YEREL
Giriş Tarihi : 15-03-2024 21:36   Güncelleme : 25-03-2024 17:29

Adıyaman’da Esnaf Kalıcı İşyeri İstiyor

6 Şubat depremlerinde işyerleri yıkılan bazı esnaflara konteynırlar verilirken, diğer esnaflar ise kalıcı işyerlerinin bir an önce yapılmasını talep ediyor. Depremin üzerinden 1 yıl gibi bir sürenin geçtiği Adıyaman’da 1 yıla aşkın bir süredir işyerini açamayan esnaf kara kara düşünüyor.

Adıyaman’da Esnaf Kalıcı İşyeri İstiyor

Depremin en çok etki yarattığı küçük esnaf 1 yıla aşkın bir süredir işyeri olamadığı için zor günler yaşarken, il merkezinde yıkılan binaların yerine kalıcı işyerlerinin yapılmasıyla esnafın rahat bir nefes alacağı düşünülüyor.

“İşyeri bulmayan esnafın talepleri çok fazla”

Adıyaman’da esnafların durumu hakkında açıklamada bulunarak, deprem sonrasındaki küçük esnafın taleplerine değinen S.S Yeni Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Mustafa Salman, “Geçmiş dönemlerde de konteynır konusunu dile getirmiştim. Deprem sonrasında esnaf için konteynır çarşılar açıldı. Ancak bu sayı yeterli değil. Adıyaman’da 14 bine yakın esnaf kitlesi var. 5 bine yakın esnafın işyerinin yıkılmadığını düşünelim. Geriye kalan işyeri yıkılan esnaflarımız ise depremde işyerlerini kaybetmiş durumda. Mevcut çarşılarda bulunan konteynırlar yeterli değil. Deprem sonrasında Malatya ilinde yol boyunca kaldırımların bulunduğu alana esnaf için konteynırlar indirilmiş. Bu konteynırlar çok iyi dizayn edilmiş ve çarşı gibi bir görüntü oluşturulmuş. Adıyaman’da da böyle çarşının yapılması gerekirdi. Deprem sonrasında çarşı merkezinde kiralık dükkan yok. Zaten deprem sonrasında kiralar 3-4 katına çıkmış durumda. Esnafın büyük sıkıntısı yer olmayışı ve kiraların çok yüksek olmasıdır. Depremin üzerinden 1 yıl geçti. Şehir merkezinde halen depremden dolayı hasar gören binalar yıkılıyor. Yıkım işlerinin ilk önce çarşı merkezinden başlaması gerekirdi. Ondan sonra mahalle aralarındaki binalar yıkılmalıydı. İşyeri bulmayan esnafın talepleri çok fazla. Oda başkanlığı yaptığım için 7 bine yakın üyem var. Sürekli olarak esnafımızın yer konusunda talepleri var. KOSGEB ve BM’lerden ödenen paralarla esnafımız bir nebzede olsa nefes almış oldu. Esnafımız işyerini açamazsa kredi ödeme günü geldiğinde bu ödemeyi nasıl yapacak? Bizim temennimiz çarşı merkezinde kalıcı işyerlerinin bir an önce yapılmasıdır. Gölbaşı Caddesi’nden Sümer Meydanı’na oradan da Harıkçı Caddesi’ne kadar olan alanın bir an önce toparlanması gerekir. Eskiden en işlek caddelerimiz Gölbaşı ve Gölebatmaz caddeleriydi. Temennimiz şehir merkezinde en kazın kaldırıldığı yerlerde yeni işyerlerinin kalıcı olarak yapılmasıdır” dedi.

Haber: Ömer Karakuş

Ömer KarakuşÖmer Karakuş