EKONOMİ
Giriş Tarihi : 08-05-2022 20:59

İbrahim Erdemoğlu Yatırımlarını Anlattı

Erdemoğlu Grubu, Türk sanayisinin devlerinden biri. Dünyada parça halı üretiminde açık ara lider olan ve dünyada yüzde 6 pazar payına sahip grup şirketleri Merinos ve Dinarsu 2023'ten itibaren tamamlanan yatırımlarla global pazar paylarını yüzde 7'ye taşıyacak. Grup şirketlerinden Türkiye'nin lider polyester üreticisi SASA ise hem ciroda hem ihracatta döviz, bazında çift haneli büyümeye devam ediyor.

İbrahim Erdemoğlu Yatırımlarını Anlattı

2021 yılı sonunda TL bazında yüzde 120, dolar bazında yüzde 50 büyüyerek ciroda 22 milyar TL'ye ulaşan Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, enflasyonist ortama rağmen yatırım ajandasını askıya almadı. Hatta Yumurtalık'ta planladığı petrokimya tesisi yatırımı bütçesini 10 yıllık projeksiyon için 13 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardı.

Erdemoğlu, “Büyümemizde dövizin baz etkisi de var ama reel büyümemiz de oldukça yüksek. Bu büyümede yatırımlarımızın ve üretim artışlarının etkisi büyük. 2022 yılında yine aynı tempoda büyüyeceğimizi düşünürsek ciroda 45 milyar TL'ye ulaşacağımız öngörüyorum" diyor.

Erdemoğlu ayrıca, grubun her 10 yılda bir dolar bazında cirosunu 10'a katladığını rakamlarla ortaya koyuyor ve “Bizde yatırım sürekli devam eder. Şirketlerden kazandığımızı başka tarafa yatırmayız kendi işimize yatırırız. Yumurtalık'taki bu yatırım da Türkiye'nin yapmış olduğu en büyük yatırım olacak” diyor.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Pandemi Erdemoğlu Grubu açısından nasıl geçti?

Pandeminin ilk zamanlarında ülke genelinde 1,5 -2 ay kapanma oldu. Biz de SASA hariç tüm işletmelerimizde kapanmaya gittik. SASA'da, sağlık sektörüne de elyaf hammaddesini üretiyoruz. O dönem SASA çalışmak zorundaydı. Hijyen malzemelerinde sağlık sektörünün hammaddesini üretiyorduk. Türkiye'de hatta Avrupa'daki hiçbir şirketi hammaddesiz bırakmadık. Elyafa talep çok arttı, çünkü maskelerde elyaf kullanılıyordu. 1,5 aylık kapanmadan sonra tüm dünyadan inanılmaz bir talep artışı oldu. Halı ve diğer sektörlerimizdeki fabrikalarımız da tam kapasite çalışmaya döndü.

Erdemoğlu Holding, 2021 yılı sonunda TL bazında yüzde 120, dolar bazında yüzde 50 büyüyerek ciroda 22 milyar TL'ye ulaştı. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, enflasyonist ortama rağmen yatırım ajandasını askıya almadı. Tam tersine Yumurtalık'ta planladığı petrokimya tesisi yatırım bütçesini 10 yıllık projeksiyon için 13 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardı.

Erdemoğlu, “2022 sonunda ciroda 45 milyar TL'ye ulaşacağız. Yumurtalık'taki petrokimya yatırımımız Türkiye'de hayata geçmiş en büyük yatırım olacak” diyor.

Halıya talep artışı neden ve nasıl oldu?

İnsanlar evde oturduğu zaman evin ihtiyaçlarını eksikliklerini görüp onu alma psikolojisine girdi. Halı sektöründe hareket başladı. Özellikle Amerika ve Avrupa'dan büyük talep geldi. O dönemler tam kapasite çalışıyorduk. Pandemi döneminde üretim, finansman, büyüme ya da yatırım anlamında bir sorun yaşamadık. Tam tersine yatırımlarımıza devam ettik.

Halıda üretim kapasiteniz ne kadar?

Merinos ve Dinarsu markalarımız dünyada parça halı üretiminde açık ara lider ve dünyada yüzde 6 pazar payına sahipken yapmakta olduğumuz yatırımlarla birlikte 2023'ten itibaren yüzde 7 pazar payına ulaşacak. Aylık üretim kapasitemiz yaklaşık 10 milyon metrekare.

2021 sonunda cironuz ne oldu ve son birkaç yıllık büyüme ritminiz nasıldı? 2022'de ciro hedefiniz nedir?

2020 yılındaki grup ciromuz 10 milyar TL. 2021'de ciroda 22 milyar TL've ulaştık. Dövizin baz etkisi de var ama reel büyümemiz de oldukça yüksek. Bu büyümede yatırımlarımızın ve üretim artışlarının etkisi büyük. 2022 yılındaki cironun ise yine aynı tempoda büyüyeceğimizi düşünürsek 45 milyar TL olacağını öngörüyorum. Bizde yatırımlar sürekli devam ettiği için şirketlerden kazandığımızı başka tarafa yatırmayız, kendi işimize yatırırız. Özel harcamalarımızı bile şirket gelirlerinden yapmayız.

“Reel büyümeye bakıyoruz”

Şirket fonksiyonlarının seyrini EBITDA (FAVÖK), ticari-mali borçluluk ve nakit akış dengesine bakarak takip ediyoruz. Enflasyonun ve beraberinde döviz kurlarının hızla artmasıyla birlikte parasal olarak ciro büyümesinin yerine miktarsal olarak ciro büyümesi takibi grubumuz adına daha fazla önem kazandı.

“Döviz pozisyonu”

Enflasyonun ve beraberinde döviz kurlarının artma eğiliminde olduğu bu dönemde grup şirketlerimizin ihracat rakamları yüksek, yurt içi satışlarda dövizli satışlar önemli bir paya sahip. Girdi maliyetlerimizin büyük bir kısmının dövizli olması ve yoğunlaşan döviz bazlı yatırım harcamalarımızla birlikte döviz pozisyonu, stok devir süresi ve uzun vadeli ECA kredilerinin bizim için önemi arttı.

Büyümeyi son 2 yıldır ikiye katlıyorsunuz...

Evet TL olarak öyle.

Dolar olarak durum nasıl?

Dolar artışını düşerseniz yıllık büyüme hızımız yüzde 50'nin altında değil.

Büyümeye en büyük katkı nereden geliyor?

Tüm şirketlerimiz kendi içinde büyümeye devam ediyor. Burada en büyük büyüme yüzde olarak SASA'dan geliyor. Mesela 2021 yılında SASA'nın grup içindeki ciro oranı yüzde 66 iken şu anda yüzde 70'e çıkmış durumda. Daha önce bu oran yüzde 50'lerin altındaydı.

Son yıllarda yaptığınız yatırımlar ne aşamada?

SASA'yı 2015 yılında devraldık, 2016'da yatırıma başladık. SASA'ya 2020’ye kadar 1 milyar dolarlık yatırım yaptık. Şu anda da devam eden ve 2023'te tamamlanacak 2 milyar dolarlık yatırımımız mevcut. Böylece SASA'yı aldıktan 2023 sonuna kadar 3 milyar dolarlık yatırım yapmış olacağız. Polyester, polyester elyaf, polyester iplik üretiyoruz. Şu anda kendi ihtiyacımız olan hammadde yatırımına başladık. Önümüzdeki yılın ilk yarısında polyesterin hammaddesi olan PTA'yı üreteceğiz. Yıllık olarak 1,6 milyon ton PTA üreteceğiz. Çok büyük bir yatırımdan bahsediyorum. Türkiye'nin bu yıl itibarıyla ithal ettiği PTA 1,6 milyon tonu buldu. 2023'te bunun tamamını SASA'da üreteceğiz. Türkiye'nin artık PTA ithalatı olmayacak. Bu yatırımın bedeli 1.1 milyar dolar olacak.

Kaynak: www.erdemoglu.com.tr

 

Ömer KarakuşÖmer Karakuş