SİYASET
Giriş Tarihi : 27-12-2022 20:31   Güncelleme : 07-01-2023 02:20

Siyasetçi ve İş İnsanı Sinan Karahan Vatandaşın Ayağına Gitti, Sorunları Dinledi

Bir dizi ziyaretlerde bulunan siyasetçi ve iş insanı Sinan Karahan, vatandaşlarla bir araya gelerek halkın sorunlarını yerinde dinliyor. İlimizin en ücra yerleşim yerlerine kadar giden siyasetçi ve iş insanı Sinan Karahan, çalmadık kapı bırakmıyor.

Siyasetçi ve İş İnsanı Sinan Karahan Vatandaşın Ayağına Gitti, Sorunları Dinledi

Adıyaman’ın Gölbaşı, Besni, Tut, Çelikhan, Kahta ve Sincik ilçelerine bir dizi ziyaretler gerçekleştiren siyasetçi ve iş insanı Sinan Karahan, vatandaşların şimdiye kadar çözüme kavuşmayan sorunları hakkında bilgi aldı. Zamanın büyük bir bölümünü vatandaşları ziyaret ederek geçiren Sinan Karahan, gittiği her yerde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Hayat şartlarının giderek zorlaştığı bir dönemde vatandaşların kapısını çalarak onların dertlerine ortak olan Sinan Karahan, ilimizin en ücra yerleşim yerlerine kadar yapmış olduğu ziyaretlerde vatandaşın sorunlarını yerinde dinledi. Gencinden yaşlısına kadar herkesin sorunlarını dinleyen Sinan Karahan, insanların yüreklerine dokunarak, talepleri hakkında bilgi aldı.

“Gölbaşı ilçemizde sulu tarım alanlarının oluşturulması elzemdir”

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde bir dizi ziyaretlerde bulunan Sinan Karahan, vatandaşların kendisine ilettiği sorunlara dikkat çekerek; “Adıyaman’ın bütün ilçeleri birbirinden güzel bir doğaya sahiptir. Gölbaşı ilçemizde hem doğası hem de konumu itibariyle oldukça önemli yere sahiptir. Doğu illerini batı illerine bağlayan ilçemizin daha gelişmiş bir yerde olması gerekirdi. Ancak bu ilçemizde işsizlik sorunu en önemli sorunların başında gelmektedir. Ayrıca Gölbaşı ilçemizde tarım alanlarının daha verimli olabilmesi için sulu tarım alanlarının arttırılması gerekir. Gölbaşı ilçemiz sınırlarında yer alan Çetintepe Barajı’nın ilk projesinde yer alan Belören, Haydarlı, Çatalağaç bölgesi su ile buluşturulacakken bu projelere proje değişikliğe uğramış, suyun büyük bir bölümü Gaziantep iline kavuşacağı için bölgemiz insanları mağdur olacaktır. Bu ilçemizde yaşayan gençlerimiz iş bulamadıkları için il dışında ve yurt dışında çalışmak zorunda kalıyorlar. Yapmış olduğum ilçe merkezindeki ziyaretlerde gençlerin iş konusundaki kaygılarını çok iyi anlıyorum. Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı bir dönemde tüm kesimler bu durumdan etkilenmekte olup gençler gelecek kaygısı taşıyorlar. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Gençlerimiz kendi yaşadıkları yerlerde büyüdükleri için bu ilçede yaşamak istiyorlar. Fakat hayat koşulları bunu ön görmüyor. Köy ziyaretlerimde de aynı şekilde insanların çocuklarına iş bulamama kaygılarının olduğuna şahit oldum. Bu insanlarımız çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürerek çocuklarını okutuyorlar. Daha sonrasında çocuklarının bir iş bulamaması bu insanlarımızı derinden etkiliyor. Bugüne kadar Gölbaşı ilçemizde yeni iş alanlarının açılmaması ve tarıma dayalı sanayi alanlarının oluşturulmaması başlı başına bir sorundur. Gölbaşı organize sanayi bölgesine sanayiciler teşvik edilmeli, buraya daha fazla fabrikalar açılmalıdır. Gölbaşı ilçemizin bazı köylerinde sondaj suyu ile içme suyu temin edilmekte olup bu köylülerde yaşayan vatandaşlarımıza gelen yüksek elektrik faturaları da başlı başına bir sorundur. Acilen devletin bu köylerde güneş enerji panellerini hayata geçirmesi gerekmektedir.

“Esnafın ayakta kalabilmesi için Bağ Kur prim ücretlerinin düşürülmesi gerekir”

Besni ilçesine bir dizi ziyaretlerde bulunan Sinan Karahan, “Besni ilçemizin ilçe merkezinde ve köylerinde vatandaşlarımızı ziyaret ettim. Yaşlılarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinledim. Bu insanlarımıza ne kadar yakın olursanız o kadar onları mutlu etmiş olursunuz. İnsanlarımızın kapıları çalınmadığı zaman o insanların mutlu olmasını bekleyemezsiniz. Gittiğim her yerde yaşlı genç demeden herkesi dinliyorum. Besni ilçemizde de insanlarımız şimdiye kadar ilçelerinde sulu tarım projelerinin hayata geçmiş olması gerektiğini söylüyorlar. Çetintepe Barajı’ndan gelen suyun bir kısmının Keysun ovası ile buluşması çok acil bir durumdur. Besni yazı köylerinde ve Keysun ovasında tarım yapan çiftçilerimiz elektrik faturaları altında ezilmekte olup, bu yıl pamuk üreticilerimizin mağdur olduğu tespit edilmiştir. Pamuk üreticilerimiz maliyet girdilerinin yüksek olmasından ve pamuk satış fiyatlarının iyileştirilmemesinden dolayı zarar etmişlerdir. Adıyaman ilimizde insanlarımızın beklentileri hemen hemen aynı. Bunun nedeni çevre illerde sulu tarımla çiftçiler bir tarladan birden fazla ürün kaldırırken, Adıyaman ilimizde ve ilçelerinde böyle bir durumun olmaması önemli bir sorundur. Gübreye, mazota ve ilaca gelen zamlar çiftçilerin zarar etmesine sebep oluyor. Bu durumda ekin eken çiftçi hasat dönemini beklerken, kara kara düşünüyor. Bu konuda devletin çiftçilere daha uygun mazot ve gübre desteği sağlaması gerekir. Her gün gelen zamlardan sonra kuru tarım ile geçimini sağlayan çiftçilerimizin şu anda ektikleri ürünlerle geçimlerini sağlamaları mümkün değildir. Bu nedenle Besni ilçemizin bütün topraklarının suya kavuşması gerekmektedir. Sulu tarım projeleri hayata geçtiği zaman gençlerimizde iş bulamadıkları için il dışına iş aramaya gitmeyeceklerdir. Tarıma dayalı sanayinin geliştiği yerleşim yerlerine baktığımızda o alanda yaşayan insanlarımız kendi yerleşim yerlerindeki tesislerde ve fabrikalarda çalışmaktadırlar. Besni ilçemizde ise işsiz genç sayısı oldukça fazla. Hangi gencimizle sohbet etsek iş bulmadığını söylüyor. İlçede yaşayan gençlerin bu kaygılarını çok iyi anlıyorum. Her genç üniversiteyi bitirdikten sonra işe girip bir yuva kurmak ister. Bu konuda onların haklı serzenişlerinin olduğunu düşünüyorum. Besni’de birçok gencimizin özellikle Japonya’ya gitmesi üzücü bir durumdur. Besni ilçemizde esnaflarımızla yapmış olduğum ziyarette onlarda son zamlardan sonra iş yapamadıklarını belirttiler. İş yapamayan esnafa bir de “Yüksek meblağdaki Bağ Kur pirim ücretini ödeyin” demek çok ağır bir yüktür. Bu konuda hükümetin bir iyileştirme yapması gerekiyor. Besni ilçemizin en büyük gelir kapısı olan kilimcilik alanının devlet tarafından desteklenmesi gerekir. Hatta bu ilçemize devlet desteğiyle birçok işyeri sahibi ortaklığında fabrikalar açılmalıdır. Bu şekilde hem kilim alanında elde edilen gelirle ilçe ekonomisi canlanır, hem de gençlere yeni iş kapıları açılır” diye konuştu.

“Her gün her ürüne gelen zamlar insanları artık olumsuz yönde etkiliyor”

Tut ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen Sinan Karahan, “Tut ilçemiz kırsal bölgede yer aldığı için bu ilçemizde genç nüfusu görmek neredeyse mümkün değil gibi. Tut ilçesine farklı sektörlerde özel sektör alanlarının yapımı için girişimde bulunulması gerektiğini düşünüyorum. Duttan elde edilen ürünlerle ilgili işletmelerin ilçede hizmet vermesiyle birlikte ilçede gençlere yeni bir iş kapısı açılmış olacaktır. Özellikle Tut ilçemizde fıstıkçılığın gelişmiş olması sevindiricidir. Tut ilçesinde kışın yaşam koşulları oldukça zor olduğu için ulaşım alanında yolların daha sağlıklı bir hale dönüşmesi gerekir. Acilen Gölbaşı-Tut-Adıyaman bağlantı yolunun direk olarak genişletilmesi gerekmektedir. Tut ilçemizin köylerinde yaşayan vatandaşlarımızla yapmış olduğum ziyarette insanlarımızın tek beklentileri yaşam koşullarının iyi bir hale dönüşmesidir. Çünkü her gün her ürüne gelen zamlar insanları artık olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

“Hangi gencimizle konuşsak iş bulamadığı için yaşadığı sıkıntılardan bahsediyor”

Kahta ilçesinde yapmış olduğu ziyaretler hakkında açıklamada bulanan Karahan; “Kahta ilçemiz Adıyaman ilimiz sınırları içerisinde yer alan en yoğun nüfusa sahip olan ilçemizdir. Oldukça verimli toprakları olan Kahta ilçemizin büyük bölümü Atatürk Barajı içerisinde yer almaktadır. Fakat Kahta ilçesinde halen sulu tarım adına hayata geçmiş olan bir proje yok. İhalesi yapılan Büyükçay Barajı’nın yapımı hızlandırılmalı ve topraklarımız suyla buluşturulmalıdır. Suyla toprakların aynı yerde olduğu bir yerde insanlarımız halen kuru tarım ile geçimlerini sağlıyorlar. Atatürk Barajı’nın diğer kıyısındaki Şanlıurfa ilinde ise sulanmayan arazi neredeyse yok gibi. Bu konuda Adıyaman ilindeki insanların mağdur edildiğini düşünüyorum. Adıyaman’ın kimi ilçeleri Atatürk Barajı’na sınırken, ne yazık ki sudan bir damla bile faydalanamıyor. Bu nedenle insanlarımız ancak tarlalarına ektikleri kuru tarımla geçimlerini sağlayabilmenin düşüncesi içerisindeler. Adıyaman’ın toprakları suyla buluşmuş olsaydı kesinlikle ilimizde bugün görmüş olduğumuz işsizlik sorunu asla olmazdı. Tarıma dayalı sanayinin geliştiği yerde insanlar o işletmelerde çalışarak geçimlerini sağlarlar. Kahta ilçemizde hangi gencimizle konuşsak iş bulamadığı için yaşadığı sıkıntılardan bahsediyor. Bu gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Onlara en iyi şekilde bir iş ortamı sağlamak yetkililerin görevidir. İnsanların yaşam koşullarının iyi olduğu bir dönemi gençlerimiz umut edemedikleri için yurt dışında yaşamanın hayallerini kuruyorlar. Bu gençlerin kendi ülkelerinde değil de yurt dışında yaşamak istemeleri oldukça acı bir durum. Emeklilerle de yapmış olduğum görüşmede onların geçim kaygısı içinde olduğunu gördüm. Günümüz koşullarında emekli maaşı ile geçinmek zaten çok zor. Öte yandan Kahta ilçemiz ilçe olarak yoğun ve hareketli bir ilçemizdir. Bu ilçemiz aynı zamanda tarihi ören alanlarından dolayı bir dönem çok yoğun bir şekilde yerli ve yabancı turistleri misafir ederdi. Bundan yıllar evvel Adıyaman ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler Kahta ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı, Arsemia Antik Kenti, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi ve Eski Kahta Kalesi gibi tarihi mekanları ziyaret ederlerdi. O günün şartlarına baktığımızda günümüzdeki gibi ne sosyal medya vardı ne de iletişim ağları. Fakat o tarihlerde yapılan festivallerde Türkiye genelinden misafirler davet edilirdi. Bu nedenle tanıtım konusunun çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Turizm bacasız sanayi olduğu için yapılacak olan tanıtımlar hem ilimizin hem de Kahta ilçemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu sebeple turizm alanında yapılacak olan bütün projelere destek verilmelidir” diye konuştu.

“Sincik ilçemizde halen evlere doğalgaz bağlanmış değil”

Sincik ilçesindeki vatandaşlarla bir araya gelen Karahan, “Sincik ilçemize yapmış olduğum ziyaretlerde halkımızın sorunları hakkında bilgi aldım. Fakat her dönem rekor oyla iktidara oy veren Sincik ilçemize yeteri kadar hizmetin gitmediğini gördüm. Hava koşulları kış aylarında oldukça sert geçen Sincik ilçemizde halen evlere doğalgaz bağlanmış değil. Bu insanlarımızın günümüz Türkiye’sinde halen doğalgazsız bir şekilde yaşamalarına anlam getirmek mümkün değil. Sincik halkı ile yapmış olduğum sohbetlerde onlarda ısınma konusunda çok fazla kömür yaktıklarını ifade ettiler. Hayat şartlarının giderek kötüye gittiği bir dönemde kömür fiyatlarının da oldukça yüksek olduğunu belirten Sincikliler bir an önce doğalgazlarının evlerine bağlanmasını talep ediyorlar. Bu ilçemizde Adıyaman ilimize oldukça uzak olduğu için hizmet noktasında pek fazla istediği hizmeti alamamış. İlçede vatandaşlarla yapmış olduğum görüşmede ilçenin en büyük sorunun işsizlik olduğunu gördüm. Sincik ilçemizde vatandaşlarımızın iş kaygısı yaşamaması için yetkililer aracılığıyla ilçeye yeni iş sahalarının açılması gerekir. İşletmeci firmalarla görüşülerek Sincik ilçesine yeni iş sahaları açılmalıdır. Zaten ilçede yaşayan birçok genç iş bulamadığı için ilçeye yakın olan Malatya ili başta olmak üzere farklı illerde çalışıyorlar. Bu gençlerin kendi yaşadıkları ilçede yaşamaları için yeni iş sahalarının açılması gerekir. Ayrıca ilçede bal sektörünün gelişerek dış piyasaya açılması için tanıtımın yapılması noktasında girişimlerde bulunulmalıdır. Sincik ilçemizin bazı köylerinde internet erişimi konusunda sıkıntı yaşandığına şahit oldum. Teknik altyapılarla bu sorun çözülmelidir. Bunun yanı sıra Sincik ilçemizin ulaşımı noktasında yolların daha kullanılabilir bir hale dönüştürülmesi gerekmektedir” dedi.

“Tütün ekiminin ve satışının serbest bırakılması için bir çalışma yapılması gerekir”

Çelikhan ilçesinde yapmış olduğu ziyarette vatandaşların sorunlarını dinleyen Karahan, “Çelikhan ilçemiz dağlık bir alanda olduğu için çiftçilerimizin arazilerinin metrekaresi oldukça azdır. Bu ilçemizde yaşayan insanların tek gelir kaynağı tütündür. Bu insanların tütünden başka yapacakları bir iş alanı olmadığı için tütüne getirilen yasakların bir an önce kaldırılması gerekir. Bu konuda bir yasa çıkarılarak Çelikhan ilçesinde ve köylerinde tütün ekiminin ve satışının serbest bırakılması için bir çalışma yapılması gerekir. Zaten Çelikhan ilçesinde tütünden başka bir üründen para kazanma durumu yoktur. Çelikhan ilçesinde yapmış olduğum ziyaretlerde vatandaşlarımız bu konuda oldukça mağdur olduklarını belirttiler. Bu sorunun zaman kaybetmeksizin çözüme kavuşması gerekir. Çelikhan ilçesinde herhangi bir şekilde bir iş olanağı da yoktur. İlçede ne bir işletme ne de fabrika var. Gençlerin tamamı tütünle geçimlerini sağlıyorlar. Aileleriyle birlikte yapmış oldukları tütünden elde ettikleri paralarla üniversitede okuyorlar. Tütün genç kızların çeyiz parası, gençlerin düğün masrafı, anne ve babaların geçim kapısıdır. Çelikhan ilçemizin bir diğer en önemli sorunu ise ulaşım sorundur. Adıyaman-Çelikhan arasındaki yol günümüz koşullarına uygun olmadığı gibi kazaların en çok yaşandığı yol olarak da bilinmektedir. Bu yolun bugüne kadar yapılmamış olmamasına da anlam getirmek mümkün değil. Bu nedenle bu yolun bir an önce günümüz koşullarına uygun bir hale dönüştürülmesi gerekir. Çelikhan-Adıyaman arasındaki yol oldukça kötü olduğu için Çelikhan halkı kış mevsiminde Malatya iline giderek ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu yolun yapılması Adıyaman-Malatya illeri arasında ticaret hacminin artmasına vesile olacaktır.

“Gerger ilçemiz ulaşım konusunda bugüne kadar mağdur edilmiştir”

Gerger ilçesine ilerleyen günlerde bir ziyaret yapacak olan Karahan, “Gerger ilçemizde Adıyaman ilimize uzak bir mesafede yer alan bir ilçemizdir. Kahta ilçesinden Gerger ilçesini bağlayan yol ne yazık ki günümüz koşullarına uygun değildir. Bu yolu kullanan sürücüler oldukça zor bir şekilde Gerger ilçesine ulaşmaktalar. Bu yolun yapılacağı konusunda siyasilerden açıklama yapıldı. Bugüne kadar bu yolun bu şekilde olması da başlı başına bir eksikliktir. Bu ilçemizde insanlarımızın en önemli talebi ulaşım sorunun bir an önce çözüme kavuşmasıdır. Gerger ilçemiz ulaşım konusunda bugüne kadar mağdur edilmiştir. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerekir. Ayrıca ilçede en önemli sorun işsizlik sorunudur” ifadelerimi kullandı. 

“Onca zamana rağmen halen Samsat ilçemizde sulu tarım projeleri hayata geçirilmedi”

Samsat ilçesinin sorunlarına değinen Karahan, “Bu ilçemizde Atatürk Barajı’nın kıyısında yer almasına rağmen halen arazileri suyla buluşmuş değildir. Atatürk Barajı yapılırken, Samsat ilçemiz ve köyleri sular altında kalmıştı. Daha sonra Samsat ilçesi farklı bir yerleşim alanına taşınmıştı. Aradan geçen onca zamana rağmen halen Samsat ilçemizde sulu tarım projeleri hayata geçirilmedi. Bu konuda ilçe halkının beklentisi topraklarının suyla buluşmasıdır” dedi.

Haber: Ömer Karakuş

Ömer KarakuşÖmer Karakuş