Adıyaman Haber
HV
06 EYLÜL Pazar 09:45

Haram Parayla Hayır Yapmak

Sait Ali Ekinci
Sait Ali Ekinci
Giriş Tarihi : 03-09-2026 08:42

 

İslam öncesi dönemde, henüz peygamberlik gelmeden önce Kâbe yeniden inşa edilirken Ebû Vehb'in söylediği söylenen şu sözler, tarihin en dikkat çekici anlarından birini oluşturur: "Ey Kureyş topluluğu! Kâbe'nin inşasına ancak temiz kazancınızla iştirak edin. Buraya ne zina parası ne ribâ kazancı ne de insanlardan zorla alınmış mal girsin." Bu ifadeler, henüz vahiy nazil olmadan, sırf fıtratın ve akl-ı selimin sesiyle dile getirilmiş bir hakikattir. İbn Hişâm'ın es-Sîre'sinde aktarılan bu rivayet, İslam'ın helal kazanç konusundaki hassasiyetinin cahiliye toplumunda bile bir öze, bir vicdani sezgiye dayandığını göstermesi bakımından son derece kıymetlidir.
Bu sözün en çarpıcı yönü, Cahil dediğimiz İslam Öncesi Arapların, Allah’ın evinin inşasında ne kadar titiz davrandıklarını, hayır yaparken kazancın kaynağını sorgulamalarıdır. Kureyşliler, Allah'ın evini yeniden yükseltirken, oraya girecek her taşın, her malzemenin arkasındaki emeğin temiz olmasını şart koşmuşlardır. Bu, ibadetin sadece şeklî bir eda olmadığını, ibadete konu olan her şeyin mekânından malzemesine kadar bir bütünlük ve temizlik arz etmesi gerektiğini gösterir.
Ebû Vehb'in sözünde özellikle üç tür kazanç dışlanmıştır ve bunların her biri, günümüz için de ayrı ayrı düşünülmeye değerdir.
Zina parası, insanın bedenini ve onurunu meta hâline getiren, insanlık haysiyetini zedeleyen bir kazanç yoludur. Bu, sadece cinsel ahlaksızlığın değil, insanı bir araç olarak gören her türlü sömürünün de simgesidir.
Ribâ (tefecilik) kazancı, emek harcamadan, risk üstlenmeden, sadece parayı paraya katarak elde edilen kazançtır. Kur'an'ın en şiddetli uyarılarından birine muhatap olan bu kazanç türü, ekonomik adaletsizliğin ve sömürünün kurumsallaşmış biçimidir.
Zorla alınan mal ise gasp, hile, rüşvet, haksız kazanç gibi güç kullanılarak veya aldatılarak başkasının hakkının gasbedilmesidir. Bu, en açık ve en kaba haksızlık ve haram biçimidir.
Ebû Vehb'in asırlar öncesinden gelen bu sözü, sade ama derin bir hakikati taşır: Hayra yakışan, temiz olandır. Bugün Müslümanların hem bireysel hem toplumsal hayatlarında kazanç kapılarını gözden geçirmeleri, "Bu kazancım Kâbe'nin taşına girse yakışır mı? Oraya yakışmayan kazanıcın benim sofradamda işi ne?" sorusunu kendilerine sormaları, bu rivayetin bize bıraktığı en güzel mirastır. Hatta müşrikler kadar da mı olamıyorum, diyebilmektir. Hatta asıl mesele sadece Kâbe'nin taşlarının temiz olması değil, o taşları ören ellerin, ona dokunan ellerin ve oraya yürüyen ceplerin de temiz olmasıdır. Rabbimizin ayetiyle bitirelim:
Daha ilk günden takvâ temeli üzerine kurulan mescid namaz kılman için elbette daha uygundur; burada gerçekten arınmak isteyen adamlar vardır. Allah da arınmaya çalışanları sever. (Tevbe Suresi, 108. Ayet)

saitali_02@hotmail.com

YORUMLAR
Fatih Pala 2 gün önce
Fıtratın sesidir Ebu Vehb'den yükselen.

Fıtrata uygun vaziyet kuşananlara selam olsun.



Sait Ali hocama da teşekkür olsun.
DİĞER YAZILARI İşe Tuvaletten Mi Başlasak? Norveç’e Elhamdülillah, Türkiye’ye Yeniden Bismillah Onlar Çocuk, Çocuk Norveç’te Bir Öğretmenler Odası Teşekkürler İyi İnsanlar İrancılık ve İsrailcilik Karşısında Müslüman Norveç’te Öğretmen Öğrenci Veli İletişimi Firavundan Yana Olmak Mı? Batının Amel Defteri: Epstein Dosyaları Müslüman Kürtler Nerede Durmalı? Biraz Benim, Biraz Da Senin Hikayen Kandillere Farklı Bir Yaklaşım Çünkü Bizim Hocamız da Adıyamanlı Dünya Kupası, Deprem ve Gazze Bir Okul Müdürünün Karşısında Böyle Mi Durulur? 28 Şubat’ın Gölgesinden Bugünün İmtihanına Cahiliye Zihniyetinin Modern Yüzü Nefret Yönetilebilir Mi? Bilgi Kaynakları Neden Önemli? Irkçılık, Milliyetçilik ve Ümmetçilik GLOBAL SUMUD FİLOSU Kurallar ve Kuralsızlıklar Yetim Çocuğun Hikâyesi: Afganistan Soykırımcı İsrail'in Katlettiği Şehit Gazeteci Meryem Ebu Dakka Norveç’te Bir Mezuniyet Töreni Demokrasi: Doğuda Aşiretler, Batıda Şirketler Ötekilerin Haklarını Savunan İki Türk: Önder ve Göktaş Camiler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Yanlış Bilinen Doğrular 6 Şubat Depreminin Bazı Dersleri Ona Acıdığım İçin Zulmettim Türkiye'deki Müslümanlar Olarak Gazze’deki Kardeşlerimize Destek Olmak Müslümanlardan Allah Razı Olsun Yılın Başı ve Hz. İsa’nın Doğumu Üzerine Komutan Yahya Sinvar’ın Şehadeti Sözüm Müslümanlara! İrademizi Terbiye Etmek İçin Ülkemizde Din Eğitimi Hocama Sorularım Sahte Din Ve Sahte Bilim Nasıl Olur?
Marka Flower Çiçekçi