Adıyaman Haber
HV
15 MAYIS Cuma 15:08

Saat, 12-13 Arası

Kerim Baydak
Kerim Baydak
Giriş Tarihi : 28-02-2025 13:36

Bir dostumuzun hayırlı bir işi için, Malatya’dayız.

İşimiz bitince, biraz dolaşmak istiyoruz.

Yerimiz AVM ’ye yakın olduğu için, biraz gezip dolaşıp, bir çay içimi dinlenmek istiyoruz.

Tevafuk ya, tam da 12-13 arası bir zaman dilimindeyiz.

Devasa bir AVM binasının alanına giriyoruz.

Öncesinde aracımızı park etmek için, birkaç defa park yerinde turluyoruz.

Otopark, son model araç ve modelde arabalarla, hınca hınç dolmuş durumda.

Araç sayısı o kadar çok ki, boş yer bulabilmek için, bir süre beklemeniz gerekiyor.

Aslında içilecek birkaç çay değil mi, pekâlâ herhangi bir çay ocağında içebilirdik.

Nereden estiyse, illa da “AVM ‘de içelim” dediler.

Bina girişinde sağlı-sollu, ismini bile telaffuz etmekte zorlandığımız, Fastfood sektörü yiyecek-içecek Restoran ve Kafeler var.

Hemen her şehirde, sıkça rastladığımız bu sektörde, insanlar pek alışık olmadığımız bir şekilde yiyip, içiyorlar.

Sözde elit görünmek için mi, desinler diye mi, belki de hava atmak için mi, resmen kendilerini yolduruyorlar.

Dışarıda bir çay 10-15 TL iken, orada 50-100-150 TL’ye bir çay içmekte neyin nesidir?

Dışarıda yedikleri bir yiyecek 150-200 iken, hadi 300 diyelim, orada 500-700 TL gibi rakamlarla bir şeyler yemek neyin nesidir.

Bu kadar yabancı sevdalısı olmak ve yabancı menşeli yiyecek ve içecek alışkanlığı edinmek de neyin nesidir?

Genelde 15-30 yaş arasındaki kadınlı-erkekli insanlardan oluşan bir gençlik; o kadar meraklılar ki boş masa ve sandalye bulmak imkânsız hale gelmiş.

Eminim, Mercedes vardır altlarında, masalarında İphone bilmem kaçlı telefonlar, belki ceplerinde Amerikan dolarlarıyla, artık nasıl bir hayat tarzı benimsemişlerse…

Ezan okunur, oralı olmazlar, ne idüğü belirsiz müziklerle kendilerinden geçerek, dini günmüş, inançmış, namazmış, niyazmış umurlarında değil.

Lâfa gelince de, “biz de Müslümanız” diyerek mangalda kül bırakmazlar.

Gerçi, “ezanda kulağı olmayanın, namazda gözü olmazmış” derler ya! 

Bir çayı, bir yiyeceği, kat kat fazlasıyla ödeyerek, gönüllü kazıklanmak, kendilerine nasıl bir zevk ve mutluluk veriyorsa artık.

İsrail menşeli ürünleri alarak, açıktan destek veren markaları rahatlıkla yiyip, içerlerken,  verdikleri paralarla alınan mermilerle, atılan bombalarla, masum insanların, suçsuz Sabilerin öldürüldüklerini görmezden geliyorlar ya, pes doğrusu!

Burada adlarını bile zikretmekten utandığım ve imtina ettiğim, reklamı olmasın diye, herkesin çok iyi bildiği kafe ve restoranlarda yer bulabilmek, neredeyse imkânsız gibi bir şey.

Ne ara bu kadar duygusuzlaştık, ne ara örf ve âdetlerimizin, yaşam tarzımıza ters düşen yeme-içme alışkanlığıyla, bu kadar ilgisiz, alakasız olduk, yabancılaştık, bu kadar yabancı meraklısı olduk.

Eğer İslâm’a mensupsanız, Müslümanca yaşayacaksanız, Mümince ölecekseniz; bu şekilde bir yaşam tarzı, bize göre değildir.

AVM ’nin giriş katında hâl böyleyken, en üst katındaki yerlerde de durum bundan farksız değildi.

Ramazan yına gireceğiz, oruç tutmak varken, eminim ki yine söz konusu mekânlar, gece-gündüz demeden yine dolup taşacaktır.

Çay içecek bir yer bulamayınca, AVM dışına çıkıp, başka bir yerde çay içmek istedik.

İyi ki de öyle yapmışsız, yoksa bir çaya 100 Tl verince, hep keriz yerine konulup, gönüllü söğüşlenmenin nedametini yaşayacaktık.

AVM ’nin karşısında ki esnaf Çay ocağında, mis gibi tavşankanı çayımızdan, hepimiz birkaç çay içerek, sadece orada içeceğimiz bir çay parası bile etmeyen ücreti, gönül rahatlığıyla ödedik.

Helalı hoş olsun, ellerine sağlık Abuzer ustanın.

 

 kbaydak61-artan@hotmail.com

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI İlginç Tespitler Yeni Bir Gün, Hafta ve Ay! 1 Yazık Oluyor Gençliğimize! Aklımız Her Şeye Erer Kerim’ce Güzellemeler Adıyaman Makûs Talihini Ne Zaman Yener Gençler Yuva Kurarken, Dikkatli Olmalı Farkımızın Farkına Varıyor Muyuz? Haklıydı! Çok Şükür Ben De Emekli Oldum Yeter, Edep Ya Hu! Su Kıtlığı ve Kuraklık Kapımızda Toplum Antivirüs Programlarını Elbette Üretecektir Ben Neymişim Ya! Az, Öz Olsun, Bizim Olsun. Canım Öğretmenim Canım Benim (Akrostiş) Fani Dünya Gibi Ahiret İçin Çalışsaydık!.. Ömrümüz Küslükle Mi Geçecek? Aklın Varsa, işin Zor! Net Ortamı, Dert Ortamı Hepimiz Yolcu Değil Miyiz? Deli, Hangisi, Moda, Moda! Altta Kalanın Canı Çıksın Ne Yaşadık, Ne Yaşıyoruz Tütün Zor İş Vesselam Ne Dersiniz, Haksız Mıyım? Saat, 12-13 Arası! Her Yerde Telefon Madde Bağımlısı Çocuklar, Böyle Olsun İstemediler Saat, 12-13 Arası! Yakın Akrabalık Bitmiş Bakın Bir Sıra Daha İlerlediniz! Gel De Ortayı Bul Saat, 12-13 Arası! Edep, Saygı, Ahlak Kalmamış Saat, 12-13 Arası! Telefonsuz yemek yemiyorlar. Saat, 24-01 arası! Siz..! Saat 12-13 arası!  Saat, 12-13 Arası! İyi Dosttu Nazım PEKTAŞ Saat, 12-13 Arası! Her Zaman Yaşanıyor Saat, 12-13 Arası! Şey! Saat, 12-13 Arası! Tezatlık Saat, 12-13 Arası! Kaybediyoruz, Kayboluyoruz Saat, 12-13 Arası! VEYL Olsun! Saat, 12-13 Arası! Dikkat Edin Çarpılmayın Saat, 12-13 Arası! Ata İşte, Neylersin Şehirde Kale’mi Vardı Saat, 12-13 Arası! Sağlıklı Olmak Saat, 12-13 Arası Gençler Olmaz Ki! Saat, 12-13 Arası Gençler Olmaz Ki! Saat, 12-13 Arası Köpek Sürüsü Sorunu Saat, 12-13 Arası Saat, 12-13 Arası Kızmak Mı, gitmek Mi? Doğum, Beklenti ve Yeni Şehir Saat, 12-13 Arası Şu Ego Yok Mu? Saat, 12-13 Aras Ah Şu Motosikletler ve Gençler Saat, 12-13 Arası Hangi Yeme-İçme Alışkanlığı İndirim Çılgınlığı Zamanı İyi Arkadaşla Gezin, İyi Olun Ve İyilik Yapın Erdemli Ya Da Erdemsiz Olursunuz Gel De Özlem Duyma Çocuklarımıza Sahiplik Edelim Hayaller Başka Zamana Kalsın Balkonlar Baş Belâsı Her Canlının Tepkisi Farklıdır Erdemli Ya Da Erdemsiz Olursunuz Hangi Saattesiniz? Gezip, Görerek Yazmak, Çok Güzel Sefer Tasına Mı Dönsek Acaba? Aldatmak Sıradanlaştı, Yazık! Sessizliğe Ses Sizsiniz Şair Çok, Şiir Daha Da Çok İyi Olarak Anılın Diyeceğim De Nereye Kadar Belki Huzur Yanı Başımızda İyi Olarak Anılın Bu Dünya Da Kapatıyoruz Da… Haksız Da Değil Hani! Benim Hüsn-ü Kuruntumdur Kendimiz İçin Değişmeli, Gelişmeliyiz Artık Şaşıramıyoruz Her Yaşta İş Yapılabilir Yaşlanmak Mı, Yaş Almak Mı?
Marka Flower Çiçekçi