Adıyaman Haber
HV
09 TEMMUZ Perşembe 21:17

Eski Adıyaman’ı Geri İstiyoruz

İsmail Erdil
İsmail Erdil
Giriş Tarihi : 09-07-2026 09:18

 

Hatırlarsanız eskiden Adıyaman'da çarşı pazarda dolaştığınızda sokaklar buram buram samimiyet, huzur ve bereket kokardı. Dışarıdan bir memurun tayini Adıyaman'a çıksa mutluluktan havalara uçardı. Adıyaman ucuzdur, insanı merttir, Adıyamanlılar hoş sohbet insanlar, üç beş kuruş biriktirir bir ev sahibi olurum derdi. 
‎Bir ara bir Polis Memuru ile sohbet ediyorduk.
‎Dedim: Kaç senedir Adıyaman'dasın? 
‎- 2 senedir abi
‎Dedim : O zaman seneye tayin hakkın doluyor gidersin o zaman? 
‎- Yok abi karışmasalar 10 yıl burda kalmayı düşünüyorum. Nereden bulacağım Adıyaman gibi memleketi... 
‎Şimdilerde rüzgar öyle bir tersine döndü ki o eski günleri, o eski Adıyaman'ı mumla arar olduk. İnsanlardan o eski enerjiyi alamıyorsun, hesaplı günler tarih oldu. Her şey ateş pahası. Kiralar uçtu gitti. Sanki Adıyaman'dan değil de Londra'dan ev kiralıyorsun. Çarşıya pazara çıkmaya korkar olduk. Eskiden bakkala, kasaba girince bir hal hatır sorulurdu şimdi herkesin suratı asık, herkesin eli cebinde hesap kitap peşinde. 
‎Açık konuşayım; o dilimizden düşürmediğimiz insanlık sanki rafa kalktı. 
‎Peki niye böyle olduk, Bu duruma razı olup öylece bekleyelim mi? Elimiz kolumuz bağlı mı kalacak? 
‎Toki ve Emlak konut Adıyaman genelinde yani İlçe ve köylerde dahil 38.000 konut yaptı. Bu az buz bir sayı değil. Yıkılan binaların  %70'i de yerinde dönüşüm yaptı. Bu tablo Adıyaman'da kira sorununun belini kırar, uçuk kira sorunu çözülür. 
‎Diyorum ki, bizim belediye de şu işe bir el atsa. Hani Halk Ekmek fabrikası yaptı ya, onun yanına şöyle; Halk Manavı kursalar (hal fiyatına satış) , yanına bir Halk Kasabı kondursalar, hatta şöyle emeklinin, öğrencinin ucuza tıraş olacağı bir Halk Berberi açsalar fena mı olur? Şöyle bir düşünün belediye uygun fiyata satış yapmaya başlayınca, o fiyatları şişirdikçe şişirenlerin fahiş fiyat balonu ellerinde patlamaz mı? Elbette ki patlar.
‎Piyasaya bir çekidüzen gelir, esnafın da insafı uyanır belki. Bu fahiş fiyat işi de çözülür. 
‎Biz Adıyamanlılar paylaşmayı seven, azla yetinmeyi bilen, kimsenin hakkını ne yiyen nede yedirten insanlarız. Eskiden bizi biz yapan bu yaşam ruhunu geri istiyoruz. Memuru da, işçisi de, öğrencisi de bu şehirde nefes alabilsin istiyoruz.
‎Gelin şu yazımızın başında belirttiğimiz rafa kalkan insanlığı geri indirelim. Gelin şu fahiş fiyatların belini hep beraber, belediyemizin öncülüğünde kıralım. 
‎Adıyaman yine o eski neşeli, o eski bereketi bol günlerine o eski samimi insanlığına geri dönsün.
‎​Bunu hep beraber başarabiliriz, biz Adıyamanlıyız, bizim köklerimiz sağlam. Bir kaç tane eğri giden dalımızı budadık mı daha gür, daha sağlam çıkarız. Biz bunu başarabiliriz.‎Sevgi ve saygıyla kalın.

ismailerdil02@gmail.com

YORUMLAR
Marka Flower Çiçekçi