Adıyaman Haber
HV
02 KASIM Pazartesi 12:45

Görünmeyen Büyük Tehlike: Sigara İzmariti Kirliliği

Mehmet Leblebici
Mehmet Leblebici
Giriş Tarihi : 02-11-2026 08:29

 

Günlük yaşamın koşturmacası içerisinde sokaklarda, parklarda, deniz kenarlarında ve akarsu kıyılarında sıklıkla karşılaştığımız küçük bir nesne: Sigara izmariti. Çoğu insan için tüketildikten sonra önemsenmeyen ve yere atıldığında kısa sürede ortadan kaybolduğu düşünülen bu küçük atık, aslında doğanın karşı karşıya olduğu en ciddi çevre kirliliği kaynaklarından biridir.

Türkiye genelinde milyonlarca insan tütün ürünü tüketirken geriye kalan milyarlarca izmarit, çevre bilincinin yetersizliği nedeniyle doğrudan doğaya bırakılıyor. Oysa sigara izmaritleri yalnızca görüntü kirliliğine neden olan sıradan atıklar değil, aynı zamanda ekolojik dengeyi, su kaynaklarını ve canlı yaşamını tehdit eden tehlikeli atıklardır.

Türkiye'de her yıl ortalama 120 milyar adet sigara tüketildiği belirtiliyor. Bu rakam, günlük ortalama 320 ila 350 milyon adet sigaraya karşılık geliyor. Tüketilen sigaraların önemli bir bölümünün uygun atık alanlarına değil, sokaklara, kaldırımlara, parklara, rögarlara, sahillere ve su kenarlarına atıldığı düşünüldüğünde ortaya çıkan çevre kirliliğinin boyutu daha iyi anlaşılıyor. Tahminlere göre her gün 150 ila 200 milyon sigara izmariti doğrudan çevreye karışıyor.

İzmaritlerin küçük olması, verdikleri zararın da küçük olduğu anlamına gelmiyor. Sigara filtreleri, doğada kolayca çözünmeyen selüloz asetat adı verilen plastik bir maddeden üretiliyor. Bu filtreler yıllarca doğada kalabiliyor, zamanla parçalanarak mikroplastiklere dönüşüyor ve toprağa, yer altı sularına ve su kaynaklarına karışıyor.

Üstelik sigara izmaritleri yalnızca plastik atık niteliği taşımıyor. Kullanılmış filtrelerde nikotin, arsenik, kadmiyum, kurşun ve çeşitli zararlı kimyasal kalıntılar bulunabiliyor. Yağmur sularıyla birlikte kanalizasyon sistemlerine, derelere, nehirlere, göllere ve barajlara ulaşan bu atıklar, su ekosistemleri açısından ciddi risk oluşturuyor.

Denizlere ve sahillere ulaşan izmaritler, balıklar, kuşlar ve diğer su canlıları tarafından yiyecek sanılarak yutulabiliyor. Bu durum canlıların sindirim sistemlerinde sorunlara, zehirlenmelere ve ölümlere neden olabiliyor. Daha da önemlisi, mikroplastikler ve zararlı maddeler besin zincirine dahil olarak insan yaşamını da tehdit ediyor. Bir başka ifadeyle doğaya bıraktığımız atıklar, farklı yollarla yeniden sofralarımıza kadar ulaşabiliyor.

Sigara izmariti kirliliğinin bir diğer önemli boyutu ise ekonomik ve toplumsal maliyetidir. Sokaklarda, parklarda ve ortak kullanım alanlarında biriken izmaritlerin temizlenmesi ciddi bir iş gücü ve kaynak gerektiriyor. Kanalizasyon ve yağmur suyu giderlerine ulaşan atıklar, altyapı sistemlerinde tıkanmalara ve çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Tütün kullanımının sağlık sistemi üzerindeki yükü de düşünüldüğünde meselenin yalnızca çevre temizliğiyle sınırlı olmadığı açıkça görülüyor.

Çevre kirliliğinin toplumsal yaşam üzerindeki etkileri de göz ardı edilmemelidir. İzmaritlerle dolu kaldırımlar, parklar ve sahiller yalnızca görüntü kirliliği oluşturmaz; aynı zamanda çevreyi kirletmenin sıradanlaşmasına ve toplumsal duyarlılığın zayıflamasına neden olur. Ortak yaşam alanlarına gösterilmeyen özen, zamanla diğer çevre sorunlarının da normal karşılanmasına zemin hazırlar.

Doğaya, gelecek nesillere bırakacağımız temiz su kaynaklarına ve birlikte yaşadığımız canlılara karşı sorumluluğumuz var. Bir sigara izmaritini yere atmak belki birkaç saniyelik bir davranış gibi görülebilir. Ancak bu davranışın doğada bıraktığı iz yıllarca devam edebilir. Küçük görünen bu sorumsuzluk, milyonlarca kez tekrarlandığında büyük bir çevre felaketine dönüşür.

Bu nedenle çevre bilincinin çocuk yaşlardan itibaren kazandırılması, okullarda ve toplumsal yaşamın her alanında farkındalık çalışmalarının artırılması büyük önem taşıyor. Kamusal alanlarda izmaritlerin uygun şekilde toplanabilmesi için gerekli imkânların yaygınlaştırılması, çevreyi kirleten davranışlara karşı caydırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi ve sigara üreticilerinin çevresel sorumluluklarının artırılması da çözümün önemli parçalarıdır.

Unutulmamalıdır ki temiz bir çevre yalnızca kurumların değil, toplumun bütün kesimlerinin ortak sorumluluğudur. Yere atılan her izmarit, geleceğimizden eksilen bir temiz çevre parçasıdır. Doğayı korumak büyük adımlarla başlamak zorunda değil. Bazen atılması gereken en önemli adım, elimizdeki küçük bir izmariti yere atmamak kadar basittir.

 

leblebici0202@gmail.com

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Adıyaman Basını Kimsenin Oyuncağı Değildir! Adıyaman’da Yapılacak Yatırımın Kontrolü Neden Başka Şehirden Yapılacak? UGC Kongresi Gazetecilik Mesleğinin Gücünü Bir Kez Daha Gösterdi Ekranlarda Gürültü, Sokakta Sessizlik Parmak Ucunda Bir Dünya, Zihnin Ucunda Bir Boşluk Silahın Gölgesinde Eğitim: Siverek’te Yaşananlar ve Toplumsal Çöküşün Aynası Petrolün Gölgesinde Akan Kan “Rehavet” Diyen Dile İtirazım Var 11 İl, Tek Acı: 6 Şubat’ın Bitmeyen Gecesi Vatandaşın Gündemi Değişmedi: Geçim Derdi Sözle Değil Hizmetle Konuşan Bir Başkan: Tutdere Türkiye’yi Bekleyen Büyük Göç Tehlikesi: İran Senaryosu Adıyaman’dan Yükselen Dijital Dönüşüm: VayCard’ın 2026 Vizyonu 10 Ocak: Görünmeyen Emeğin Günü Esnafın Sessiz Çığlığı: Kira 2026’ya Zamlarla Uyandık Asgari Ücret, Asgari Hayat Asgari Ücret Artışı: Rakam Büyüdü, Hayat Küçülüyor Bir Zamanlar Gidenler İşçiydi, Bugün Gidenler Gençlik Altındaki Hızlı Yükseliş Kitap Okumayan, Çalışmayan, Hazıra Konan Bir Neslin Hikayesi Bir Zamanlar Emekli Maaşıyla Altın Alınırdı… Küçük Eller, Ağır Yükler Tütün: Çiftçinin Emeği, Geçim Kapısı, Sessiz Çığlığı “10 Kasım: Bir Milletin Küllerinden Doğuşunun Hatırası” Yarım Kalan Çocuklukların Sessiz Çığlığı Adıyaman Tütünü: Emeğin, Alın Teriyle Yoğrulan Ekmeğin Adı Dördüncü Kuvvet; Medya… Filistin ve Gazze Bizim Kırmızı Çizgimizdir Deprem Bölgesinde Buruk Bayram Sana da Merhaba 2025! Halkın Tek Derdi, Geçim Derdi! Depremden Sonra Hayata Yeniden Başlamak Hısn-i Mansur Kalesi Kaderine Terk Edildi Mesafe Kat Ederek Hizmete Ulaşmak Adıyaman’da Zorlu Sınav
Marka Flower Çiçekçi