DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Kemal Kaya & Halil Naryaprağı
Kemal Kaya & Halil Naryaprağı
Giriş Tarihi : 23-10-2022 16:56

Siyahî Toplumun Bir Yol Haritası Olarak Afro-Amerikan Birliği Manifestosu

El Hacc Malik El Şahbaz

وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ اَمْوَاتٌۜ بَلْ اَحْيَٓاءٌ وَلٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ

Allah yolunda katledilenlere “ölüler” demeyin! Bilakis onlar diridirler fakat siz anlayamazsınız (Bakara:154)

(Şehadet yıl dönümü vesilesi ile Malcom X’ in OAAU’nın [The Organization of Afro-American Unity-Afro-Amerikan Birliği Organizasyonu] kuruluşunda, 28 Haziran 1964 tarihinde yapmış olduğu konuşmanın çevirisidir. İngilizce’den çevirenler: Kemal Kaya ve Halil Naryaprağı, Kaynakça: https://www.blackpast.org, Ekleme, güncelleme tarihi: 21.02.2022)

Selamün Aleyküm!

Sayın moderatör, değerli misafirlerimiz, kardeşlerimiz, bacılarımız, dostlarımız ve düşmanlarımız, herkes burada!

Birçoğunuzun bildiği gibi, geçen mart ayında artık siyah müslüman hakeretiyle devam etmeyeceğim ilan edildiğinde 22 milyon müslüman olmayan siyah Afro-Amerikalılar arasında çalışmak niyetinde olduğum vurgulandı. Bu tarz bir örgütlenme oluşturmaya çalışmak ya da genç insanların olduğu bir durumu oluşturmak, bizim gençlerimizin, öğrencilerin ve ötekilerin sorunlarını belli bir zaman diliminde inceleyebilir ve daha sonra yeni analizler ortaya çıkabilir ve bize yeni fikirler ve birçok insanın uzun zamandır uğraştıkları bir probleme nasıl yaklaşacağımıza dair öneriler sunabilir. Ve bir tür toplantı yapıp daha sonraki bir tarihte siyah milliyetçi bir parti mi yoksa siyah bir milliyetçi ordu mu kuracağımıza karar vereceğiz.

Ülke çapında, fikirlerini bir araya getirerek hepimizin karşı karşıya olduğu sorunlara bir tür çözüm bulmayı kendine görev edinmiş her kesimden birçok insanımız oldu ve bu gece ortaya koydukları şeyin ne olduğunu anlamaya çalışmak için buradayız.

Ayrıca geçenlerde dini hac vazifemi yerine getirmek için bulunduğum kutsal Mekke şehrinde dünyanın her yerinden gelen birçok insanla tanıştım. İlaveten kendi bakış açımı genişletmek ve problemin gerçekte ne olduğunu anlamak ve daha geniş bir ufukla bakabilmek için Afrika'da birçok hafta geçirdim. Anladığım şeylerden biri ki ben bunu daha oraya gitmeden fark ettim, Afrikalı kardeşlerimizin bağımsızlıklarını sizin ve benim Amerika'da kazandığımızdan daha hızlı kazanmış olduğuydu.

Sadece on yıl önce Afrika kıtasında halkımız kolonileştirildi. Onlar her türlü acıyı, kolonyalizmi, baskıyı, sömürüyü, aşağılanmayı, ayrımcılığı ve diğer her türden “-yalizm”e maruz kalıyorlardı. Sen ve ben eğitimin, özgürlügün, adaletin demokrasinin ve diğer kulağa hoş gelen kelimelerin kalesi olması gereken bir ülkede yaşıyoruz.

Bu yüzden amacımız Afrikalı kardeşlerimizin sonuç almak için ne yaptığını bulmaya çalışmaktı. Bu nedenle, siz ve ben onların ne yaptığını anlamaya çalışabiliriz ve belki de deneyimlerinden yararlanmak için çalışabiliriz.  Oraya yaptığım seyahat bunun nasıl olduğunu bulmaya yardımcı olmak için düzenlendi.

Bağımsız Afrika uluslarının yaptığı ilk işlerden biri, Arfika Birliği adı verilen bir organizasyon kurmaktı. Bu organizasyon Afrika sömürgeciliğini kıtadan kaldırmaya yönelik bütün çabaları birleştirmek ve Afrika halkının maruz kaldığı tüm baskı ve sömürü izlerini ortadan kaldırmak için anlaşmaya varan bağımsız Afrika devletlerinden oluşmaktadır. Afrika devletleri teşkilatını oluşturanların farklılıkları vardı. Onlar muhtemelen her kesimi, her tür düşünceyi temsil ediyor. Tom amca olarak kabul edilen, çok militan olarak kabul edilen bazı liderleriniz var. Fakat militan Afrikalı liderler bile Toms, Tshombes ya da bu tür bir karakter olarak gördükleri Afrikalı liderlerle aynı masada oturabiliyorlardı. Sadece bütüne fayda sağlamak amacıyla farklılıklarını unuttular ve ne zaman farklılıklarını unutamayan insanlar bulursanız o zaman herkesi ilgilendirenden çok kendi kişisel amaç ve hedefleriyle ilgilenirler.

Pekâlâ! Afrikalı liderler olgunluklarını Amerikalı beyaz adamın tamamıyla yapılamaz dediği şeyi yaparak gösterdiler. Çünkü hatırlarsanız bu Afrika devletlerinin Addis Ababa’da buluşacaklarından bahsedildiği zaman Batı basınının tamamı onların biraraya gelip oturacak kadar yeterince ortak noktalarının olmadığı propagandasını yaymaya başladılar. Neden? Afrikalı liderlerin en militanlarından biri Nkrumah oradaydı ve Kongo’dan Adoula’yı aralarına aldılar. Orada Miserere vardı, orada Ben Bella vardı, orada Nasır vardı, Sekou Toure vardı, Obote vardı, Kenyatta’ları vardı sanırım Kenyatta oradaydı. Kenya’nın o zamanlar bağımsız olup olmadığını hatırlamıyorum ama sanırım oradaydı. Herkes oradaydı ve farklılıklarına rağmen, oturup bir koalisyon oluşturan ve ortak bir düşmanla savaşmak için birbirleriyle işbirliği içinde çalışan Afrika Birliği Örgütü olarak bilinen örgütü kurmayı başardılar.

Öncelikle neler yapabildiklerini gördükten sonra, aynı şeyi Amerika’da düşmanlarımız tarafından bölünmüş Afro- Amerikalılar arasında denemeye ve yapmaya karar verdik. Burada batı yarm kürede ve ilk olarak burada Amerika Birleşik Devletleri’nde Afrika kökenli insanların bağımsızlıklarını sağlamak, yolumuza çıkanlarla savaşmak için ve her ne pahasına olursa olsun gerekli olan bütün yollarla bu insanların özgürlüğünü sağlamak için, aynı amaç ve hedefe sahip olan Afro-Amerikan Birliği Örgütü olarak bilinen bir örgüt kurduk.

Bu bizim sloganımız. Biz özgürlük istiyoruz. Her ne pahasına olursa olsun gerekli olan bütün yollardan adaleti istiyoruz. Her ne pahasına olursa olsun eşitlik istiyoruz. 1964’te sözde özgürlüğe dayalı bir ülkede yaşadığımızı hissetmiyoruz ve sözde özgür dünyanın lideri olarak, bazı ayrılıkçı kongre üyeleri ve senatörlerin, Washington DC’deki Teksaslı bir başkanın, halkımızın artık bir dereceye kadar medeni haklara sahip olduğuna karar vermelerini beklemek zorunda olduğumuzu düşünmüyoruz. Hayır, şimdi istiyoruz! Veya kimsenin böyle bir karara sahip olmasını istemiyoruz.

Organizasyonumuzun amacı, dünyanın herhangi bir yerinde var olan en büyük Afrika kökenli insan yoğunluğana sahip olan Harlem’de çalışmaya başlamaktır. Harlem’de Afrika kıtasındaki herhangi bir şehirde var olandan daha fazla Afrikalı var. Çünkü sen ve ben Afrikalıyız. Şu anda burada herhangi bir beyaz adamı hazırlıksız yakalarsanız ve ona ne olduğunu sorarsanız, o Amerikalı olduğunu söylemez. Onu hazırlıksız yakalarsanız ve ne yaptığınızı bilmiyorsa size ya İrlandalı ya da Alman olduğunu söyler. Ve burada doğmuş olsa bile, size İtalyan olduğunu söyleyecektir. Eğer o İtalyan ise, sen ve ben Afrikalıyız. Burada doğmuş olmamıza rağmen.

Bu yüzden önce New York City’den, Harlem’den başlıyoruz. Harlem ile Bedford Stuyvesant’ı kastediyoruz. Bu bölge sizin ve benim yaşadığımız herhangi bir yer. Bu düşünce Harlem eyaletinden tüm ülkeye ve tüm ülkeden de Batı yarım küreye yayılma niyetindedir. Çünkü Afro Amerikalı dediğimizde Afrika kökenli Batı yarım küredeki herkesi içine alıyoruz. Güney Amerika, Amerika’dır. Orta Amerika, Amerika’dır. Güney Amerika’da Afrika kökenli birçok insan var ve Güney Amerika’da Afrika kökenli herkes Afro-Amerikalıdır. Karayipler’deki herkes, ister Batı Hint adaları, ister Küba veya Meksika olsun Afrkalı kanı varsa Afro-Amerikalıdır. Kanada’daysalar ve Afrikalı kanı taşıyorlarsa, Afro-Amerikalıdırlar. Alaska’dalarsa, kendilerine Eskimo deseler de, Afrikalı kanları varsa Afro- Amerikalıdırlar.

Dolayısıyla Afro-Amerikan Birliği Örgütü’nün amacı, Afrika kökenli Batı yarım küredeki herkesi tek bir birleşik güçte birleştirmektir ve sonra, Batı yarım küredeki kendi aramızda birleştiğimiz anavatanımızda, Afrika kıtasındaki kardeşlerimizle birleşeceğiz. Bu yüzden konuyu doğru anlamak için size Afro-Amerikan Birliği Örgütü’nün temel amaçları ve hedeflerini okumak istiyorum. 1964 Haziran’ında New York’ta başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Afro-Amerikan halkının bir kesimi tarafından örgütlenen ve yapılanan Afro-Amerikan Birliği Örgütü, Etiyopya’da 1963 yılının Mayıs ayında, Addis Ababa’da kurulan Afrika Birliği Örgütü’nün mektubu ve ruhundan sonra şekillenmiştir.

Biz, Afro-Amerikan Birliği Örgütü üyeleri, New York Harlem’de bir araya geldik: Kendi kaderimizi kontrol etmenin tüm halkımızın devredilemez hakkı olduğuna inanarak;

Batı yarım kürede Afrika kökenli insanların meşru isteklerinin gerçekleştirilmesi için özgürlük, eşitlik, adalet ve haysiyetin temel hedefler olduğunun bilincinde olarak bir anlayış köprüsü kurmaya ve Afro-Amerikan birliğinin temelini oluşturmaya çalışacağız.

İnsan çabasının tüm alanlarında tam ilerlemeleri için halkımızın doğal ve insan kaynaklarını kullanma sorumluluğumuzun bilincinde olarak;

İnsanlarımız arasında anlayışı ve hayatta kalmaları ve ilerlemeleriyle ilgili tüm konularda işbirliğini teşvik etme konusundaki ortak kararlılığımızdan ilham alarak, tüm örgütsel farklılıkları aşan daha büyük bir birlik içinde halkımızın kardeşlik ve dayanışma isteklerini destekleyeceğiz.

Devam edecek

 

userzsh1907.kk@gmail.com

rumetruha@windowslive.com

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3287
  • 2FENERBAHÇE3285
  • 3TRABZONSPOR3252
  • 4BEŞİKTAŞ3248
  • 5ÇAYKUR RİZESPOR3248
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3246
  • 7KASIMPAŞA3246
  • 8EMS YAPI SİVASSPOR3244
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3242
  • 10CORENDON ALANYASPOR3242
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3240
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3238
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3237
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3237
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3236
  • 16ATAKAŞ HATAYSPOR3233
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3231
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3230
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3230
  • 20İSTANBULSPOR3216
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA