GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-11-2022 19:37   Güncelleme : 22-11-2022 00:08

Adıyaman Belediyesi’nden Haberimize Cevap Geldi

Gazetemizde 30 Eylül 2022 Cuma tarihinde yayınlanan “'Kentsel Dönüşüm Projesinde Son Durum!”, “Adıyaman Belediyesi'nin Yapacağı Konut sayısı 164'e Düştü” başlıklı manşet haberimize Adıyaman Belediyesi’nden cevap geldi.

Adıyaman Belediyesi’nden Haberimize Cevap Geldi

Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Ömer Karakuş’un hazırlamış olduğu özel haberde devletin resmi kurumlarında halka açık bir şekilde yayınlanan ihale belgesi yayınlanmıştı. Haberin detayları hakkında Adıyaman Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından bilgilendirici metin gönderildi.

Yazılı olarak yapılan açıklamada; “İlimizde yayım yapan Adıyaman’da Haber Gazetesi’nin son sayısında yer alan “Kentsel Dönüşüm Projesinde Son Durum!” başlıklı habere cevaptır. Gazetenizin, 30 Eylül 2022 Cuma tarihli 24 sayılı nüshasında belediyemizle ilgili yer alan “Adıyaman Belediyesi’nin Yapacağı Konut sayısı 164’e Düştü”, 'Kentsel Dönüşüm Projesinde Son Durum!” başlıklı haberde yer alan iddialarla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu açıklamayı yapma gereği duymuş bulunuyoruz” dendi.

Objektif habercilik ilkemiz gereği bahse konu olan haberimizle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek üzere yapılan yazılı açıklamayı gazetemizde yayınlıyoruz. Adıyaman Belediyesi tarafından yazılı olarak yapılan açıklama şu şekildedir; “30 Eylül 2022 tarih 24 sayılı Adıyaman’da Haber Gazetesinde kentsel dönüşüm projesinde son durum başlıklı haberinde “Adıyaman’da Mara ve Musalla Mahallelerinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılması düşünülen konut sayısının 484’ten 164’e düşürüldüğü haber edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 20.05.2015 tarihli ve 4216 sayılı yazısı ve 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun 2. maddesine göre bakanlar kurulunca 22.07.2015 tarihinde riskli alan ilan edilen sınırlar içerisinde kalan Adıyaman ile merkez ilçesi Mara Mahallesi sınırları içerisinde 1. etap olarak belirlenen alanda bulunan parseller için 03.03.2020 tarihli ve 2212 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2942 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca acele kamulaştırma kararı alınmış ve söz konusu karar 04.03.2020 tarihli ve 31058 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 1. etap olarak belirlenen bölgede bulunan hak sahibi vatandaşlarla uzlaşma görüşmelerini yürütmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firma 19.02.2021 tarihine kadar 7 ay süreyle vatandaşlarla uzlaşma görüşmelerini yürütmüştür. 7 aylık sürede bakanlık tarafından muvafakatname maddelerinde vatandaşlar lehine iyileştirmeler yapılmış, bu neticede söz konusu alanda 1 metrekare arsası olan vatandaşa da Türkiye şartlarında en düşük konut fiyatı olan metrekaresi 2.000 Türk Lirası üzerinden konut edinebilme hakkı getirilmiştir. Uzlaşma ofisinin faaliyet gösterdiği 7 aylık süreçte 80 hak sahibi ile uzlaşma sağlanmış geriye kalan vatandaşlarla anlaşma sağlanamadığı için acele kamulaştırma çerçevesinde dava açılmıştır. Konut karşılığı anlaşma sağlanan vatandaşlara kira yardımı yapılmakta olup, anahtar teslimi ya da 48 aya kadar kira yardımı yapılacaktır. Alanda kiracı olarak ikamet eden ve anlaşma sağlanan hak sahiplerinin evlerinde oturan vatandaşlara taşınma yardımı eksiksiz yapılmıştır.

2021 yılının yaz mevsiminde Akdeniz Bölgesi’nde meydana gelen orman yangınları ve Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşen sel felaketleri nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın finansal kaynakları bu bölgelere aktarıldığından acele kamulaştırma davalarında belirlenen bedeller mahkemenin belirlemiş olduğu banka hesaplarına zamanında depo edilmediğinden çoğu davalar düşmüştür. Bu nedenle bakanlık tarafından söz konusu 8,5 hektarlık alan daraltılmıştır. Konut karşılığı anlaşma sağlanan ve evleri yıkılan vatandaşlara söz verildiği gibi konut teslimi yapmak için 164 konutun yapım ihalesi yapılmış ve yüklenici firma imalata başlamıştır. Saygılar sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.”

Haber: Sırrı Ergün

Ömer KarakuşÖmer Karakuş