DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Kemal Kaya & Halil Naryaprağı
Kemal Kaya & Halil Naryaprağı
Giriş Tarihi : 07-01-2023 02:15

Siyahî Toplumun Bir Yol Haritası Olarak Afro-Amerikan Birliği Manifestosu-4

O günler geride kaldı, gitti, dünde kaldı.  Senin ve benim kendimize şiddet içermeyen bir şekilde gaddarca davranmamıza izin verme zamanı geçti. Yalnızca size karşı saldırgan olmayanlara şiddet içermeyen olun saldırgan olmayın ve bana şiddet içermeyen ırkçı, şiddet içermeyen bir ayrımcı getirebildiğin zaman ben de şiddetsiz olacağım. Ama o üşütüklerden bazılarına şiddet içermeyen olmayı saldırgan olmamayı öğretene kadar, bana hiç şiddet içermeyen olmayı öğretme. Hiç şiddet içermeyen saldırgan olmayan bir üşütük görmedim. Bir ırkçının şiddet içermeyen olması saldırgan olmaması zordur. Zeki birinin şiddete başvurmaması zordur. Amerikalı zenci hariç, onun hayatıyla oynamaya başladığınızda evrendeki her şey bir şeyler yapar. Yere uzanıyor ve “döv beni baba” diyor.

 Tüfekli ya da sopalı bir adam ancak kendini tüfek ya da sopayla savunan biri tarafından durdurulabilir. Bu eşitliktir. Eğer bir köpeğin varsa, benim de bir köpeğim olmalı. Tüfeğin var ise benim de bir tüfeğim olmalı. Bir sopan varsa, benim de bir sopam olmalı. Bu eşitliktir. Eğer Birleşik Devletler hükümeti senin ve benim tüfek almamızı istemiyorsa, o zaman tüfekleri o ırkçıların elinden alsın. Eğer senin ve benim sopa kullanmamızı istemiyorlarsa, sopaları ırkçıların elinden alsın. Senin ve benim şiddete başvurmamızı istemiyorlarsa, o zaman ırkçıların şiddete başvurmasını durdursun. O üşütükler saldırırken bize saldırmamayı öğretme. O günler bitti.

Sadece ahlaka dayalı taktikler, ancak ahlaklı insanlarla veya ahlaki bir sistemle uğraşırken başarılı olabilir. Bir insanı renginden dolayı ezen bir insan veya sistem ahlaki değildir. Bu ülkede her Afro-Amerikalı kişinin ve her Afro-Amerikalının halkını toplu katillere, bombacılara, linççilere, kırbaçlayıcılara, vahşileştiricilere ve sömürücülere karşı korumak görevidir.

Tam burada diyebilirim ki çeşitli siyahî grupların birbirlerine savaş ilan etmeleri, ne kadar militan olabileceklerini göstermeleri yerine, güneye inmelerine ve bu kırakerlerin kafalarını kırmalarına izin verin. Bu ülkeder ırkçılar tarafından saldırıya uğradığına dair bir kaydı olan herhangi bir grup insan ve bu ırkçıların bazılarının kellesini almak için sinyal verdiklerine dair hiçbir kayıt yok, neden? Onlar çıldırmış durumdalar. Bazı erkek kardeşlerimizin kelleleri veya başka bir kardeşin kellesi, bunu nasıl söylediğini bilmiyorum.

III. Eğitim

Eğitim, insan hakları mücadelesinde önemli bir unsurdur. Çocuklarımızın ve insanlarımızın kimliklerini yeniden keşfetmelerine ve dolayısıyla öz saygılarını artırmanın aracıdır. Eğitim geleceğe pasaportumuzdur. Çünkü yarın, sadece bugünden hazırlık yapan insanlara aittir.

Ve tam orada belirtmeliyim ki, Afrika'dayken, Afrika kıtasına dönen herhangi bir Afro-Amerikalıyı kucaklamak için kollarını açıp beklemeyen hiçbir Afrikalı ile karşılaşmadım. Ama hepsinin söylediği şeylerden biri de bu ülkedeki insanlarımızın her birinin, daha siz gelecek hakkında konuşmayı düşünmeden, mevcut her türlü eğitim fırsatından yararlanmaları gerektiğidir. Okullarla çevriliysen, o okula git.

Çocuklarımız, Amerika'nın devlet okulu sisteminde suçlu olarak addediliyor. Afro-Amerikan okulları, New York şehrinin en yoksul yönetilen okullarıdır. Müdürler ve öğretmenler, çalıştıkları sorunların doğasını anlamakta başarısız oluyorlar ve sonuç olarak çocuklarımıza öğretme işini yapamıyorlar. Bizi anlamıyorlar, sorunlarımızı da anlamıyorlar ve anlamayacaklar da. Ders kitapları, çocuklarımıza Afro-Amerikalıların bu ülkenin büyümesine ve gelişmesine yaptığı büyük katkılar hakkında hiçbir şey anlatmıyor.

Anlatmıyorlar çünkü bu ülkede çocuklarımızı okula gönderdiğimizde bizim hakkımızda pamuk toplayıcı olmamızdan başka bir şey öğrenmiyorlar. Okula giden her küçük çocuk, dedesini pamuk toplayıcı sanıyor. Senin büyükbaban Nat Turner'dı; senin büyükbaban Toussaint L'Ouverture'dı; senin büyükbaban Hannibal'dı. Büyükbaban bu dünyada yürüyen en büyük siyahî insanlardandı. Medeniyeti kuran dedenizin elleriydi ve medeniyetin beşiğini sallayan da büyükannenizin elleriydi. Ama ders kitapları çocuklarımıza Afro Amerikalıların bu ülkenin büyümesine ve gelişmesine yaptığı büyük katkılardan hiç bahsetmez.

Talim Terbiye Kurulu'nun entegrasyon planı pahalı ve uygulanamaz; ve New York şehrinin okul sistemindeki müdür ve müfettişlerin organizasyonu, kurulun okulları entegre etme planını desteklemeyi reddetti, böylece daha başlamadan başarısızlığa mahkum etti. Bu şehrin Eğitim Kurulu, planıyla bile bunu söyledi. Harlem'deki okulların yüzde 10'u ve Brooklyn'deki Bedford Stuyvesant topluluğunun iyileştiremeyecekleri bir oranı var. Peki, ne yapacağız?  Bu, Afro American Unity Örgütü'nün Afro Amerikan topluluğunu eğitim alanında kendini geliştirme için daha güçlü bir güç haline getirmesi gerektiği anlamına geliyor.

Mevcut ırkçı eğitim sistemini sona erdirmek için programdaki ilk adım, Eğitim Kurulu'nun planına dâhil etmeyeceği okulların yüzde 10'unun Afro-Amerikan topluluğunun kendisine devredilmesini ve yönetilmesini talep etmektir. Madem bu okulları geliştiremeyeceklerini söylüyorlar, neden bu toplumda yaşayan sen ve ben bu aptalların bu düşük standartta eğitim vermeye ve üretmeye devam etmesine izin verelim? Hayır! Bırakın o okulları bize devretsinler. Onlarla baş edemeyeceklerini ve onları düzeltemeyeceklerini söylediklerine göre, hadi bir deneyelim!

Ne istiyoruz? "Bu okulların başında Afro-Amerikalı müdürlerin olmasını istiyoruz. Bu okullarda Afro-Amerikalı öğretmenler istiyoruz.” Yani siyah insanlarla ilgili bazı ders kitapları olan siyah müdürler ve siyah öğretmenler istiyoruz. Bu okullarda kullanılmadan önce Afro-Amerikalılar tarafından yazılmış, halkımızın kabul edebileceği ders kitaplarını istiyoruz.

userzsh1907.kk@gmail.com

rumetruha@windowslive.com

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA