Ajansı çalışanlarına ‘geçmiş olsun’ diyoruz.”

TGC: “Onur Kurulu’na sevk edilen Muharrem Sarıkaya istifa etti”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun hakkında disiplin soruşturması açıp Onur Kurulu’na sevk ettiği Muharrem Sarıkaya istifa etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 20 Aralık 2021 günü yaptığı toplantıda 1537 sicil numaralı üyesi Muharrem Sarıkaya’nın canlı yayında meslektaşına şiddet uygulamasını değerlendirmişti.

Toplantıda Muharrem Sarıkaya’nın meslektaşı İhlas Haber Ajansı kameramanı Ahmet Demir’e şiddet uygulaması TGC Tüzüğü’ne, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne, meslek onur ve saygınlığına aykırı bulunmuştu.

Bu nedenlerle Muharrem Sarıkaya’nın hakkında disiplin soruşturması açılmasına, savunmasının istenmesine, savunması alındıktan sonra Onur Kurulu’na sevk edilmesine oy birliği ile karar verilmişti. Muharrem Sarıkaya ise 27 Aralık 2021 Pazartesi günü elektronik posta ile istifasını TGC’ye iletti.

Ömer KarakuşÖmer Karakuş