EKONOMİ
Giriş Tarihi : 07-01-2023 23:12   Güncelleme : 22-01-2023 01:44

Mahalle Aralarına Açılan Zincir Marketler, Esnafı Bitiriyor Mustafa Salman’dan Yerel Esnafa Sahip Çık Çağrısı

Adıyaman ilimizde sayıları her geçen gün artan yaygın marketler küçük esnafın iflas bayrağı çekmesine neden oluyor. İlimizde her mahallede birden fazla sayıda şubesi olan bu marketlerin en çok zarar verdiği küçük esnaf bu durumdan bir hayli şikayetçi.

Mahalle Aralarına Açılan Zincir Marketler, Esnafı Bitiriyor Mustafa Salman’dan Yerel Esnafa Sahip Çık Çağrısı

Yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini düşünen S.S Yeni Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Mustafa Salman, devlet tarafından bu marketler için atılan adımları destekleyerek, bu konunun küçük esnaf için hayati önem taşıdığı düşüncesinde.

“Bir oda başkanı olarak uzun yıllardır bu yaygın marketlerle mücadele ediyorum”

Adıyaman’da mahalle aralarına kadar şube açan yaygın marketlere karşı olduğunu belirten Başkan Mustafa Salman; “İlimizde sayıları her geçen gün artan yaygın marketler konusunu uzun yıllardan bu yana gündeme getirmekteyim. Ulusal çapta hizmet veren yaygın marketler mahalle arasındaki küçük esnafın iflas etmesine neden olmuştur. Bu yaygın marketler kendi aralarında adeta bir yarışa girmişler. Bu yaygın marketlerin bir şubesinin bir yerde açılması en az on küçük esnafın iflas etmesine neden oluyor. Ayrıca bu marketlerin içerisinde züccaciyeden tutunda her kalemden ürünler satılıyor. Adıyaman ilimizin her köşe başında bu marketlerin açılması çok ciddi bir sorundur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş, bu yaygın marketler konusunda önemli açıklamalarda bulundular. Esnaflarımızı temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olarak yapılan bu açıklamaları destekliyoruz. Adıyaman’daki esnafımızı temsil eden bir oda başkanı olarak uzun yıllardır bu yaygın marketlerle mücadele ediyorum. Geçmiş dönemlerde bu ulusal marketlerin önü bu kadar açılmamış olsaydı bugün bu sıkıntılar yaşanmazdı. Bu market zincirlerinin Adıyaman’da sayısını bilen bile yok. Çünkü marketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hangi mahalleye giderseniz gidin bu yaygın marketleri görüyorsunuz. Mahalle bakkalı her zaman müşterisine borca ürün vermektedir. Ancak yaygın marketler ise uygun fiyata ürün satmadıkları gibi küçük esnafında iflas etmesine neden oluyorlar. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un talimatıyla başlatılan soruşturmalara da destek veriyorum. Bu market zincirleri konusunda bir inceleme yapılsın, her yere şube açmalarına izin verilmesin. Bu marketlerin Adıyaman ekonomisine de faydası yoktur. Zaten bu marketlerin bütün kazançları Adıyaman’a değil de İstanbul’daki şirketlerinin genel merkezlerine gidiyor. Bir oda başkanı olarak bu yaygın marketlerin karşısında olduğunu her defasında ifade ediyorum. Valilik, belediye, Ticaret İl Müdürlüğü bu marketler konusunda bir denetim yapmalıdır. Bu marketlerden dolayı mahalle arasında bakkal esnafı kalmadı. Adıyaman halkımız yerel esnafına destek çıksın. Küçük esnafın bu market zincirleriyle yarışma şansı yoktur. Bunun için Adıyaman halkımızın kendi yerli esnafından alışverişini yapması gerekir. Bu marketlerin bir de gramaj düşüklüğüne gittiğini çok iyi biliyoruz. Her zaman yerel esnafımızın yanında oldum, bundan sonra da olmaya devam edeceğim” dedi.

“Esnafımızın en büyük sorunu dükkan kiralarına getiren zamlardır”

Adıyaman’daki küçük esnafın sorunlarına dikkat çeken Mustafa Salman; “Adıyaman ilimizde dükkan kiraları da ayrı bir sorun. Şehir merkezinde hizmet veren esnafımızın en büyük sorunu dükkan kiralarına getiren zamlardır. Bu zamlardan dolayı 2022 yılı içerisinde birçok esnafımız iflas derecesine geldi. Bu konuda oldukça mağdur esnafımız var. Yeni yılda yapılacak olacak olan zamlardan sonra dükkan kira bedellerinin yüzde kaç oranında olacağını esnafımızda merak ediyor. Devletimizin bu konuda önemli girişimleri oldu. Devlet olarak alınan bütün önlemlere rağmen halen yüksek oranda kira bedelleri var. Adıyaman ilimiz zaten nüfus olarak çok fazla yoğunluğa sahip değil. Çevre illerimizde insan nüfusu çok fazla olduğu için esnafın kazancı da fazla oluyor. Adıyaman ilimizde ise böyle bir durum söz konusu değil. Esnafımız kazandığıyla ay sonunu getirmeye çalışıyor. Birçok esnafımız ise baba mesleğini bırakmamak için kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Pandemiyle birlikte en çok zarar eden kesim esnaf kesimi olmuştur. Esnafımız pandemide yaşadığı ekonomik sıkıntıları yenmeye çalışıyor. Fakat işyeri sahiplerinin kiracılarına uyguladıkları zamlar artık esnafın bu kirayı ödeyememesine neden olmakta. Bu sebeple yeni yılda mülk sahiplerinin kira artışlarını yaparken kiracısı olan esnafı da düşünmesi gerekir. Aksi takdirde küçük esnafın ayakta kalma şansı yoktur” diye konuştu.

Haber: Ömer Karakuş

Ömer KarakuşÖmer Karakuş