Sonbahar mevsiminde sobalı evleri ziyaret eden Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri broşür dağıtarak vatandaşları uygulamalı olarak bilgilendirdi.
Ekipler, yaptıkları bilgilendirme çalışmalarında; “Sobalarımızı nasıl yakmalıyız? Soba zehirlenme belirtileri nelerdir? Karbonmonoksit vücudu nasıl etkiler? Karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmalıyız?” başlıklı konuları mahalle sakinlerine anlattı.
“Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba felaket olur” sloganı ile karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınabilecek önlemlerin yer aldığı broşürleri dağıtarak vatandaşlardan daha duyarlı olunması istendi.
Yapılan ziyaretler esnasında odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazının; renksiz kokusuz olması nedeniyle fark edilemediği için “sessiz katil” olarak tanımlandığı dile getirildi.
Karbonmonoksit zehirlenmesinin baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı, yığılma, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi belirtilerinin olduğunu kaydeden polisler soba zehirlenmesinden korunmak için eskimiş baca borularının değiştirilmesi, baca ve boruların temizliğinin düzenli yapılması, yatmadan önce kömür atılmaması, lodoslu havalarda bacalar uygun değilse sobanın yakılmaması, rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapaklarının kullanılması gibi tavsiyelerde bulundu.
Haber: Habibe Uçar